Print this page
Понеділок, 25 травня 2015 08:07

Сергій Бубка: «Переможеш себе – переможеш усіх»

Автор: 
Rate this item
(8 votes)
фото автора фото автора

Під час презентації на стадіоні «Зірка» своєї книги «Життя у польоті» легендарний спортсмен Сергій Назарович Бубка не лише поспілкувався з присутніми та відповів на низку запитань своїх юних шанувальників, а й дав їм напутнє слово, мотивуючи дітей любити спорт, займатися фізкультурою та бути здоровими та успішними людьми. Пропонуємо до вашої уваги цитати-секрети успішної людини, якими вона поділилася під час презентації книги.

- За кожним успіхом стоїть величезна праця, цілеспрямованість, дисципліна, бажання досягти своєї мрії, а коли її досягаєш, то ставиш перед собою нове завдання. І тут дуже важливо завжди вчитися, удосконалюватись, слухати своїх батьків, вчителів, наставників, тренерів, які справді вкладають у вас усі свої знання, вкладають душу для того, щоб ви були успішними людьми. Не варто забувати, перш ніж досягти успіху - потрібно багато віддати, повністю вкласти себе в цю справу. Я розпочинав свою спортивну кар'єру у 10 років. У мене не було ні сучасних шипування, ні жердин, легкоатлетичний сектор для стрибків з жердиною ми вдвох обладнали з тренером. Було непросто, але дуже цікаво. Я завжди йшов до своєї мети і хотів досягти гарного результату, – розповів спочатку презентації Сергій Бубка.

– Вам було страшно виходити на перші змагання, як Ви змогли подолати страх? (Питання одного з юних шанувальників таланту Сергія Бубки)

- Звичайно, вперше було страшно виходити і стрибати. Але треба вміти долати свої слабкості, свій страх, вміти керувати собою. Безперечно, перед змаганнями я дуже хвилювався, переживав. Спочатку справлятися із хвилюванням мені допомагав мій тренер. Потім, коли я вийшов на вищий рівень, тренер почав залучати психолога, який навчив мене правильно мислити, прибирати хвилювання і робити все необхідне для перемоги. Це маленька, але дуже важлива сходинка у житті кожного спортсмена, яку обов'язково потрібно пройти. Адже, як я говорю: переможеш себе – переможеш усіх. Страх долається наполегливою роботою. Хтось о 6-й ранку йде на зарядку, а хтось спить до 10 години. Хто ж на вашу думку буде успішнішим?

- А чи є якісь секрети боротьби з хвилюванням, як Ви його уникали, ще на старті свого спортивного шляху?

– Є багато способів. Наприклад, можна попити води. Обов'язково маленькими ковтками це заспокоює. А взагалі треба завжди шукати у своїх думках впевненість, підтримувати себе і ніколи не здаватись. Перед змаганнями потрібно постаратися відволіктися, почитати гарну книгу тощо. Якщо ви постійно думатимете про можливий результат виступу, ви «перегорите» ще до самого змагання, станете емоційно виснаженими. Адже таку напругу людина довго витримати не може. Хвилювання все одно не покине вас навіть під час виступу. Однак треба вміти тримати себе в руках. Та й потім, коли ви вийдете змагатися, то хвилювання ще й допоможе вам. Адже такі емоції, додатковий адреналін дадуть вам гарний настрій. Скажу головне, все одно хвилюватиметеся і переживатимете. Але знайте, що ваші суперники також переживають. Якщо у них на обличчі написано, що все нормально, то всередині у них, повірте, все вирує. Тому впевнено і без остраху виходьте і будьте переможцями.

– Як Ви стали лідером?

– Як я став лідером? Я ніколи не зупинявся на досягнутому. Тридцять п'ять рекордів – стільки разів подолати висоту, яку ніхто не долав… У чому секрет? Я вставав о шостій ранку, а не о 10-11 годині дня. Я хотів тренуватися та хотів стати чемпіоном. Тож скажу: чемпіонами не народжуються, ними стають.

- Чи правда, що поразки загартовують людину?

- Відповім так: причину поразки треба шукати тільки в собі. Справа не у вітрі, чи дощі, чи навіть везіння – це тільки розмови, справа завжди у вас самих. Завжди потрібно багато працювати, багато терпіти, адже не завжди на вашому життєвому шляху буде вистелено червоний килим. У житті завжди треба вміти долати перешкоди. Хто їх долає – той стає чемпіоном.

– У цій книзі («Життя в польоті» – авт.) через свій життєвий шлях я хотів показати, що можна бути успішним, можна стати лідером, головне багато над собою працювати та не зупинятися на досягнутому.

Коли я виступав, мені завжди хотілося стрибнути вище. Я хотів закінчити свою спортивну кар'єру на позначці 6 метрів 20 см. Чомусь я вважав 6.15 недостатнім показником. За своїми спробами я стрибав і вище. Тому, гадаю, потенційно я себе не до кінця реалізував, хоча на початку своєї кар'єри не вірив навіть у те, що зможу стрибнути на 6 метрів. Водночас мав величезне бажання йти вперед, удосконалюватись та підкорювати нові висоти. Я вважаю, що я щаслива людина. Мені життя дало чудову можливість бути спортсменом, легкоатлетом, і я радий тому, чого мені вдалося досягти у спорті.

Сьогодні, будучи віце-президентом міжнародної федерації легкої атлетики, президентом Національного олімпійського комітету України, членом виконкому Міжнародного олімпійського комітету, я намагаюся робити все можливе для того, щоб ви, молоде покоління, змогли досягти таких же результатів, успіхів, щоб у вас у житті все вийшло. Не всім вам вдасться стати чемпіонами, але хотілося б вам побажати, щоб ви товаришували зі спортом, фізкультурою. Тому що це обов'язково допоможе вам у житті досягати успіху, мати сильний характер, бути професіоналами своєї справи і, звичайно, бути здоровими, фізично розвиненими молодими людьми, – резюмував Сергій Назарович Бубка.

Усі присутні на презентації безкоштовно отримали книгу Сергія Бубки "Життя у польоті" з його автографом. Легендарний спортсмен, як ми раніше повідомляли, нікому не відмовляв у задоволенні сфотографуватися та отримати автограф. Як раніше заявляв сам Сергій Назарович, він поважає тих спортсменів, яким не вдарила в голову зіркова хвороба і вони залишаються простими людьми у своєму ставленні до оточуючих. Він вважає таких спортсменів великими. З того, як Сергій приділяв увагу кіровоградцям, немає сумніву, що ще й у цьому аспекті Сергій Бубка не просто легендарний, а великий український спортсмен.

Андрій Мороз, «Sportрепортер»

Read 6649 times Last modified on Понеділок, 25 травня 2015 23:31

Latest from SportРепортер

COMMENTS_LIST_HEADER  

Vova Petrenko
+3 #1 Vova Petrenko Понеділок, 25 травня 2015
Дуже хороша стаття , дуже хороший спортсмен, який прославив Україну і записав себе до книги рекордів світу))))
BUTTON_QUOTE

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha