Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 484

Понеділок, 12 травня 2014 22:53

Фінал восьми. День перший. Захоплюючий.

Автор: 
Rate this item
(6 votes)

Цей день вийшов справді цікавим, оскільки всі зіграні матчі вийшли на диво і тримали всіх у напрузі до останньої зіграної секунди. І дуже тішить, що цей понеділок став тяжким, але не фатальним для гравців БК "Кіровоград", які вимучили свій вихід до півфіналу.

Починаю писати цей матеріал у той момент, коли у київському Палаці суперечки завершився 3-й чвертьфінальний матч фіналу восьми найкращих команд вищої баскетбольної ліги. У цій грі БК "Дніпро-2" з рахунком -91:81 переграв харківський "Авантаж-Політехнік" та став третім півфіналістом. До речі, вперше на фінальному турнірі виграла команда, яка фінішувала нижче за підсумками регулярного сезону, в якому харків'яни посіли 3 місце, а дніпропетровці - 6). Але ж "Дніпро-2" весь сезон виступав без гравців національної збірної України Олександра Мішули та Станіслава Тимофєєнка. А зараз ці два класні виконавці були залучені до другої команди, яка прагнутиме виграти змагання у вищій лізі. І саме Мішула та Тимофєєнко зробили вирішальний внесок у перемогу над харків'янами, "настрілявши" на двох 59 очок.

Ще харків'ян здорово підвів стартовий провал, після якого вони поступалися – 9:22. І хоча потім підопічні Валентина Кулібаби не лише наздогнали суперників, а й навіть вирвалися вперед, але наприкінці сил не вистачило. І як не намагався Тимур Арабаджі з партнерами, проте дніпропетровці виявилися трохи сильнішими.

До речі, саме дніпропетровці стануть у 1/2 фіналу суперниками БК "Кіровоград", який на "жилах" таки вирвав перемогу у юних гравців БК "Донецьк-2", посилених кількома представниками суперлігового донецького клубу.

Це була справжня гра на нервах, у якій більшість наших хлопців не були схожими на себе і виглядали розгубленими. А ще вранці піднялася температура у Стаса Овдєєнка, який провів на майданчику лише півтори хвилини. Може, й відсутність нашого капітана далася взнаки. Але коли таке було, найкращий снайпер кіровоградців Дре Мейс не забивав з-під кільця, втрачав м'яч на рівному місці, не реалізовував по п'ять штрафних поспіль і набрав лише 3 очки. І як пояснити, що в команді, яка здатна вразити мету здалеку чи не кожен, гравці не наважувалися брати ініціативу на себе, а якщо і кидали, то з 15 спроб в ціль потрапило лише 3. Але, перш за все, не було впевненості у своїх силах, ігрової легкості, злагодженості у діях та необхідної концентрації. А от донеччани вийшли на цю гру, наче це був найважливіший матч у їхньому житті. До того ж, наші суперники пам'ятали, як обіграли в рідних стінах кіровоградців у регулярці, створивши справжню сенсацію. До речі, саме та поразка в підсумку коштувала нам першого місця. Хоча, як показав сьогоднішній розвиток подій, будь-який суперник із вісімки-фіналістів був вкрай небезпечний, а сили конкурентів виявилися абсолютно рівними. Загалом, кіровоградці цілком могли цей чвертьфінальний поєдинок програти і за всіх своїх амбіцій, а наших надій, вирушити додому.

Але, на щастя, знайшовся у нашому складі майстер, який довів, що був запрошений перед плей-офф до БК "Кіровоград" для того, щоб зробити команду сильнішою. Йдеться про Максима Балашова, який повів кіровоградців за собою у найважливіші та кульмінаційні миті протистояння. Повністю проваливши першу чверть (11:19), коли у нас буквально все було погано, підопічні Ігоря Чигринова так і не змогли зібратися у другому періоді, який виграв із різницею в 1 очко – 20:19. Але тут уже не було безнадії на підбираннях і суперники не проходили наш захист, як ніж крізь олію. До того ж у підопічних Ігоря Чигринова значно збільшилася результативність.

У третій десятихвилинці трохи вдалося налагодити гру в захисті, а нападі блищав Балашов і нарешті ставав схожим на себе звичного Кью Томас. В основному саме їхніми зусиллями вдалося виграти цей період –30:23, що дозволило зрівняти рахунок у матчі – 61:61. Інші наші хлопці просто намагалися не впасти на рівень першої чверті, яку вважаю однією найгіршою (якщо не найгіршою) цього сезону. Бо були провальні моменти, але щоб у всіх одразу, таке важко пригадати.

Втім добре, що добре закінчується. До 4-ї чверті лідери наших конкурентів( Олександр Дробязко – 27 очок, 5 підбирань, Ігор Бояркін -16 очок, 5 підбирань, 9 результативних передач, Олександр Антипов -15 очок, 11 підбирань, встигли нахопитися по 4 фоли, а молоді гравці втомилися Як наслідок у донеччан пішли помилки в кидках і несподівані втрати А ще майданчик у наших конкурентів через перебор персональних зауважень залишили Віталій Зотов (10 очок, 6 підбирань, 8 передач) і Олександр Антіпов, що, безумовно, вплинуло на командну стратегію команди Олексія Янгічера Хоча триочкові кидки снайпери донецької донецької дружини в потрібні моменти (Бояркін – 3 із 7, Чуприн – 2 із 4) кидали справно, а ось у наших у цьому компоненті був повний алес капут, адже з 13 спроб мети досягли тільки "трохи" Берхіна та невтомно-нестримного Балашова.

І все-таки, за рахунок розважливих дій, більшої зібраності у захисті та при виконанні штрафних, нарешті, в середині 4-ї десятихвилинки вдалося вперше вийти вперед. Добре, що на повну котушку заграв під щитами Томас і стали виходити непогані комбінації, а також швидкі відриви. Але прикрі помилки та просто незрозумілі втрати не дозволяли забезпечити собі спокійну кінцівку. Але ми таки довели цей важкий матч до найскладнішої перемоги – 92:85 (11:19, 20:19, 30:23, 31:24). Зрозуміло, що основний внесок у цей успіх зробили Балашов (37 очок, 5 підбирань, 5 передач) і оформив дабл-дабл (27 очок, 14 підбирань, 2 передачі, 2 блок-шоти) Томас. Варто виділити ще Юрія Лохманчука (10 очок, 5 підбирань, 2 передачі), який забив кілька найефективніших м'ячів у проходах під кільце, перекладаючи м'яч з однієї руки в іншу і завершуючи атаку з іншого боку щита. А про гру інших (Мейс - 3 очки, 4 підбирання, 2 передачі, Берхін -8 очок, 3 підбирання, Шемосюк -4 очки, 3 підбирання, 5 передач, Ворник - 3 очки, 5 фолів), які виходили на майданчик, я вже написав трохи раніше.

Ось так прийнято вважати, що на таких турнірах має бути одна провальна гра. Сподіватимемося, що для наших хлопців таким був поєдинок із БК "Донецьк-2". Але, з іншого боку, гірше було б, якби ми сяяли три чверті, а зрештою - програли. Тому подякуємо нашим гравцям та тренерам за вихід у півфінал і побажаємо їм подальших перемог, хоч би якими вони були.

У стартовому матчі турніру, в якому зустрічалися переможці та восьма команда регулярного чемпіонату – шахтарський «СоюзБаскетвугілля» та БК «Лучеськ-Університет» з Луцька-все почалося досить несподівано. Лідери вийшли на поєдинок дещо розслабленими і, до того ж, мало що виходило у їхніх американських легіонерів Джемісона та Маклейна. Лучани, навпаки, перші хвилини грали гранично зібрано. Як наслідок, на 5-й хвилині першої чверті рахунок був 6:2 на користь луцької команди. До того ж у «шахтарів» 3 фоли отримав Морган. Але поступово все стало на свої місця. Фаворити за рахунок добрих замін налагодили захисні дії, а в атаці чудово діяв капітан команди Вадим Река. Декілька його вдалих дій надихнули партнерів і перший період «союзівці» все ж таки виграли -15:11.

Другу десятихвилинку команда із Шахтарська розпочала з пресингу по всьому майданчику і дуже рухливо, до того ж, грамотно захищалася. А ще тренерський штаб найкращої команди «регуряки» грамотно використав довжину своєї лави, під час введення свіжих сил. І все ж таки солідного відриву до великої перерви фаворитам забезпечити не вдалося, і перша половина закінчилася з рахунком – 35:23.

У третьому періоді лучани знову зібралися і абсолютно ні в чому не поступалися грізним конкурентам. Відрив у рахунку почав скорочуватися, а підопічні Володимира Брюховецького серйозно занервували. При цьому за нестримність технічний фол отримав екс-кіровоградець Антон Рожков, який провів далеко не найкращий матч. На заключній хвилині цієї чверті номінальні аутсайдери підібралися до конкурентів на відстань трьох очок – 48:45. Потім здалеку вистрілив «гірник» Ілля Коротков, але один із лідерів лучан Ілля Моторчук відповів точним двоочковим, а завершилося все у цій чверті справжнісінькою боротьбою за м'яч на підлозі та рахунком на табло -51-47 на користь СБУ.

Заключна десятихвилинка розпочалася з того, що захисник фаворитів Владислав Тонченко «обікрав» свого візаві Едуарда Фещука, який отримав неспортивний фол. Тонченко чітко виконав 2 штрафні, а Акіда Маклейн забив із середньої дистанції в наступній атаці. Ось так перевага підопічних Володимира Брюховецького стрімко зросла до плюс 10. Але лучани й не думали здаватися та спробували влаштувати ще один ривок. Однак на більше ніж мінус 7 їх не вистачило. Останні 5 хвилин протиборства було помітно, що луцькі студенти втомилися, що призводило до помилок. А у шахтарів особливо гарні були Тонченко та Маклейн. За 4.42 до фінальної сирени рахунок став 63:50 на користь «СБУ» та сумнівів у їхньому підсумковому успіху вже не було. До честі підопічних Сергія Смітюха вони воювали до останніх секунд. Але все завершилося триочковим Рожкова, що виправився, буквально на останній секунді, який підбив підсумок цій несподівано завзятій битві - 66:57 (15:11, 20:12, 16:24, 15:10).

Що стосується заключного матчу першого ігрового дня, то і тут відносним фаворитам з київського "Авангарду не просто довелося битися щосили, а на середину 3-ї чверті вони поступалися дублерам южненського "Хіміка - 52:57". Досвідчені підопічні не менш маститого наставника Андрія Підковирова зіткнулися зі злагодженими та наполегливими діями южненців, тон у яких задавали В'ячеслав Петров (23 очки, 8 підбирань, 5 передач), Олександр Бєліков (25 очок, 9 підбирань) та Ілля Сидоров (1) результативних передач). Особливо добре у боротьбі з такими авторитетними візаві, екс-гравцями збірної України Олегом Салтовцем та Володимиром Гуртовим 20-річний Петров. Молодовий форвард южненців сміливо йшов на підбір, забирав відскок і не лише вміло атакував сам (причому тричі здалеку), а й вдало виводив партнерів на завершальні кидки. Схоже, зростає дуже сильна зміна нашій збірній.

І все ж досвід таки зламав опір ігрового запалу молодості. У 4-й чверті підопічні Андрія Подковирова методично дотиснули задиристих южненців, хоча сил і нервів витратили надміру. Про це свідчить і підсумковий результат – 84:80 на користь "Авангарду".

А у вівторок о 15.00 кияни зустрінуться із конкурентами із Шахтарська. А о 13.00 на майданчик вийдуть кіровоградці та дніпропетровці. Зазначимо, що перенесення часу матчів на раніше пов'язане з тим, що о 19.00 розпочнеться, можливо, вирішальний матч Суперліги між київським «Будівельником» і «Хіміком» з Південного. Тож найцікавіше нас чекає попереду.

Фото Анатолія Рябухи

Read 5691 times Last modified on Вівторок, 13 травня 2014 01:32

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha