Print this page
Середа, 15 січня 2020 19:47

Спортивний літопис Кіровоградщини – 2019

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)

2019-й рік став історією, тож настав час підвести підсумки та сформувати черговий спортивний літопис Кіровоградщини. Спортивний оглядач Євген Савранський традиційно підбиває спортивні підсумки року, в яких аналізує яким він був для представників нашої області з олімпійських видів, а також для паралімпійців та дефлімпійців.

Найвагоміші досягнення в індивідуальних олімпійських видах спорту у нас продемонстрували спортсмени лише на юніорському та молодіжному рівнях.
У цьому списку другий рік поспіль на провідних ролях кропивницький легкоатлет Олег Дорощук. 2018-го він отримав «бронзу» на ІІІ Юнацьких Олімпійських іграх у Буенос-Айресі, а 2019-го вже завоював європейську нагороду на юніорському рівні. Вихованець СДЮСШОР №2 тренера Геннадія Здітовецького виборів срібло на чемпіонаті Європи з легкої атлетики серед юніорів. У шведському місті Бурос він стрибнув на 214 см. Також кропивничанин виграв чемпіонат Балканських країн серед юніорів із особистим рекордом. У Стамбулі Олег Дорощук стрибнув на висоту 218 см і цим результатом встановив ще й новий юніорський рекорд Кіровоградщини.

Значного результату досягла боксерка Аміна Булах, ставши в столиці Болгарії Софії бронзовою призеркою молодіжного чемпіонату Європи з вагової категорії до 64 кг. Перед тим вихованка кропивницької комплексної ДЮСШ №1 (тренер Віктор Фесечко) виборола золоту нагороду чемпіонату України серед молоді, виконала норматив майстра спорту України з боксу та була зарахована до основного складу збірної команди України серед молоді.
На жаль, розкрити у повній мірі свій спортивний потенціал 18-річна Аміна не змогла. У листопаді вона трагічно загинула на залізничному переїзді.

Великі перспективи подає боксерка Юлія Філіпова. Вихованка СДЮСШОР №2 (тренер Вадим Саласенко). У вазі до 57 кг вона посіла друге місце на чемпіонаті Європи з боксу серед школярів у грузинському Тбілісі.

Успішним минулий рік був для дзюдоїста з Кропивницького Вадима Велкова. Він став чемпіоном України серед юніорів U-21, а згодом вперше піднявся на найвищий п'єдестал європейського рівня. Вихованець обласної комплексної ДЮСШ "Ніка" (тренер Сергій Нечмоня) переміг на Кубку Європи з дзюдо серед юніорів у румунському місті Клуж-Напока у ваговій категорії до 90 кг. Був він також був учасником чемпіонату Європи U-21 у Фінляндії та чемпіонату світу U-21 у Марокко, проте там виступив неудачно.

Зразу кілька трофеїв протягом року завоював скелелаз Ярослав Ткач, який хоча і живе у Кременчуці, але вже багато років поспіль приїздить до Кропивницького та тренується у КДЮСШ №1 під керівництвом Миколи Побережця та багато в чому завдячує йому своїми победами. На всіх змаганнях представляє нашу сферу. Ярослав став чемпіоном світу зі скелелазіння серед школярів у французькому місті Обена. В італійському місті Мезоломбардо він переміг на Кубку Європейських чемпіонів зі скелелазіння серед молоді та юніорів у програмі швидкість і став победителем Європейського молодіжного кубку зі скелелазіння у польському місті Тарнов. Близьким Ярослав Ткач був і до завоювання медалі на Чемпіонаті світу зі скелелазіння серед юніорів та молоді в італійському місті Арко, однак посів четверте місце.

В ігрових видах спорту найбільше приводів для радощів та занепокоєнь давали футбольні клуби з Кіровоградщини та окремі футболісти.
І розпочати хочеться з добрих новин, де окрему яскраву сторінку у спортивному літописі вписали футболісти «Олександрії». 2019 рік був найуспішнішим у футбольній історії клубу. Жодній із команд нашої області раніше не вдавалося здобути медалі елітного футбольного дивізіону, а олександрійці змогли. У сезоні 2018-2019 років «Олександрія» стала призером Української Прем'єр-Ліги, яка достроково гарантувала собі бронзові нагороди. Це досягнення стало історичним, адже команда вперше здобула медалі у національному елітному футбольному дивізіоні.

На цьому футбольні сторінки "Олександрії" у спортивному літописі не закінчилися. Статус бронзового призера українського чемпіонату надав право команді Володимира Шарана взяти участь у груповому етапі Ліги Європи. Тут у соперники містянам дісталися бельгійський «Гент», французький «Сент-Етьєн» та німецький «Вольфсбург». Олександрійцям вдалося набрати три очки, зігравши у трьох матчах внічию: двічі із «Сент-Етьєном» та один із «Гентом». До п'ятого туру групового етапу Ліги Європи «Олександрія» ще навіть зберігала шанси на вихід із групи, проте враження від «Вольфсбурга» залишило лише шанс на продовження виступів в іншому за значимістю європейському клубному турнірі. І хай олександрійцям не вдалося успішно подолати груповий етап Ліги Європи, але команда Володимира Шарана добряче попсувала нерви всім своїм соперникам, показала характер і змусила поважати себе. Участь у попередніх двох сезонах у кваліфікаційних матчах Ліги Європи дала команді важливий досвід, а керманичу дозволила зробити правильні висновки та сформувати боєздатний, вмотивований колектив із високими завданнями. ФК «Олександрія» виглядала у Лізі Європи кращою, досвідченішою і сміливішою з кожним наступним матчем. Тож якщо зберегти цей колектив, провести роботу над помилками та посилити шкірну з ліній, а передусім в атаці, у команди Шарана в майбутньому є перспективи на вихід у плей-офф.
У внутрішньому чемпіонаті сезону 2019-2020 на зимові канікули команда Володимира Шарана пішла, набравши 33 очки та посідаючи п'яте місце у Українській Прем'єр-Лізі. «Олександрія» зберігає високі шанси у боротьбі за медалі і цього сезону. Все залежатиме від того, як команда проведе весняну частину чемпіонату.

Талановитих футболістів у олександрійському клубі вистачає. І це довели вихованці молодіжного складу «Олександрії» (U-21), які у сезоні 2018-2019 вибороли срібні нагороди Чемпіонату України.
Особливої уваги заслуговує молодь ще з однієї причини. Двоє футболістів «Олександрії» Кирило Дришлюк та Денис Устименко у 2019 році стали чемпіонами світу у складі збірної України U-20. Крім них у складі збірної був наш земляк Олег Веремієнко. Він є вихованцем Новоукраїнської ДЮСШ, у якій тренувався до 5 класу. Згодом три роки провів у кропивницькій Зірці, а у 8 класі вступив до Львівського училища фізичної культури, після завершення якого потрапив до юнацької команди «Карпат». Саме там на нього звернув увагу тренерський штаб збірної команди України U-20. Наразі Олег Веремієнко грає за основну львівську команду.
Підопічні Олександра Петракова здобули вольову победу над збірною Кореї (3:1) у фіналі польського мундіалю і вперше в історії принесли Україні титул чемпіона світу. Під час змагань юнацька збірна України не програла жодного матчу.

Справжньою сенсацією та відкриттям для всієї України стала футбольна команда «Інгулець» із Петрово. Якщо про неї до минулого року знали лише любителі футболу, то 2019-го про клуб заговорила вся спортивна Україна. А все завдяки сенсаційному виходу петрівчан, які виступають у Першій лізі, до фіналу Кубка України, де підопічні Сергія Лавриненка зіграли з титулованим українським грандом – «Шахтарем».
Петрівчани здолали горностаївський «Мир», ковалівський «Колос» та «Маріуполь». До 1/4 фіналу Кубка України жодних сенсацій не було, аж поки «Інгулець» у серії післяматчевих пенальті не здолав команду УПЛ львівські «Карпати» - 1:1 (5:4 за пенальті). «Інгулець» вперше в історії вийшов до півфіналу Кубка України з футболу та став сьомим клубом в історії Кубку України, який у півфіналі представляв не елітний дивізіон. Та хто міг уявити, що цим команда з маленького районного центру на Кіровоградщині не обмежиться і перепише футбольну історію? Невідомо якими словами мотивував своїх підопічних головний тренер «Інгульця» Сергій Лавриненко, але футболісти його точно почули. Правильно побудована стратегія, чітке виконання настанов дозволила команді зробити здавалося б неможливим. 17 квітня «Інгулець» у півфіналі сенсаційно обіграв на своєму полі учасника Прем'єр-Ліги «Зорю» (2:1). Таким чином вперше в історії фіналістом Кубку України став клуб із Першої ліги.
Перемога над «Шахтарем» подарувала б «Інгульцю» путівку до єврокубків, але ще однієї сенсації не сталося. У фіналі 15 травня петрівський «Інгулець» розгромно програвши гірникам із рахунком 0:4.

Вже цього сезону «Інгулець» продовжує впевнену кубкову ходу: вийшов до 1/4 фіналу та навесні знову спробує повторити минулорічний рекорд і вдруге поборотися за омріяний трофей.
У першоліговому чемпіонаті сезону 2018-2019 петрівчани стали сьомими, що аж ніяк не влаштувало президента клубу Олександра Поворознюка, який прагне, аби його команда грала в Українській Прем'єр-Лізі. У сезоні 2019-2020 перед тренерським штабом і футболістами президент знову поставивши амбітне завдання - здобути путівку до УПЛ. З нею впоратися петрівчанам цілком до снаги, адже відпочивати на зимовому міжсезонні «Інгулець» пішов, посідаючи у турнірній таблиці третє місце. Лідеру – винниківському «Руху» команда поступається лише двома очками. Головна боротьба за путівку до елітного футбольного дивізіону ще попереду.

Якщо Олександрія та Інгулець минулий рік можуть впевнено записати собі в актив, то для кропивницької Зірки він був надважким. Клуб був на межі зникнення, його лихоманило, але головну червоно-жовту команду вдалося зберегти.
Інформація, опублікована у лютому 2019 року на офіційному сайті про те, що професійна команда «Зірка» знімається зі всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів Професіональної футбольної ліги сезону 2018/2019 рр., стала шоком для всіх шанувальників одного з найстаріших футбольних клубів України. На весняну частину чемпіонату серед команд Першої ліги Зірка не вийшла. Проблеми в клубі почалися ще у 2018-му, коли кропивницький клуб вилетів із УПЛ, його залишили провідні та досвідчені футболісти. Як наслідок до зимових канікул у сезоні 2018-2019 у Першій лізі «Зірка» у 17 іграх набрала 4 очки (15 вражень, 1 победа, 1нічия) та посідала останнє, 15-е місце у чемпіонаті. Але основною причиною зняття клубу з чемпіонату президент «Зірки» Максим Березкін пояснив тиском Національного Антикорупційного Бюро України та правоохоронців. Відтак усі футболісти набули статусу вільних агентів.
Згодом уболівальники та фанати «Зірки» розпочали боротьбу за збереження клубу: писали звернення до керівників області, міста, створювали петиції та голосування в інтернеті, організовували пикети під будівлями органів влади, провели масовий марш містом із вимогою зберегти клуб…

Усі любителі «зіркових» заспокоїлися, коли було оголошено, що клуб продовжить існування, але гратиме серед аматорів. Було сформовано тренерський штаб, який очолив один із найкращих півзахисників в історії «Зірки» Самір Гасанов. Під його керівництвом було зібрано нову команду, яка розпочала виступи в аматорському чемпіонаті України та чемпіонаті області.
Першу частину чемпіонату України серед аматорів футболісти «Зірки» завершили на четвертій сходинці у своїй групі. У планах керівництва – відновити професійний статус клубу. На сезон 2020-2021 клуб уже подавши заявку на участь у Другій лізі чемпіонату України.

В українському футболі минулого року своє місце в історії залишили двоє гравців, які розпочинали свою кар'єру в Кропивницькому, а зараз входять до числа ТОП-футболістів країни, є членами національної команди з футболу та стали співавторами історичного виходу збірної України на Чемпіонат Європи з футболу 2020 року. Мова за вратаря Андрія П'ятова та півзахисника Євгена Коноплянку.
Важливу роль у тріумфальному виступі збірної на відбірковому етапі до Євро-2020 відіграв Андрій П'ятов. Його було визнано найкращим вратарем відбору на Євро-2020. А ще нашого земляка включили до символічної збірної за підсумками відбору. УЄФА склав символічну збірну кваліфікаційного турніру, в якій знайшлося місце вратарю збірної України, вихованцю кропивницького футболу. Андрій провів 5 «сухих» матчів і допоміг Україні впевнено кваліфікуватися на Євро-2020. Він став єдиним із українців, кого включили до символічної збірної.
17 листопада Андрій П'ятов установив рекорд за кількістю матчів за збірну України серед воротарів, вийшовши у стартовому складі національної команди у матчі проти Сербії у кваліфікації Євро-2020. Це була 93-та зустріч для 35-річного футболіста у складі збірної України. Дебют відбувся 22 серпня 2007 року. Також П'ятов вийшов на п'яте місце у рейтингу гравців збірної, які провели найбільше матчів.

Минулого року Андрій П'ятов (перший тренер Вадим Бондар) та Євген Коноплянка (перший тренер Юрій Кевліч) ще й стали одноклубниками у «Шахтарі». Якщо володарем Кубка України був лише титулований воротар, то звання чемпіонів країни обидва наші земляки святкували вже разом. А все завдяки найгучнішому трансферу року в українському футболі: у 2019-му Коноплянка залишивши німецький «Шальке» і ставши «Шахтарем». Угода підписана на три роки.
Наразі «Шахтар» впевнено лідирує у чемпіонаті, випереджаючи найближчого переслідувача «Динамо» на 14 очків. Однак у Лізі чемпіонів команда, за яку грають кропивничани, виступила посередньо. Гірники невдало провели груповий етап і продовжуватимуть єврокубкову кампанію у лютому у Лізі Європи.

Маємо певні досягнення серед аматорів у футзалі. Земельник на правах чемпіона Кіровоградської області з футзалу відстоював честь нашого регіону на всеукраїнському фіналі Аматорської футзальної ліги України, де змагалися 15 переможців різних обласних чемпіонатів країни. Серед них наші представники, дебютанти змагань такого рівня, стали бронзовими призерами Першої ліги. А ФК «Новоукраїнка», посів третє місце у чемпіонаті області, виступав у Кубку регіонів Аматорської футзальної ліги України, де здобув бронзові медалі серед команд Вищої ліги.


В ігрових олімпійських видах спорту минулий рік приніс нашим бейсболістам, якими опікуються Олег та Юрій Бойки, як звитяги, так і нереалізовані плани. З досягнень – кропивницька команда «Біотехком-КНТУ» здобула 24-й титул чемпіона країни, стала 22-разовими володарями Кубка України. Також кропивничани, які складають основу збірної, зберегли для України прописку у європейському клубному бейсбольному турнірі «Кубку СЄВ» (Confederation of European Baseball – Європейській Конфедерації бейсболу). Це другий за значимістю європейський клубний турнір. За підсумками змагань вони посіли 6 місце, завдяки чому Україна зберегла свою квоту у «Кубку СЕВ» на 2020 рік. А ще два бейсбольні клуби Кропивницького увійшли до 50 найкращих команд Європи. До щорічного рейтингу «European Top 50» було включено «Біотехком-КНТУ», який посів 28 строчку рейтингу та «Біотехком-СДЮШОР» (48-ме місце).


Але не все минулого року із запланованого вдалося досягти. У фіналі чемпіонату Європи з бейсболу серед національних збірних у дивізіоні «В», гравці нашої збірної вдало подолали груповий етап, однак не зуміли перемогти Литву та втратили шанс у плей-офф поборотися за путівку до дивізіону «А». Не зберегла прописку в еліті й молодіжна бейсбольна збірна України, переважну більшість якої теж складають спортсмени з Кропивницького. На чемпіонаті Європи з бейсболу у дивізіоні «А» серед гравців не старших 23 років, українці посіли підсумкове 7 місце, відтак на наступному Євро-синьо-жовта збірна виступатиме у дивізіоні «В».

Керівництво єдиного професійного баскетбольного клубу нашої області «Золотий вік», який представляє Кіровоградщину у чемпіонаті України, ставило завдання щонайменше вийти до плей-офф чемпіонату у сезоні 2018-2019 у Вищій лізі. Баскетболісти мали демонструвати характер, проходити груповий етап та радувати своєю грою вболівальників. Однак цього гравці команди, які ще в сезоні 2015-2016 завойовували срібні медалі чемпіонату Вищої ліги, не змогли зробити, а точніше - не дуже й прагнули. "Золоті" під керівництвом Георгія Ступенчука провалили виступ на груповому етапі, програючи навіть суперникам класом нижче. Такого фіаско від них уболівальники не чекали. Внаслідок цього керівництво баскетбольного клубу вказало на двері головному тренеру та кільком виконавцям. Місце ж у основі довірили гравцям із молодіжної команди. Минулий сезон «Золотий вік» завершив у Вищій лізі на підсумковому 11 місці.
Зробивши ставку на місцевих виконавців, на сезон 2019-2020 клуб з'явився лише у Першу лігу чемпіонату України, знизившись у класі. Під керівництвом Андрія Бабенка у своїй групі команда до зимового перерву у чемпіонаті впевнено перемогла всіх суперників, не зазнавши жодної поразки (10 звитяг у 10 матчах).

Тривалий час найбільш вагомі победи на міжнародному рівні серед спортсменів нашої області здобують представники паралімпійського та дефлімпійського спорту.
У 2019-му чемпіонат Європи з легкої атлетики у приміщенні серед спортсменів з обмеженими можливостями приніс вихованкам ЗТУ Олега Соколовського з обласного центру «Інваспорт» дві медалі у класі нозолої F20. "Золото" здобула Вікторія Шпачинська (13м 7см), а "срібло" Анастасія Мисник (13м 2см).

Згодом кропивничанка Анастасія Мисник стала медалісткою Чемпіонату світу з легкої атлетики серед спортсменів-паралімпійців, показавши найкращий особистий результат (13м 48см). Вікторія Шпачинська зупинилася у кроці від п'єдесталу пошани, посівши четверте місце.

Володарками 11 срібних медалей на Чемпіонаті світу з плавання серед спортсменів із вадами слуху стали кропивницькі плавчині Ірина Терещенко та Дар'я Тарасенко - вихованки ЗТУ Олени Кузніцової з комплексної ДЮСШ №1. Ірина Терещенко виборола шість срібних медалей на різних дистанціях, а Дар'я Тарасенко п'ять разів стала віце-чемпіонкою світу.

Кропивничанин Андрій Деревінський, який також підвищує свою спортивну майстерність в Олені Кузніцової, посів третє місце на чемпіонаті світу з плавання серед спортсменів із ураженням опорно-рухового апарату та вадами зору. Українська команда, до складу якої входив наш земляк, фінішувала третьою в естафеті 4х50 метрів комплексним плаванням.

У статті вже згадувалося про відомих українських футболістів, які розпочинали свій спортивний шлях у Кропивницькому, а зараз приносять славу «Шахтарю», є лідерами української збірної… Та спортивних талантів, які залишають нашу область і прославляють інші регіони, вистачає. Окремо хотілося б згадати кількох із них.
Вихованка Олександрівської ДЮСШ (тренер Вадим Приймак) легкоатлетка Тетяна Мельник вже близько семи років живе та тренується у столиці. У складі збірної України вона минулого року стала дворазовою чемпіонкою ІІ Європейських ігор у Мінську. Разом із партнерками по збірній вона посіла шосте місце у жіночій естафеті 4х400 метрів на чемпіонаті світу з легкої атлетики у столиці Катару місті Доха. Також наша землячка завоювала золоту медаль у естафеті 4×400 метрів на Літній Універсіаді у Неаполі.

Спортсменка з Гайворона Яна Качур (тренер Валерій Кузь) на ІІ Європейських іграх у новому виді програми - динамічній новій легкій атлетиці у гонці переслідування виборола "золото". Вона також проживає останніми роками у Києві та приноситиме славу столиці.

За досягнення високих спортивних результатів обидві спортсменки у 2019 році отримали державні нагороди: Тетяна Мельник – «Орден княгині Ольги» ІІ ступеня, а Яна Качур – «Орден княгині Ольги» ІІІ ступеня.
Тетяна вже отримала ліцензію на участь у ХХХІІ літніх Олімпійських іграх 2020 року у Токіо. Шанси пройти відбір має і Яна Качур.

Провідною спортсменкою Чернігівщини зараз є кропивничанка Валентина Кісіль. Вихованка ЗТУ В'ячеслава Жукова у 2016 році, коли востаннє представляла нашу область, стала володаркою трьох медалей юніорського чемпіонату Європи U-20 з важкої атлетики (два «срібла» та одна «бронза»), виграла кубок України, чемпіонат України. Валентина вже тоді була членом основного складу збірної України, першим номером жіночої збірної в абсолютній ваговій категорії. Того ж року кропивницька важкоатлетка переїхала до Чернігова, де їй створили максимально комфортні умови для продовження спортивної кар'єри, і з 2017-го вона приноситиме славу не нашому місту. У 2019 році у румунському Бухаресті Валентина Кісіль у ваговій категорії +87 кг здобула срібну медаль чемпіонату Європи з важкої атлетики серед юніорів та молоді до 23 років. Наразі вихованка ДЮСШ «Атлет» Чернігівської міської ради є кандидаткою на участь в Олімпіаді 2020 року.

Обдаровані спортсмени виховуються не лише у Кропивницькому та районних центрах. Спортивні таланти є і у маленьких населених пунктах області. Прикладом цього є велосипедистка із села Мошорине Знам'янського району Софія Шевченка. Виявивши собі на чемпіонатах України, вона звернула на себе увагу тренерів із Білої Церкви, куди згодом і перебралася. Вже два роки вихованка Знам'янської районної ДЮСШ та клубу «Рос Агро» (тренер Вадим Ківа) представляє Київську область, виступає за ДЮСШ "Промінь", входити до складу юніорської збірної України.
У 2019 році вона була учасницею чемпіонату Європи з велоспорту на треку серед юніорів та юніорок у Нідерландах. У командній гонці переслідування наша землячка посіла шосте місце. Цей результат є безсумнівним успіхом для спортсменки.

Однією з найперспективніших легкоатлеток України є Катерина Онісімова родом із села Володимирівка Знам'янського району. Розпочинала свою спортивну кар'єру дівчина, тренуючись у Віталія Воровського – вчителя фізичної культури сільської школи. Вже шостий рік вона живе у Дніпрі, навчається у Вищому училищі фізичної культури, де підвищує свою спортивну майстерність під керівництвом Олександра Охріменка. Спеціалізується на бігу 2000 м з перешкодами. У 2018 році Катерина стала чемпіонкою України серед дівчат 2002 р.н., була фіналісткою чемпіонату Європи серед юнаків, учасницею ІІІ Юнацьких Олімпійських Ігор у Буенос-Айресі, де на своїй коронній дистанції посіла 14 місце.
У 2019 році Катерина знову здобула титул чемпіонки України серед спортивних шкіл на дистанції 2000 метрів з перешкодами, та стала віце-чемпіонкою на дистанції 1500 м. Наша землячка була учасницею чемпіонату Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій з кросу U-18 у Лісабоні (Португалія), Європейського юнацького олімпійського фестивалю, де Катерина посіла 8 місце.
Спортсменка продовжує наполегливо тренуватися та вже зараз налаштовує собі на Олімпіаду у Парижі у 2024 році.

На завершення хочеться згадати окремі події, які не мають сунутості до спорту найвищих досягнень, однак позбавили свій відбиток у спортивному літописі Кіровоградщини. Вони доводять як бажання простих людей, які не займають високі посади в органах влади, не мають великих фінансових ресурсів, але прагнуть змінити життя навколо себе на краще, дають результати.
Вже втретє в обласному центрі у травні 2019-го провели масштабну подію – Кропивницький півмарафон або Krop Half Marathon. Це яскравий приклад того, як громадська ініціатива дала гарні наслідки та набула всеукраїнського масштабу. Півмарафон - щорічний, найбільший та наймасовіший легкоатлетичний забіг у Кропивницькому та Кіровоградській області для професійних спортсменів та бігунів-аматорів. Щоразу на старт масового забігу вийшло майже триста бігунів із різних українських міст, а сам Krop Half Marathon внесено до всеукраїнського календаря пробігів. Разом із тим у місті вже два роки активно діє аматорський легкоатлетичний рух. Його взялися розвивати ідейні натхненники півмарафону Іван Поліщук і Станіслав Зелінський. Учасники об'єдналися у спільноту KroRunClub, регулярно збираються, спільно тренуються, їздять на різноманітні аматорські бігові старти Україною та за кордон, формують позитивний імідж нашого міста.

Варта уваги ініціатива кропивничан Олексія Стрельцова, Олександра Скляревського та їх однодумців, які перші в Україні вирішили розвивати новий вид спорту, що набирає популярності у світі – текбол. Він є поєднанням футболу та настільного тенісу. Гра у текбол проходитиме на спеціальному столі текборді, через який треба перебивати футбольний м'яч згідно правил. Кропивницький - перше місто в Україні, де створили обласну федерацію текболу, провели перші офіційні змагання - Відкритий кубок міста з цього виду спорту. Ініціатори хочуть зробити текбол масовим, надалі займатися його популяризацією.

Четвертий рік поспіль у Кропивницькому до Всесвітнього дня здоров'я у 2019-му проводилася загальноміська руханка. Ініціатива обласного відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» та особисто Вікторії Семененко, добре прижилася і стала прикладом для всіх містян як треба розпочинати щодня і дбати за своє здоров'я. Її взяли на озброєння навчальні заклади міста, спортивні організації обласного центру, де проведення руханок до визначних дат стають гарною традицією.

Нинішній рік є олімпійським: літом у Токіо пройдуть XXXII літні Олімпійські ігри. Боротьба за його ліцензії йде у повному розпалі. Зважаючи на результати виступів спортсменів із міста Кропивницького та Кіровоградщини загалом у 2019 році, їхня доля у головних стартах чотириріччя є малоймовірною. Сказати зараз хто з наших спортсменів має шанси полетіти до Японії, неможливо. Та достеменно відомо, що один кропивничанин в Олімпіаді точно візьме участь – це заслужений журналіст України Юрій Ілючек. Він отримав акредитацію для роботи на Олімпійських іграх-2020 у Токіо і нині шукає спонсорів, які допоможуть профінансувати це недешеве відрядження.
А поки що є привід привітати його з високою відзнакою, адже у 2019 році нашого колега раптом визнали найкращим спортивним журналістом України (вперше у 2007 році). Найкращих представників ЗМІ щороку визначає Національний олімпійський комітет України, проводячи Всеукраїнський конкурс серед спортивних журналістів «Україна олімпійська» у різних номінаціях. Юрій Ілючек став победителем конкурсу «Найкращі спортивні журналісти року».

Слідкуйте за виступами наших атлетів у 2020-му році, самі наполегливо тренуйтеся, здобувайте перемоги та ставайте частиною нових яскравих сторінок цього літопису. Якщо ж ви не ставите перед собою високих цілей у спорті – займайтеся фізичною культурою для задоволення та покращення здоров'я. У новому році слідкуйте за спортивними подіями світового, українського рівнів, а також підтримуйте наших спортивних талантів, які прославляють Кіровоградщину та є взірцем для наслідування!
Євген Савранський, «Гречка» .

Read 351 times Last modified on Середа, 15 січня 2020 20:55

Latest from SportРепортер

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha