Print this page
П'ятниця, 17 січня 2020 13:04

Карлос Сайнс здобув третю перемогу на Дакарі

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)

Тепер іспанський гонщик має три перемоги у знаменитому ралі-марафоні з трьома різними виробниками.

На останньому етапі Карлос Сайнс поступився головному супернику та переможцю минулого року Нассеру Аль-Аттіє майже чотири хвилини. Однак за підсумками 12 етапів (з яких він виграв чотири) відрив іспанця склав 6 хвилин і 21 секунду.


За сім останніх "Дакарів" для гонщика Toyota Аль-Аттії цей подіум став шостим. Третім, програвши Аль-Аттіє 10 хвилин у підсумковому протоколі, фінішував товариш Сайнса по X-raid Стефан Петерансель, який до останньої спецдільниці поступався катарцю лише шість секунд.

Читати також: Спортивний літопис Кіровоградщини – 2019
Для Сайнса ця перемога стала третьою у «Дакарі». Раніше він вигравав у 2010 році з Volkswagen та у 2018-му з Peugeot, а тепер зробив це за кермом Mini. Крім цього, у трійці призерів він фінішував лише раз – у 2011 році, коли став третім.
Тепер батькові гонщика Формули 1 залишилося лише дістатися фінішу на 20-кілометровому етапі Grand Prix de Qiddiyah (чиї результати не враховуються), щоб його перемогу було визнано офіційно.
Позаду Петеранселя, який відзначив свій 17-й подіум, фінішував місцевий гонщик Язід Аль-Раджі, який виступає разом із росіянином Костянтином Жильцовим. Ясір Сейдан та Олексій Кузьмич посіли дев'яте місце.
Завдяки товаришам Аль-Аттії по Toyota Жіньєлю де Вільєрсу і Бернхарду тен Брінке чотири машини Hilux опинилися в першій сімці. Між ними на шостому місці опинився Орландо Терранова із X-raid.
Дворазовий чемпіон Формули 1 Фернандо Алонсо проїхав фінальний відрізок на 3 хвилини та 25 секунд гірше за Аль-Аттію, завершивши етап четвертим. У підсумковому протоколі марафону Алонсо завершив дебютний Дакар 13-м, відставши від Сайнса більш ніж на чотири з половиною години на фініші. Фернандо втратив багато часу через ремонт на другому етапі та переворот на 10-му СУ.

Американський мотоцикліст Рікі Брабек здобув перемогу на ралі-марафоні для Honda вперше з 1989 року, завершивши серію з 18 перемог для KTM. Для Ріки Брабека, який торік лідирував і зійшов із дистанції після відмови двигуна, нинішній «Дакар» став п'ятим. Він очолив гонку на третьому етапі і більше не поступався суперникам, залишаючись у першій п'ятірці у всіх, крім одного з останніх етапів.
Перед останнім етапом, який було скорочено з 244-х до 166 км через будівництво газопроводів у районі маршруту перегонів, Брабек на 13 хвилин випереджав Пабло Кінтаніллю.
В останній день Брабек поступився товаришеві по команді Хосе Ігнасіо Корнехо і став другим за підсумками етапу, але виграв гонку з перевагою 16 хвилин і 26 секунд над Кінтанільєю. Для чилійця на Husqvarna результат марафону став найкращим у кар'єрі.
Тепер Брабеку доведеться дістатися фінішу в Кіддії на 20-кілометровому відрізку, названому Grand Prix de Qiddiyah, щоб бути офіційно визнаним переможцем «Дакара» 2020 року. Результати цього етапу не враховуватимуться.
Торік переможець Тобі Прайс на KTM став бронзовим призером перегонів. З 2015-го австралієць завжди фінішував у топ-3 окрім 2017-го, коли зійшов із дистанції.


У категорії квадроциклів виграв чилієць Ігнасіо Касале – для нього ця перемога стала третьою у «Дакарі». Повернувшись до цієї категорії після минулорічного виступу на мотовсюдиході, він домінував протягом усього марафону, заклавши основу для успіху трьома перемогами на етапах у перші чотири дні.

Через поломку на 10-му етапі Касале втратив більшу частину своєї переваги. Але потім він знову почав відриватися від Симона Вітса - єдиного з реальних суперників, що залишилися, - і почав останній етап з перевагою в 21 хвилину.
Для російських гонщиків на КамАЗах ця перемога стала 17-ою на ралі Дакар. Ця перемога для гонщиків на машинах з Набережних Човнів стала четвертою поспіль. А для Андрія Каргінова, який виступав разом з Андрієм Мокєєвим та Ігорем Леоновим, другий – насамперед він вигравав у ралі-марафоні у 2014 році.
Каргінов вийшов у лідери гонки за підсумками четвертого етапу і не віддавав перше місце всі вісім днів, що залишилися. Він ставав переможцем по ходу семи етапів із 12-ї.
Другим у "Дакарі" став колега Каргінова за командою Антон Шибалов, який програв лідеру 42 хвилини. Білоруський гонщик МАЗ Сергій В'язович посів третє місце – він відстав від переможця на дві години.
Дмитро Сотніков посів четверте місце. Ще на третьому етапі його екіпаж втратив дві години через ремонт після аварії. З проблемами зіткнувся і екіпаж Едуарда Ніколаєва – через поломку двигуна на п'ятій спецдільниці їм довелося провести ніч у пустелі, а потім зійти з дистанції та продовжити гонку за програмою Dakar Experience.

ru.motorsport.com

Read 677 times Last modified on П'ятниця, 17 січня 2020 13:39

Latest from SportРепортер

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha