Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Середа, 11 травня 2016 16:05

"Шахтар" – "Олександрія". Півфінал Кубку України.

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)

Із донецьким "Шахтарем" сталося те, що, власне, і очікувалося. У ослабленому стані, по суті одним складом, підопічні Луческу протягом усього сезону, зігравши рекордну кількість матчів, вели повноцінну боротьбу одразу на трьох фронтах. Проте сили не безмежні.

Наприкінці квітня гірники несподівано зіграли внічию з далеко не найсильнішим цього року представником УПЛ – одеським "Чорноморцем" і вилетіли з гонки за золоті медалі. А вже на початку травня у півфіналі Ліги Європи іспанська "Севілья" вибила "Шахтар" із євротурніру.

Тепер щоб не залишитися в цьому неймовірно важкому сезоні зовсім без трофеїв гірники повинні кинути сили, що залишилися, на Кубок України. Суперник у донеччан, на перший погляд один із найприйнятніших, адже "Олександрія" ще ніколи не обігравала "Шахтар". Однак залишається фактом та обставина, що підопічні Шарана всерйоз взялися переписати історію клубу. Вперше команда пробилася в єврокубки, обігравши багатьох сильних суперників, показуючи дуже змістовну, якісну гру. Також вперше "Олександрія" опинилася і у півфіналі Кубка України, сенсаційно здолавши на попередній стадії принципового суперника гірників – "Динамо" Київ. І, зважаючи на все, зупинятися олександрійці на цьому не збираються.
Для "Олександрії" донецький "Шахтар" завжди вважався командою дуже незручною. Тільки цього сезону городянам вперше вдалося не програти гірникам. Раніше незмінно сильніше виявлялися "оранжево-чорні", причому в окремих випадках "олександрійці" вражали ворота донеччан. У гостях лише один раз вдавалося забити "Шахтарю", і було це далекого 2001-го року. Сьогодні, щоб пройти у фінал, команді Шарана необхідно обов'язково роздруковувати ворота П'ятова. Пропускати при цьому не можна, що зробити зовсім не просто.

Команда Луческу цього сезону б'є фантастичні рекорди результативності, гірники набили своїм суперникам феноменальні 123 м'ячі в 50 матчах. Тобто у середньому донеччани забивають майже два з половиною голи за поєдинок. У 18 останніх матчах не йде з поля "Шахтар" без забитих голів, а останнім опонентом, який зберіг свої ворота "сухими" у сутичці з гірниками був "Шальке". Кобальтові у першому офіційному матчі 2016-го року розписали безгольову нічию з донеччанами, хоча потім у протистоянні у відповідь були розгромлені українським клубом – 0:3.

У Кубку України "Шахтар" забиває набагато частіше, ніж в інших турнірах. У шести кубкових матчах цього сезону гірники 18 разів уразили ворота своїх суперників. Забити донецькому клубу поки що по одному разу змогли лише полтавська "Ворскла" та ФК "Олександрія". Містяни не настільки успішні в атаці – лише дев'ять м'ячів в активі у підопічних Шарана, але обнадіює, що ще в жодному матчі Кубка України 2015/16 без забитого голу олександрійці не йшли. Це означає, що й сьогодні очікується інтригуючого результативного поєдинку.
Історична складова

Двічі "Шахтар" уже проходив "Олександрію" у Кубку України, перша історична зустріч команд відбулася 2000-го року і гірники тоді на стадії 1/16 обіграли городян із великим рахунком 3:0. У тому сезоні донеччани здобули Кубок України. Потім у сезоні 2008/09 у чвертьфіналі "Шахтар" обіграв олександрійців 2:1, пройшов у фінал, де несподівано поступився "Ворсклі" 1:0. Може стати символічно, що саме полтавців гірники вже пройшли на попередній стадії турніру, взявши своєрідний реванш за ту принизливу поразку.

Варто, мабуть, відзначити, що ще двічі в історії "Олександрія" з великим рахунком програвала "Шахтарю". 2002-го року голи Бахарєва, Тимощука, Брандао, а також дубль Беліка змусили городян, точніше тоді ще "Поліграфтехніку", капітулювати з рахунком 5:0.

Останню велику перемогу над суперником у півфіналі гірники здобули відносно недавно і також зробили це на своєму полі. У чемпіонаті України 2011/12 зустріч також як і зараз відбулася у травні, а олександрійці знову не змогли жодного разу вразити у відповідь ворота "Шахтаря". 3:0 закінчилася та гра, голи на рахунку Вілліана, Мхітаряна та Селезньова.

Передматчеві розклади

Від "Шахтаря" можна очікувати максимально бойовий склад на матч з "Олександрією", ризикувати Луческу не має сенсу і завдання на поєдинки сезону, що залишилися, гранично зрозумілі. П'ятов, напевно, повернеться до воріт. Ракицький та Ордець мають зіграти у центрі оборони, а Ісмалі та Срну можна буде побачити на флангах. Втім, участь Ракицького та Срни у грі під питанням, повністю лідери донецької команди так і не відновилися, тому не буде несподіванкою, якщо хтось із них залишиться в запасі та вийде на поле лише у разі нагальної потреби.

У середній частині поля варіантів у гірників небагато, Степаненко та Малишев закриють опорну зону. Коваленко зіграє під нападником, яким стане Едуардо, який розбивається. З флангів атаки донеччан розганятимуть Марлос та Тайсон. Хоча бразильці виглядають в останніх матчах дещо втомленими, особливо невпевнено виглядає Тайсон, тому замінити його можуть Бернард або Веллінгтон Нєм.

Орієнтовний склад "Шахтаря"

Шахтер - Александрия. Анонс матча - изображение 12

У "Олександрії" дуже непогана глибина запасу, особливо як для дебютанта УПЛ. Фактично Шаран має два рівноцінні склади і хоч травмованих і дискваліфікованих у городян вистачає, вибір у тренерів досить широкий. До того ж у матчі з "Говерлою" багато лідерів команди отримали можливість відпочити або вийшли на поле лише наприкінці зустрічі.

Леванідов частіше грає в останніх матчах, очікується на появи Владислава і в протистоянні з "Шахтарем". В обороні зліва направо зіграють Чеботаєв, Імереков, Басов та Мікіцей. В опорній зоні можна буде побачити Запорожану та Банаду. Чорний візьме під свій контроль лівий фланг, Козак правий. Леонов має замінити Грицука на позиції центрального півзахисника, оскільки Дмитро, окрім атакуючих дій, ще й максимально корисний у першій лінії оборони. На вістря атаки діятиме Пономар.

Орієнтовний склад "Олександрії"

Шахтер - Александрия. Анонс матча - изображение 13

Read 2789 times

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha