Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 



Ой у лузі червона калина / The Kiffness x Андрій Хлівнюк

Андрій Хлівнюк, фронтмен популярної української групи Boombox (Бумбокс) відмовився від турне США, заради того, щоб зі зброєю захищати свою державу від рашистської агресії

Олімпійські ігри 2022 у Пекіні
Кадр дня Спортрепортер
Найкращий кадр вчорашнього матчу

Останні новини

Понеділок, 04 січня 2021 21:22

Погнали на Дакар!

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)
Погнали на Дакар! © twitter.com/dakar
В Аравійській пустелі стартував культовий Дакар. Кожен ралі-марафон - це битва, в якій у сезоні-2021 до фактору підготовки та елементу удачі, що визначає успіх, додасться ще одна змінна, COVID-19. Коронавірус ще до старту вибив із гонки кількох учасників.
Ралі-марафон рідко обходиться без змін у графіку. То через негоду скорочують спецділянки, то стихія розгулюється так сильно, що деякі допи скасовують цілком, але все це не йде в жодне порівняння з пандемією. Спалах коронавірусу вже змусив організаторів гонки відмовитися від візиту до інших країн, але й усередині Саудівської Аравії провести «Дакар» у запланованому варіанті може виявитися важко.
Тисячі людей з усього світу прибувають на Близький Схід, і в цій ситуації, незважаючи на всі карантинні заходи та профілактику COVID-19, практично неможливо на 100% гарантувати безпеку учасників.
Позашляховики та баггі
У класі позашляховиків інтрига загалом не змінюється якийсь рік — основними претендентами на перемогу стануть пілоти команд на пікапах «Тойота» та позашляховиках та баггі «МІНІ». Саме ці бренди обмінялися перемогами на двох останніх "Дакарах" після відходу заводської команди "Пежо", але 2021-го у них раптово з'явиться досить сильний конкурент.
Британська компанія «Продрайв» чудово відома в автомобільному та гоночному світі, а підготовлені фахівцями фірми машини перемагали у WRC, «24 годинах Ле-Мана» та кузовних перегонах. Тепер свій колосальний досвід, помножений на гроші близькосхідних інвесторів, «Продрайв» спробує конвертувати в перемогу на «Дакарі».
Для гонки побудований новий позашляховий прототип BRX Hunter, за кермом якого Себастьєн Льоб і Нані Рома спробують дати бій «Тойотам» і «МІНІ», причому основними суперниками француза та іспанця стануть катарець Нассер аль-Аттія і південноафриканець, що представляють японську марку катарець Нассер аль-Аттіяр. також іспанець Карлос Сайнс і француз Стефан Петерансель, які ганяються на британських машинах німецької підготовки.
Байкери пустелі
До минулого року питання можна було формулювати інакше — хто з пілотів KTM виграє Дакар, оскільки з 2001 року австрійська марка не знала собі рівних у головному ралі-рейді планети. Але 2020-го ситуація змінилася. Вперше в сучасній історії гонки перемога в мотозаліку дісталася представникам «Хонди», а те, як стрімко перебіг подій перемішував позиції в лідируючій групі, дозволяє сподіватися і на те, що ралі-марафон нового року виявиться не менш інтригуючим з точки зору боротьби за перемогу серед мотоциклістів.
«Хонда», КТМ, «Ямаха» та «Хускварна» серед марок-лідерів, та тільки ось конкретних імен пілотів-фаворитів навряд чи хтось назве — піднести сюрпризи, приємні чи не дуже, можуть усі. Але тим ціннішим є вболівальники, коли інтрига тримається від старту і до фінішу.
МАЗ проти КАМАЗу
Про те, що російська «синя армада» починає черговий «Дакар» як очевидний фаворит, можна й не говорити. Колосальний досвід команди та безліч виграних гонок роблять її головним претендентом на перемогу в ралі-марафоні незалежно від того, в якій частині світу він проходить. Інша річ, що з кожним роком дедалі ближче до «КАМАЗ-майстер» підбираються брати-слов'яни.
Білоруський колектив з кожним новим «Дакаром» додає у швидкості та стабільності: 3-тє місце у 2020-му, 2-ге на фініші у 2018-му — тож цього року пілотів «МАЗ-СпортАвто» можна з повним правом вважати одними із претендентів на перемогу у своєму заліку. За низки умов, щоправда, якщо щось піде негаразд у росіян, то білоруси зможуть скористатися ситуацією і обернути їх у свою користь.
Тим більше, що грізний голландець Жерар де Рой звернув, не без впливу пандемії, свою участь у «Дакарі», а відсутність бірюзових «Івеко», при всій повазі до інших екіпажів вантажного заліку, інші «Рено», «Татри», « Праги», МАН та інші особливі погоди у розподіл позицій на подіумі за підсумками перегонів не зіграють.
За матеріалами «Чемпіонат»
Read 364 times

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha