Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Вівторок, 16 червня 2015 18:54

"Make your dreams come true": 18-річний дебютант Книги рекордів українського бейсболу

Автор: 
Rate this item
(9 votes)

Індивідуальний приз гравця кіровоградського клубу «КНТУ-Єлисаветград» Костянтина Бойка, про якого йтиметься, – це справжня та величезна сенсація. Вперше в історії українського бейсболу гравець української команди виграв звання «Найкращого відбиваючого» Топ-12 «Європейського Кубка» Півн.

Звичайно , в командних видах спорту успішність виступу клубу або збірної, насамперед оцінюється за зайнятим місцем на турнірі. Призове місце – добре, передостаннє чи останнє – не добре. Індивідуальні нагороди гравців розглядаються як окремий бонус, тим більше, коли звання найкращого в ігровому амплуа виграє представник далеко не найсильнішої команди, як у нашому випадку.

З чим можна провести паралелі, щоб наочно показати масштаби цього успіху вболівальникам спорту, які не відстежують події у бейсболі? Уявіть, що найкращим бомбардиром групового раунду Ліги Чемпіонів УЄФА сезону 2014-15 став гравець, наприклад, Марібора або Лудогірця. І що цей гравець – 18-річний дебютант «Ліги Чемпіонів», місцевий вихованець, а минулого сезону взагалі виступав за фарм-клуб своєї команди. А тут раз і за підсумками шестиматчевого марафону випередив у гонці бомбардирів Неймара, Мессі, Роналду. Вражає, чи не так? Ось у випадку з Костянтином Бойком на «Єврокубці» приблизно так само, тільки грали не у футбол, а в бейсбол, і там груповий етап змагань складався не із шести матчів за чотири місяці, а з п'яти за п'ять днів.

Представник України виступав в елітному дивізіоні бейсбольної європейської Ліги Чемпіонів чотири рази. У 1999-2000 роках, у 2014 та 2015 роках. Загальні показники дуже не на нашу користь, але досить об'єктивно відображає загальний рівень українського клубного бейсболу на континенті – лише одна перемога за чотири турніри. Індивідуальних призів на такому рівні наші спортсмени раніше не відзначалися.

Статистика турнірів п'ятнадцятирічної давності автор не має, але можна порівняти з цифрами річної давності. Тим більше команди-суперники «КНТУ-Єлисаветград» були майже ті ж.

NB : У бейсболі основне завдання відбиваючого - так прикластися битою по м'ячу, щоб м'яч полетів або за межі ігрового поля, або в поле повз гравців команди, що захищається, і не був спійманий з льоту. Коли м'яч вибитий у полі, той, хто відбиває, отримує право бігти по базах, і стає «раннером», що біжить. Удар, після якого м'яч вибитий у полі, не спійманий з льоту будь-ким із гравців команди, що захищається, а раннер встигає добігти до бази, називається «хіт». Відповідно, «Найкращий відбиваючий» - це «Найкращий хіттер».

Минулого року за весь турнір Топ-12 "Європейського Кубка" команда "КНТУ-Єлисаветград" відбила 19 хітів. Явних лідерів за цим показником не було. Сергій Тихонець пробив три хіти (27-е місце у загальному списку лідерів відбивання турніру), ще вісім гравців – по два хіти.

Цього сезону, як уже казав головний тренер клубу Юрій Бойко у попередньому інтерв'ю , команда загалом помітно додала у відбиванні: 38 загальних хітів. Серед перших 20-ти відбиваючих роттердамської групи «Єврокубка» вже одразу три українські бейсболісти: Роман Бойко (6 хітів з 18 підходів, 18-е місце), Олександр Мамонтов (6 хітів з 15 підходів, 14-е місце) та головний « винуватець» сенсації Костянтин Бойко: 10 хітів із 18 підходів, коефіцієнт avg – .556 або 55,6 %.

Це при тому, що у перших двох матчах змагань Костя відіграв в атаці невдало: 0-3 у першій грі проти господарів турніру та майбутніх його переможців голландців, 1-3 проти італійців, чотири страйк-аути поспіль!

«Був певний психологічний тиск, – згадує Костянтин Бойко (на фото вгорі) , – З одного боку – почуття гордості, що я у 18 років граю за команду – чемпіона України у групі «А» «Єврокубка». З іншого боку – страх, тому що суперники – дорослі та досвідчені бейсболісти, і проти таких сильних пітчерів, які подають м'яч зі швидкістю в районі 90 миль на годину, раніше не було відбивати. І спочатку нічого не виходило. Ніхто в команді мені не дорікав, навпаки, всі підтримували. Рома (старший брат – авт.) говорив, щоб я не зациклювався, що на міжнародних турнірах майже всі проходять через таке відбиття і що далі все вийде. Так, це ж не те, щоб тільки я один не відбивав, проти голландців майже всі у нас не відбивали. ( Якщо точніше, 2 хіти з 22 підходівавт. ) Наступного дня в грі проти італійців вдалося відбити один хіт, але там мені пощастило, сам удар вийшов не дуже хорошим, просто м'яч полетів у «мертву» зону поля. Після тієї гри Юрій Жоржович ( Бойкоавт. ) підказав, що мені потрібно виправити: сісти нижче на ногах, що дозволить переміщати биту паралельно до землі, і довше чекати на зручний кидок, не намагатися відбити кожен м'яч. Я поміняв техніку відбивання, і потім вдалося відбити ще дев'ять хітів поспіль, а всього – десять поспіль».

Дев'ять хітів припали на три ігри, проти бейсбольних клубів із Чехії, Німеччини та Франції. У перших двох Костянтин Бойко відбивав із фантастичним показником: 4 хіти за 4 підходи. На той момент у нашій команді жартували: Костя може вийти відбивати із заплющеними очима, просто махнути битою – і все одно буде хіт.

А всього цього могло і не станеться, якби…

«У грі з італійцями, ще до першого хіта, я планував його заміну і вже готовий був внести зміни до заявленого списку відбивання – розповідає головний тренер клубу та батько Кості Юрій Бойко . - Але так вийшло, що коли знову настала черга Кості відбивати, у нас на третій базі знаходився раннер, і була можливість набрати перші очки. Порадившись з Олегом Миколайовичем ( Олег Бойко – тренер команди «КНТУ-Єлисаветград»авт. ), ми вирішили залишити Костю у грі, не проводити заміну того, хто б'є. Я знав, що він – психологічно стійка людина, вона не зламається і не здригнеться. Коли він вибив хіт, після якого ми заробили перше очко у матчі, я був задоволений тим, що вирішили не проводити заміну. Далі – дев'ять хітів поспіль і титул кращого турніру, що відбиває – він отримав, можна сказати, як відплату понад свої праці.

Небагато людей знали, як сильно він працював у міжсезоння. Він перейшов на індивідуальний графік в університеті, щоб тренуватися вранці. Всю зиму практично щоранку він бігав, незважаючи на погоду, потім йшов до тренажерної зали та займався за індивідуальною програмою. Він мав травми, граючи в баскетбол, він зламав палець на руці, але все одно заняття в тренажерному залі не пропустив жодного разу. Поки був у гіпсі – піднімав свій фізичний рівень, коли зняли гіпс – продовжив заняття у відбиванні. Тому на турнірі Костя отримав результат своєї роботи, він так і підписав свою фотографію з Кубком на Фейсбуці Make your dreams come true (Втілюй свої мрії).

Для бейсболіста з України це справді фантастичний результат, який для всіх нас став сюрпризом. З восьми десятків відбиваючих п'яти команд нашої групи «Єврокубка» практично всі суперники – фізично сильніші за нього, практично все досвідченіші і старші за нього. Фактори, завдяки яким Кості вдалося досягти такого результату, – стійка психіка, характер та тренування, не благаючи при цьому заслуг тренерів, підтримки команди тощо. Як часто повторював Валерій Лобановський, успіх – це 1% таланту та 99% поту».

Звичайно, феноменальне досягнення українського бейсболіста не залишилося непоміченим. Вже під час турніру Костянтин Бойко перебував у перших рядах списку кращих відбиваючих, чим викликав інтерес до своєї персони. Як розповів Костя, достатню кількість гравців закордонних клубів розпитували про нього у товаришів за командою «КНТУ-Єлисаветград»: хто, звідки, як умудряється так відбивати? (Секретний рецепт успішного відбивання – харчуватися весь тиждень локшиною швидкого приготування і це не реклама! – авт. ) Багато людей на турнірі говорили про нього за спиною – Ось цей хлопець, який так відбиває! - І це, чого приховувати, справді було приємно, коли про тебе запитують і говорять. Дивувалися всьому: відсутність досвіду виступу на «Єврокубках», віку…

Поєдинок між «КНТУ-Єлисаветград» та французькими «Тамплієрами» завершував програму групового раунду «Європейського Кубка» у Роттердамі. Щоб випередити гравця італійської команди Едгара Мундаріана у суперечці за титул найкращого відбивача, Костянтину Бойку потрібно було відбити у матчі проти французів, як мінімум, один хіт. І він записав його на свій рахунок уже в першому виході на биту. Після завершення матчу гравці команд, які змагалися за бейсбольною традицією, почали сходитися назустріч один одному, знизуючи руки. У цей момент диктор зі стадіону оголошує, що Костянтин Бойко завоював титул «Найкращого турніру, що відбиває». Французи відразу почали вітати Костю, не приховуючи свого здивування та захоплення (гравці нашої команди привітали ще раніше). Потім кількість привітань зашкалила. За словами Кості, із завоюванням цього титулу його привітало більше людей, ніж зазвичай вітають із Днем народження. Привітали навіть люди, з якими він взагалі не знайомий.

«Ще я хотів би додати, що цей Кубок – не тільки моя заслуга, – каже Костянтин Бойко. - Мені багато допомагали і завжди мене підтримували партнери по команді. Я хотів би висловити подяку всім тренерам нашої команди, тренеру із загальнофізичної підготовки Олександру Сухову, під керівництвом якого всю зиму працював над «фізикою». Також я вдячний старшому братові, який у всьому мене підтримує, і, звичайно, головному тренеру команди Юрію Бойку, який у потрібний момент вказав мені на помилки, після чого зробив серію хітів».

Загалом, ось такий історичний момент для українського та кіровоградського бейсболу. Дасть бог, не останній у цьому житті!

Ігрові фото – Роберт Бос ©

Read 6329 times Last modified on Вівторок, 16 червня 2015 19:00

COMMENTS_LIST_HEADER  

KrystinaDuna
0 #1 KrystinaDuna П'ятниця, 25 грудня 2020
Ошибка: Missmath existed value recordedAt
BUTTON_QUOTE

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha