Print this page
Середа, 14 червня 2017 13:22

Наші люди на чемпіонаті у Чехії!

Автор: 
Rate this item
(3 votes)

Рідкісний у журналістській практиці випадок, коли інтерв'ю доводиться брати у свого колеги. Але дуже цікава інформація! Наша журналістика регулярно виходить на міжнародний рівень завдяки наполегливості та старанням одного місцевого журналіста.

Після відвідування літньої Олімпіади в Ріо друг і колега Юрій Ілючек найближчими днями вирушає вести спортивні репортажі на чемпіонат Європи з баскетболу серед жінок, що проходитиме у Чехії. А буквально кілька днів тому отримав підтвердження про акредитацію на зимових Олімпійських іграх, що відбудуться у місті Пхончхан, Республіка Корея. Ось про ці майбутні поїздки ми й поговорили.

– Юро, давай почнемо з Олімпіади. Як ти потрапив до акредитаційних списків, які події цьому передували?

– Кілька днів тому Національний олімпійський комітет запросив спортивних журналістів до Києва для відзначення Дня журналіста. Ця практика існує вже давно. Збираються провідні журналісти напередодні важливих подій. НОК знайомить з інфраструктурою, з майбутніми змаганнями, дає можливість обмінятись досвідом та поділитись інформацією. Цього року головною темою свята стали ХХІІІ зимові Олімпійські ігри. Завдяки сприянню Посольства Республіки Корея в Україні почесних гостей та спортивних журналістів із усієї України гостинно прийняв Корейський освітній центр на Хрещатику. На початку церемонії теплі слова подяки представникам журналістської братії сказали президент НОК України Сергій Бубка, міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, який запросив усіх до олімпійського Пхенчхана – 2018, надзвичайний та повноважний посол Республіки Корея в Україні Лі Янг-Гу, а також час незалежності України зимової олімпійської медалі біатлоністка Валентина Цербе, яка прийшла на свято зі срібним призером Олімпійських ігор у Нагано Оленою Петровою.

Нас знайомили з історією Кореї, традиціями, спортивними спорудами. Знайомили навіть із корейським правописом. Усі бажаючі могли навіть спробувати написати слова на основі алфавіту країни-господарки Ігор, «Хангиль», який був розроблений у XV столітті і використовується досі. Я спробував написати «Юра – Україна», це виявилося досить складною справою. Якби не чарівні кореянки-помічниці, то з цим завданням упоратися було б неможливо. Натомість із дегустацією своєрідних страв корейської кухні жодних складнощів не було. На цьому святі спорту і прийшло підтвердження про мою акредитацію. З дев'яти офіційно акредитованих представників України один – ваш покірний слуга.

– Акредитація – це, звичайно, добре, але для того, щоб потрапити до Кореї, необхідно мати квитки на літак, місце проживання там та й поїсти іноді хочеться. А це пристойні гроші! Як бути?

- Я вже переговорив зі спонсорами, які готові надати підтримку в цій поїздці, і отримав відповіді, що обнадійливі. Тому вірю, що олімпійські горизонти нашої журналістики будуть розширені, і мені пощастить попрацювати на зимовій Олімпіаді.

– Поїздці до Республіки Корея передує ще одна важлива спортивна подія: з 16 по 26 червня у Чехії проходитиме жіночий чемпіонат Європи з баскетболу. Ти плануєш побувати там.

– Цілком вірно, 13 червня я вирушаю до Чехії завдяки підтримці великого шанувальника баскетболу, колишнього президента нашого клубу «Єлисавет-баскет» Руслана Згрівця, який запропонував мені допомогу у поїздці на цей чемпіонат. Хочеться відзначити, що наша збірна має хороші шанси на перемогу, адже донедавна вона очолювала рейтинг європейських команд (на фото). А ще, нагадаю, у її складі грає колишній капітан нашого клубу, чемпіонка України, лідерка збірної Аліна Ягупова. У травні цього року вона стала ще й чемпіонкою Франції у складі команди Лілль.

З акредитацією проблем не було. Я звернувся до Федерації баскетболу України, вони дали мені спеціальний акредитаційний сайт, де заповнюється певна форма, та й годі. Протягом десяти днів організатори чемпіонату відстежують роботу спортивних журналістів та підтверджують. Для отримання права працювати на чемпіонаті потрібно подати документи та зразки публікацій на баскетбольну тему. Таким чином, я і потрапив на цей чемпіонат. Він розділений на два етапи: попередні ігри групового етапу відбуватимуться у Празі та Градець-Кралові. Саме там гратиме наша збірна. Фінальна частина пройде в Празі, і я сподіваюся, що збірна України вдало пройде груповий етап, проб'ється до найсильніших і взагалі виступить успішно. Хоча, незалежно від того, як виступить наша команда, я перебуватиму в Чехії протягом усього турніру.

І ще цікавий факт: їхати туди я в умовах безвізового режиму. Мені самому та нашим читачам буде цікава і ця особливість поїздки. До речі, біометричний паспорт оформлював нещодавно. Без жодних проблем і в двадцятиденний термін, навіть у черзі не довелося довго стояти. Тепер у мене два закордонні паспорти. Просто на старий паспорт заброньовано квитки до Республіки Корея.

– Що дає акредитація?

- Ти отримуєш право та можливість працювати! Маєш право бути присутнім на будь-яких змаганнях у рамках турніру, на будь-яких заходах, пов'язаних з ним. Головне – ти отримуєш доступ до всієї інформації чемпіонату, бачиш усю статистику та можеш користуватись усіма послугами прес-центру. У тому ж Градець-Кралові проводитиметься по три матчі на день, фізично важко бути присутнім на всіх, але завдяки доступу до інформації працювати простіше. Ну, а вже побутові питання ти вирішуєш сам: де жити, є, працювати. Я детально вивчив усі питання: як їхати, де зупинитись у Чехії. Забронював заздалегідь місця у готелях. Мені самому цікавий весь цей технічний процес: від перетину кордону до знайомства з культурою та традиціями Чехії.

– Робити прогнози на спортивні змагання – справа невдячна. Але все ж таки: який твій прогноз на результат для нашої збірної?

- Особисто я прогнози даю вкрай рідко. Не люблю я це. Але якщо наполягаєш… Я вже казав, що наша збірна – один із фаворитів чемпіонату. Під час відбіркових ігор двічі обіграла чинних чемпіонів Європи та призера Олімпійських ігор збірну Сербії. Наразі трохи здала свої позиції у рейтингу, але це – об'єктивна реальність. Усі збірні намагаються сховати свої реальні сили під час контрольних матчів. Все найцікавіше розпочнеться під час відбірного етапу. Ось тоді можна буде побачити реальну силу кожної команди, і тільки тоді можна буде зробити хоч якийсь приблизний прогноз. Нині ж оцінити рівень збірних фактично неможливо. Клас команд-учасниць приблизно однаковий. Серед фаворитів, окрім України, можна назвати Сербію, Іспанію, Францію, Росію, Туреччину. "Вистрілити" на чемпіонаті може будь-яка команда, явних аутсайдерів там немає, втім, як і явних фаворитів.

- Які твої плани на цей чемпіонат? Що можуть чекати наші читачі?

– Окрім великих оглядових статей у газеті «Україна Центр», буде щоденна інформація на сайті «Спортрепортер». Звісно, вестиму щоденні відеощоденники на своїй сторінці у «Фейсбуку» і викладатиму їх на «Ютуб». Сподіваюся, вони з'являтимуться і у блозі інтернет-видання «Україна-Центр». Там ділитимуся своїми враженнями про кожен день чемпіонату. Я вперше буду бути присутнім на суто баскетбольних змаганнях такого рівня, цікаво буде подивитися і на організацію турніру, і на умови роботи для журналістів. Чим відрізняються ці умови від тих, що були на Олімпіаді. Хочу познайомити читачів із масою подій, що відбуваються навколо чемпіонату, а не лише на спортивних аренах. Загалом планів дуже багато. Намагатимусь все втілити в життя!

– Що очікуєш ти особисто побачити у Чехії?

– Говорять – Чехія сама по собі дуже гарна. Ось і чекаю зустрічі та знайомства з нею. Регламент чемпіонату передбачає три вихідні дні, ось їх і присвячую знайомству з цією країною. Цікавим є ставлення чехів до України, наскільки там розвинена інфраструктура, який рівень життя, ціни. Та все цікаво подивитися! І всі враження я готовий переказати нашим читачам.

Read 3503 times

Latest from SportРепортер

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha