Print this page
П'ятниця, 10 листопада 2017 01:45

Трансляції Олімпіади – під питанням

Автор: 
Rate this item
(3 votes)
Трансляції Олімпіади – під питанням © Getty Images

Поки що немає жодних гарантій, що українські вболівальники зможуть побачити трансляції зимової Олімпіади у Пхенчхані на національному телебаченні.

До старту зимових Олімпійських ігор-2018 у Пхончхані залишається близько трьох місяців, але чи побачить трансляції з Південної Кореї український глядач – велике питання. На даний момент Україна входить до невтішного списку країн, які не підписали угоду з володарем прав на показ Олімпіади – Discovery Networks.

Про те, як просуваються переговори з українськими мовниками, про технологічні новинки, які будуть застосовані під час трансляцій з Південної Кореї на телеканалах Eurosport та багато іншого в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua розповіла віце-президент, керуючий директор Discovery Networks у Північно-Східній Європі Анна Пак.

— Ми придбали права на показ чотирьох найближчих Олімпіад – двох зимових та двох літніх – 2018, 2020, 2022 та 2024 рр., – каже Ганна Пак. – Eurosport має права на показ Ігор на телебаченні, в інтернеті, мобільних платформах. Ми показуватимемо Олімпіаду у найповнішому обсязі – 24 години на добу йтиме мовлення на Eurosport 1 та 12 годин – на Eurosport 2. Додатковим майданчиком для показу Олімпіади стане Eurosport Player, який вже доступний в Україні.

— Чим відрізнятиметься показ Ігор-2018 від показу попередніх Олімпіад?
— Ігри в Пхончхані будуть digital – максимально технологічними – такими ми хочемо зробити трансляції. Буде задіяно одразу кілька майданчиків мовлення. При цьому технології зроблять занурення у події максимально повним: змагання фіксуватимуть понад 1100 камер, а передплатникам Eurosport Player буде ексклюзивно доступно загалом понад 4000 годин трансляцій, зокрема 900 годин прямого ефіру. Ще одна інноваційна відмінність полягає в тому, що в рамках партнерства із Snap Inc. в Європі користувачі Snapchat під час Зимової Олімпіади-2018 зможуть стежити за змаганнями за допомогою месенджера. Eurosport також матиме в Пхончхані власну студію Eurosport Cube, де поєднуються технології доповненої та віртуальної реальності.

Завдяки цьому глядачі побачать Олімпіаду очима спортсменів та зможуть буквально опинитися на їхньому місці. За допомогою тих самих технологій буде знято серію короткометражних фільмів: так, у Sport Explainers доповнена реальність допоможе краще зрозуміти технічні аспекти зимових видів спорту. У сервісі Eurosport Player з'явилася опція "Машина часу", за допомогою якої нинішні результати порівнюються з результатами чемпіонів різних років. Глядачі можуть порівнювати, як, наприклад, ту саму дистанцію долали переможці різних турнірів.

— Де, окрім Eurosport, можна дивитися Олімпіаду в Україні?
— Ми маємо ефірні права, які ми за домовленістю з МОК обов'язково маємо продати на території України. Ми підписали угоди з телетрансляторами практично у всіх країнах Європи, але Україна поки що не входить до цього списку. Зараз ми ведемо переговори і сподіваємося, що їх буде завершено незабаром, і Україна приєднається до тих країн, які транслюватимуть Олімпіаду—2018.

— Якщо не секрет, у чому складність у переговорах із потенційним транслятором Ігор в Україні?
— На мою думку, причин дещо. Перша – відхід спорту другого план. Людей більше хвилюють політичні та економічні події, аніж спортивні. Стало менше спортивних героїв, а на змаганнях, як правило, люди в першу чергу вболівають за своїх спортсменів. Друга – відсутність фінансування показ Олімпіади. Адже трансляція Олімпійських ігор – це не лише права на їх показ, а й коментатори, технічна база, готелі, акредитація та багато іншого.

- Яка кількість людей буде задіяна для трансляції Ігор на Eurosport?
– На даний момент я не можу назвати точну цифру, але вона буде дуже великою, і справа не тільки у трансляціях – буде дуже багато технологічних новинок, про які я розповіла вище, а отже, будуть потрібні й технічні фахівці.

– У Південній Кореї суттєва різниця у часі з Європою та Америкою. Чи це може вплинути на рейтинги трансляцій?
– Розклад Олімпіади в Кореї буде організовано з урахуванням цієї різниці, до того ж сама Корея, на відміну від Ріо, де проходили літні Ігри, ближче до Європи, тож врахувати інтереси європейської, зокрема української аудиторії, буде простіше. Існує також домовленість з МОК, що основні старти ставитимуться максимально пізно, щоб час був зручним для європейського глядача.

- Які переваги перегляду Олімпіади в Eurosport Player?
— Eurosport Player можна придбати у App store та Google Play. Встановивши його на будь-який пристрій, ви зможете дивитися ефірні канали Eurosport 1 і Eurosport 2, там є опція відкладеного перегляду, яка дозволяє побачити пропущені змагання пізніше. Крім того, у додатку доступна статистика, перегляд змагань з різних камер, архів та інші функції, які корисні для глядача. Президент Discovery Communications Девід Заслав каже: "Eurosport Player - це Netflix спорту".

Яка, на вашу думку, роль Eurosport у популяризації спорту та олімпійського руху? Які кроки робляться для цього?
Eurosport мовить під слоганом «Розпали свою пристрасть», і він пробуджує спортивну пристрасть із уболівальниками різних видів спорту, і розділить її, в тому числі, і в дні Олімпіад. Eurosport став офіційним партнером Олімпійських ігор у 2015 році, коли було укладено угоду з МОК на трансляцію чотирьох Олімпіад – двох зимових (2018 та 2022 рр.) та двох літніх (2020 та 2024 рр.). В результаті Eurosport став європейським будинком Олімпійських ігор. При цьому раніше Eurosport також постійно показував Олімпіади глядачам – наприклад, Ігри в Лондоні 2012 року. Зимові ігри в Пхончхані стануть першою Олімпіадою, яку канали Eurosport покажуть у статусі офіційного партнера МОК у Європі, і ще ніколи Олімпіада не отримувала такого широкого охоплення в Європі, де головна спортивна подія планети зможе побачити 700 млн глядачів. Зазначу також, що частина прибутку, отриманого внаслідок цього партнерства, буде передана МОК на розвиток олімпійського руху та на підтримку спорту у всьому світі.

Крім того, з 1 листопада ми запустили кампанію «Make It Yours», щоб залучити аудиторію до спорту та олімпійського руху. У рамках кампанії Make It Yours до Олімпіади ми розробили гімн Eurosport. В його основі – знаменита пісня гурту Queen "I want it all". За допомогою кампанії ми намагаємося достукатися до любителів спорту через їхню пристрасть, через їхні серця. Нарешті, Eurosport матиме спеціальний олімпійський логотип, під яким йдуть трансляції з Південної Кореї. На Eurosport Player шанувальники спорту зможуть самі обирати найзручніший формат та час перегляду змагань, а також події, за якими їм цікаво стежити. На каналах Eurosport українські глядачі побачать понад 100 змагань, при цьому загальна тривалість мовлення становитиме приблизно 1000 годин.

В Україні немає мультиспортивних телеканалів – і з цього погляду Eurosport займає в нашій країні нішу, яка ніким не зайнята. Як ви оцінюєте українську аудиторію та ринок у нашій країні?
— Я думаю, що в якийсь момент Україні потрібно буде запозичити досвід європейських країн, де спорт – це преміальний телеперегляд. Наприклад, в Англії та Франції матчі основних футбольних ліг показують на платформах платного телебачення. В Україні споконвічно цей підхід був іншим – спорт був загальнодоступним на телеканалах. Eurosport – спортивний телеканал, який завжди відрізнявся від інших спортивних каналів високою якістю трансляцій та рівнем коментаторів. Крім того, на телеканалі завжди був представлений широкий вибір видів спорту, які б відповідали вимогам аудиторії. Чи готовий ринок в Україні до запуску нових телеканалів? Думаю, готовий, але для цього потрібно перебудувати існуючу модель спортивного телебачення.

— Чи є у планах Eurosport створення української редакції?
— Це питання ми порушували зовсім недавно, але поки що, на жаль, для цього в Україні не складається економічної моделі. Ємності ринку поки що не вистачає для створення української версії Eurosport, але нам, не приховую, хотілося б колись реалізувати цю ідею. Потрібно розуміти: створюючи нову редакцію, доведеться вирішувати масу технічних моментів та залучати коментаторів, які відповідали б рівню каналів Eurosport. Для нас це дуже важливо, бо наші коментатори – це наша візитна картка.

— Як ви готуєте до ефірів зірок спорту, котрі працюють коментаторами на Eurosport – Джона Макінроя, Еріка Кантона, Джонатана Едвардса?
— Наші коментатори – справжні майстри своєї справи, і вони блискуче справляються із найскладнішими викликами. Ми впевнені, що вони успішно прокоментують і олімпійські події, але, безперечно, це дуже важка праця. Щодо підготовки, то тут правильніше говорити про те, що коментатори теж намагаються розпалити інтерес глядачів – наприклад, у соцмережах пройшла кампанія з Еріком Кантоною, яка, на мій погляд, була дотепною, цікавою та мала великий успіх у молодої аудиторії.

— На Eurosport багато уваги приділяється снукеру. Скажіть, цей вид спорту виправдовує себе?
— Снукер показує дуже високий рейтинг, він входить до топ-5 видів спорту на Eurosport, а під час чемпіонату світу з цього виду спорту рейтинги злітають. Відзначу, що саме Eurosport почав показувати у Східній Європі такі види спорту, як снукер та більярд. Зараз їх із задоволенням дивляться у всій Європі, причому аудиторія глядачів дуже широка.

— Наскільки сильно відрізняється програмна сітка телеканалу у різних країнах?
— Безумовно, сітка програм формується з огляду на те, які види спорту популярні в тій чи іншій країні. У ряді країн, наприклад, у Великій Британії, Франції, Норвегії, Німеччині та інших існують локальні версії, у деяких країнах у нас набуті ексклюзивні права. Але там дозволяє зробити розмір ринку. В Україні веде мовлення пан-регіональна версія, яка покриває кілька країн Європи.

Які ексклюзивні права на території України має Eurosport?
— В Україні ведеться багато ексклюзивних трансляцій. Це все турніри Великого Шолому, Тур де Франс, Олімпіада. Можу сказати, що Discovery інвестує великі кошти у спортивні права, щоб розділяти спортивну пристрасть із уболівальниками та дати їм можливість дивитися знакові змагання та найцікавіші спортивні події. Щодо футбольних прав, то для України у нас зараз немає ексклюзивних прав. В інших регіонах ми ведемо ексклюзивно, наприклад, Бундеслігу в Німеччині, національний чемпіонат з футболу в Норвегії, Прем'єр-лігу в Румунії.

Спортивні права – це дуже дорога валюта, їхня вартість щороку зростає приблизно на 20 відсотків. Щойно збільшується ціна на футбольні права, за ними підтягуються у ціні права на інші трансляції.

— Ви сказали, що Eurosport має права на показ Бундесліги в Німеччині. Чи не замислювалися над тим, щоб показувати чемпіонат Німеччини в Україні?
— Наразі прав для показу Бундесліги в Україні ми не маємо. Ми їх втратили кілька сезонів тому. Безумовно, ми розуміємо, що інтерес до чемпіонату Німеччини після того, як туди перейшов Андрій Ярмоленко, суттєво зріс. Не виключаю можливості, що надалі ми братимемо участь у тендері щодо купівлі Бундесліги для показу на території України.

Ми стежимо за ринком і намагаємось реагувати на зміни та запити. Можу навести приклад із Латвії. Минулого року ми підписали договір з провідним місцевим оператором про трансляцію матчів Вімблдону, того ж року Олена Остапенко з Латвії виграла турнір, справивши справжній фурор не тільки у своїй країні, а й у всій Прибалтиці. Тепер інтерес до трансляцій тенісних турнірів у цій країні незрівнянно вищий.

— Як ви боретеся із телевізійними піратами?
— У США є спеціальний підрозділ, який веде боротьбу з піратами на глобальному рівні. Є локальні компанії-партнери, які блокують низку сайтів та соцмережі, які нелегально транслюють Eurosport та спортивні події, на які у нас є права.

— Наскільки ви задоволені тим, як Eurosport розвивається в Україні?
— У 2016 році ми повернулися до мережі «Воля-кабель», де тепер присутні наші телеканали Eurosport 1 та Eurosport 2. Ми працюємо і з іншими великими та невеликими операторами. Сподіваємося, що це не межа, і ми розвиватимемося в Україні і надалі.

Джерело — Sport.ua

Read 1012 times

Latest from SportРепортер

Related items

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha