Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 



Ой у лузі червона калина / The Kiffness x Андрій Хлівнюк

Андрій Хлівнюк, фронтмен популярної української групи Boombox (Бумбокс) відмовився від турне США, заради того, щоб зі зброєю захищати свою державу від рашистської агресії

Олімпійські ігри 2022 у Пекіні
Кадр дня Спортрепортер
Найкращий кадр вчорашнього матчу

Останні новини

Середа, 29 липня 2020 14:22

Перед грою в Олександрії Маріуполь отримав мільйон

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)

Напередодні фіналу плей-офф УПЛ за путівку до Ліги Європи головний тренер "Маріуполя" дав ексклюзивне інтерв'ю кореспондентові UA-Футболу.

- Перемогу над "Олександрією" у півфінальному матчі плей-офф до якої категорії віднесете?
- До сенсації її я точно не віднесу. Перемога була важка, і якщо брати гольові моменти, то вона була здобута в рівній грі. Приблизно однаковими обидві команди були також за складами та рівнем гри. Отже, цей виграш, швидше, можна віднести до очікуваних, адже ми хотіли і вірили в те, що зможемо його досягти.
- За рахунок чого вдалося подолати суперника?
- Хлопці перед грою були розкуті, і це, напевно, зіграло свою роль. Я їм сказав тоді: "Відкиньте все, вдихніть та видихніть - і просто грайте у футбол. Робіть на полі те, про що ми домовилися і не переживайте за результат". Зрозуміло, що над "Олександрією" більше тяжів результат, адже вона вважалася фаворитом, до того ж, грала вдома.
- Схоже, що ви визначили для себе джокера – маю на увазі Олексія Кащука. За неповні два місяці він уже тричі забивав важливі м'ячі, виходячи на заміну наприкінці.
- Можу сказати, що це дуже талановитий хлопець. У весняній частині чемпіонату карантинна пауза, напевно, пішла йому на користь. І якщо я раніше казав, що серед інших молодих хлопців до Кащука найменше претензій, то зараз бачу, що він стає тим футболістом, якого ми бачили на молодіжному чемпіонаті світу. Тоді він також грав впевнено та розкуто, не боячись помилитися.
- Чи були у "Маріуполя" якісь додаткові стимули у грі з "Олександрією" окрім потрапляння у фінал та завоювання бажаної путівки до Ліги Європи?
– План мотивації обговорювався у нас ще до початку сезону. У ньому передбачалися вихід до півфіналу та фіналу Кубка України. За попадання до 1/2 фіналу був бонус у вигляді 1 мільйона гривень на команду. Його хлопці здобули якраз перед суботньою грою з "Олександрією", і він також певною мірою допоміг нам здобути перемогу. Якщо ж говорити про вихід у фінал плей-оф чемпіонату та завоювання путівки до кваліфікації Ліги Європи, то подальші бонуси ніхто нам поки що не озвучував.

Александр Бабич: Перед игрой в Александрии Мариуполь получил миллион - изображение 1

- Колись ви грали у команді з Олександрії. Приїжджаючи до цього міста, про той час згадуєте?

- У "Поліграфтехніці" я грав якраз у той час, коли Володимир Богданович (Шаран – Прим.В.К) закінчував свою кар'єру. Я був молодий, а він – досвідчений, лідер команди. Було приємно, що грали разом.
- Дідівщини у команді не було?
– Раніше вона була завжди, але при цьому молодь розуміла ті неписані правила, які існували у команді. Зокрема, це стосувалося м'ячів та воріт, які потрібно було допомогти носити. Природно, що досвідчені футболісти щось підказували молодим, а чимось їм "пхали". Не без цього. Але в жодному разі ніхто нікого не ображав. Скажу більше: часто бувало, коли "старі" запрошували молодих разом посидіти, поспілкуватися. Варто віддати належне колектив у "Поліграфтехніці", яка в сезоні-2002/03 стала називатися "Олександрією", був дуже пристойний. В олександрійській команді залишилася частка мого здоров'я. Пам'ятається, наприкінці сезону-2001/02 у перехідному матчі за право залишитися у вищій лізі мій єдиний гол залишив "Поліграфтехніку" в еліті. Фотографія з миттю досі висить на олександрійському стадіоні.
- Побачивши її, сльози не пустили?
- Ні (посміхається). Крім цього фото є і безліч інших, на яких дізнаєшся багатьох футболістів, які зараз займаються тренерською діяльністю або ж завершили активні виступи у футболі. На ті часи була приємна ностальгія. Це саме стосується й самого міста. До Олександрії мені завжди приємно приїжджати. Хоча вона з того часу змінилася – таки майже два десятки років минуло.
– Олександрійські вболівальники вас пам'ятають?
– Думаю, що пам'ятають. Коли наша команда до гри була на стадіоні, то я чув вигуки: "Саша!". Люди підходили, віталися. Зрозуміло, що мене в ролі гравця олександрійської команди пам'ятають хіба що вболівальники зі стажем. Хоча в клубі досі працюють люди, з якими знайомий ще з того далекого часу.
- До речі, про вболівальників. Грати із глядачами стало веселіше?
– Однозначно. Адже це зовсім інший - живий футбол! Було приємно, що і олександрійців, і нас глядачі підганяли шумом, свистом та криком. Це спонукало всіх. Що й казати, була зовсім інша атмосфера, ніж за порожніх трибун!
- Матч із "Олександрією" став для вас 100-м на посаді головного тренера "Маріуполя" у всіх турнірах. Виставлятися з такої нагоди у команді прийнято?
- Думаю, що поки що виставлятися не час. Якщо говорити про круглу кількість матчів, то це не лише моя заслуга, а заслуга всього тренерського штабу та всієї команди. Буквально три дні тому я попросив хлопців, щоб вони зробили мені подарунок – вдало зіграли наступний матч. А вже потім, дай Боже, можна і виставити команді.

Александр Бабич: Перед игрой в Александрии Мариуполь получил миллион - изображение 2

- Перед яким матчем у ролі керманича "Маріуполя" більше хвилювалися - перед першим чи сотим?

- Скажу чесно: хвилююсь перед кожним матчем. До речі, так вийшло, що мій перший офіційний поєдинок на посаді головного тренера "Маріуполя" був якраз проти "Олександрії" вдома. Ми тоді з Богдановичем розійшлися миром – 1:1. Під час зустрічі програвали, але якщо не помиляюся, на 86-й хвилині відігралися – Яворський забив. І треба ж статися такому збігу, що сотий матч теж виявився проти "Олександрії"! Якщо порівнювати обидва матчі, то все ж таки перед першим хвилювався більше. Адже він був дебютним.
- Наскільки відомо, на честь ювілею клуб подарував вам футболку із цифрою "100" на спині. Судячи з відео, за ваших XXL вона виглядає на розмір менше.
- З цього приводу можу сказати ось що. З Маріуполя до Києва я їхав через Одесу. Отож, заїхавши додому, цю футболку приміряв. "Сидить" вона на мені дуже пристойно. В італійському стилі – облягаюча (сміється).
- Що вас найбільше хвилює – якісне відновлення сил підопічні після гри в Олександрії чи питання, пов'язані з психологічним настроєм?
- Тільки відновлення функціонального стану, оскільки після матчів із позитивним підсумком щодо психології особливих проблем бути не може. Справа в тому, що після гри з "Олександрією" дорога назад була дуже складна, втомлива. Їхали ми вночі, і до того ж довго. До Маріуполя повернулися лише о пів на шосту ранку, тому чергові два дні до від'їзду до Києва потрібно було присвятити лише відновленню хлопців.
- Чи не побоюєтеся, що ваші футболісти вже зараз підсвідомо перемагають валізу?
- Це питання ми обговорювали, і домовилися з футболістами, що раз у нас ще є незакінчена тема, то не будемо відволікати увагу на ті чи інші зовнішні фактори - чи то контракти, що закінчуються, чи щось інше. Маріуполь має великий шанс виконати поставлене завдання, на цьому і потрібно зосередитися. Ми домовилися доопрацювати сезон чесно, хоча я розумію, що з огляду на ситуацію буде досить складно. Проте впевнений, що у матчі з "Колосом" ні в кого не буде ні валізи, ні будь-яких думок про відпустку.

Александр Бабич: Перед игрой в Александрии Мариуполь получил миллион - изображение 3

- Гра "Колоса" вивчали за його останнім матчем з "Дніпром-1" або за двома вашими іграми з ним?

У "Маріуполі" аналіз проводиться за нашими іграм плюс за останніми зі зіграних. Зокрема, переглядали обидва поєдинки першого етапу чемпіонату з "Колосом". Загалом я дивлюся усі матчі Прем'єр-ліги, а у разі потреби для отримання інформації можу вибрати щось потрібне і завдяки Wyscout. Що ж до нашого найближчого суперника, то нещодавно переглядали гру "Колоса" із "Зорею".

- Після півфінального матчу плей-офф ви не заперечували, що фаворитом вважалася "Олександрія", а тепер таким називаєте "Колос". Чи мають намір таким чином приспати пильність суперника?
- Я б так не сказав. Перед фіналом будь-якими висловлюваннями чи розмовами ні ми ковалівців пильність не зможемо приспати, ні вони нашу. Просто я реально оцінював ситуацію з урахуванням того, що після матчу з "Олександрією" нам потрібно буде добиратися додому, а через півтори доби виїжджати до Києва. Варто віддати належне "Колосу", який грає у першій шістці та наприкінці чемпіонату зумів обіграти київське "Динамо" - 2:0 та "Дніпро-1" у півфіналі плей-офф - 4:1. Саме з фінішного відрізку сезону я об'єктивно оцінював ситуацію за можливостями суперника.

Александр Бабич: Перед игрой в Александрии Мариуполь получил миллион - изображение 4

- Який стан Олексія Бикова, що вибув з ладу?

- Чесно кажучи, не найкраще. Він і сьогодні не зможе брати участь у грі, оскільки є невеликі проблеми зі здоров'ям. Сподіваюся, що до початку передсезонного збору Олексій уже працюватиме у загальній групі. У всякому разі, так каже лікар команди.
- Хтось ще окрім нього не зможе допомогти команді у фінальному матчі з "Колосом"?
- На жаль, у нас чимала група травмованих. Крім Бикова, не зможуть зіграти також Горбунов, Муравський, Кирюханців та Танковський, який ще не відновився після пошкодження. Характери травм у всіх різні - хтось "потягнув" м'яз задньої поверхні стегна, хтось - м'яз, що приводить. Муравський, якого ми змушені були замінити після першого тайму матчу з "Олександрією", підвернув гомілковостоп. Слава Богу, що жодних тяжких травм немає.
- У своєму коментарі після матчу з Олександрією ви сказали, що ваше майбутнє та майбутнє вашого тренерського штабу у компетенції керівництва клубу. Але лише через дві доби, відповідаючи на запитання про свою мрію, ви говорили про високі завдання "Маріуполя" і бажання зіграти в Лізі Європи та Лізі чемпіонів. Чи це означає, що питання про ваше майбутнє вже прояснилося?
- Можу сказати, що питання про продовження моєї угоди досі перебуває виключно у компетенції керівництва. Ми домовилися до гри з "Колосом" не обговорювати цю тему, щоб можна було максимально сконцентруватися. Щодо моїх мрій і бажань, то я висловлювався про свої тренерські амбіції в цілому, а не конкретно. Мені, як тренеру, хочеться й надалі розвиватися, вчитися та рухатися вперед. Чи не різко, відразу, а поступово. Маю намір удосконалюватися, піднімаючи планку своїх домагань все вище та вище. Приємно усвідомлювати, що з "Маріуполем" ми взяли участь у кваліфікації Лізі Європи: спочатку подолали третій раунд, вибувши з турніру на другому, а потім наступного року "вилетіли" у другому раунді. Виступи на такому рівні породжують бажання долати чергові турнірні бар'єри, з кожним зіграним матчем додаючи досвіду. У разі нашого потрапляння до Ліги Європи, у її розіграші сезону-2020/21 ми також зможемо стартувати із третього кваліфікаційного раунду. Щоправда, про це напередодні матчу з "Колосом" доводиться поки що мріяти. Але якщо поставлене завдання потрапити до кваліфайну єврокубкового турніру "Маріуполю" все ж таки вдасться виконати, то до мене і до команди буде менше питань. У разі її невиконання керівництво клубу, цілком природно, може приймати будь-які рішення.

- У разі виходу "Маріуполя" до Ліги Європи домашньою ареною для проведення матчів знову буде стадіон "Чорноморець" в Одесі?
- Я дуже хотів би грати в цьому місті. Ми в Одесі грали два роки поспіль, і можу сказати, що нас повністю влаштовує і стадіон, і підтримка нашої команди вболівальників. І навіть за заповненості арени на 25 відсотків це для нас буде святом.

В'ячеслав Кульчицький Автор UA-Футбол
Read 830 times

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha