Print this page
Субота, 27 січня 2018 18:14

Коли є чим пишатися

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)
Дружный коллектив СДЮШОР-2 Дружный коллектив СДЮШОР-2 Фото - П.Волошин

Традиційно на початку нового року ми повертаємось у минуле для того, щоб ще раз оцінити наші спортивні досягнення та перспективи розвитку.

Тож першим під журналістський “обстріл” потрапив директор кропивницької ОСДЮШОР-2, Заслужений працівник фізичної культури та спорту України Віталій Винокуров, який в ексклюзивному інтерв'ю підбив підсумки 2017 року для свого закладу.

- Віталію Миколайовичу, для початку, своєрідний фрістайл про рідну спортивну школу...

- Нинішня СДЮСШОР-2 була відкрита ще далекого 1991 року. За цей час нам довелося пройти важкий та тернистий шлях для того, щоб по праву називатися однією з найкращих спортивних шкіл України. Нині у нашому закладі функціонують п'ять відділень з олімпійських видів спорту: бейсболу, боксу, легкої атлетики, софтболу та футболу.

Наведу невелику статистику. Загалом у нас займається близько 600 дітей. Можемо пишатися тим, що у нас працює 31 тренер-викладач, серед яких: Заслужений працівник фізичної культури та спорту нашої країни, чотири Заслужені тренери України та п'ятнадцять фахівців, що мають вищу тренерську категорію.

У 2017 році підготовлено: 13 майстрів спорту України, 24 кандидати у майстри спорту, 21 першорозрядник, понад 200 спортсменів масових розрядів. До складу різних збірних команд України з олімпійських видів спорту зараховано 68 вихованців нашої школи.

На чемпіонатах України минулого року наші спортсмени вибороли 107 перших місць, 84 – інших та 70 – третіх. Тож 261 вихованець підіймався на всеукраїнський п'єдестал пошани. За цими, здавалося б, сухими цифрами – величезна та самовіддана робота спортсменів, тренерів, адміністративного персоналу, що дозволило нашим атлетам гідно виглядати не лише на всеукраїнському, а й на міжнародному рівні.

На підтвердження цих слів зазначу, що 47 бейсболістів, 8 софтболісток та один боксер – вихованці СДЮСШОР-2 входили до першої десятки чемпіонатів Європи серед дорослих, молоді, юніорів та юнаків. Всього у чемпіонатах Європи з олімпійських видів спорту у 2017 році взяли участь 56 наших представників.

Тож, за підсумками навчально-спортивної роботи у 2017 році, школа набрала 20400 рейтингових очків, що дозволяє претендувати на призове місце серед усіх СДЮСШОР України.

Наскільки відомо, ваші тренери працюють не лише в обласному центрі. Декілька слів про філії.

– Це, до речі, дуже важливо. Зокрема, у селах Дмитрівка та Суботці Знам'янського району майбутніх Кличків та Ломаченків у секціях боксу виховує тренер Олексій Холодний. У Голиково Олександрівського району, під керівництвом ЗТУ Вадима Приймака та Заслуженого працівника фізичної культури та спорту нашої країни Миколи Іванова, тренуються юні легкоатлети. Відзначу, що у Новомиргородському районі плідно працює досвідчений фахівець Олександр Дарієнко. Та ще й як! Срібло на Європейському юнацькому олімпійському фестивалі в угорському місті Дьйор у бігу на 400 метрів отримав вихованець тамтешнього відділення легкої атлетики, наша гордість – Денис Баранов. Ну і, звичайно, біля селища Нове Кіровоградського району, на умовах співпраці з місцевим ДЮЦ (директор Віктор Савицький), у нас постійно займаються юні учні відділення бейсболу та софтболу.

Перейдемо до успіхів окремих відділень. Розпочнемо, звісно, з королеви спорту – легкої атлетики.

- Тут під керівництвом 9 тренерів-викладачів займається 145 спортсменів. Минулого сезону два атлети виконали норматив кандидата в майстри спорту України, а ще було підготовлено чотири першорозрядники та 57 спортсменів масових розрядів.

97 легкоатлетів, не без успіху, виступали на 24 міжнародних та всеукраїнських змаганнях, де здобули шість золотих, десять срібних та чотирнадцять бронзових медалей.

До складу збірних команд України різного віку входить шість спортсменів школи. Безперечно, справжнім прикладом для всіх є учасник Олімпійських ігор, чемпіонату світу, багаторазовий чемпіон України зі стрибків у висоту Дмитро Яковенко. Його успіх вдохнув інших наших зірочок – Катерину Дзюбіну, Антона Мокряка, Андрія Ауліна, Олега Тикула, Дениса Баранова, Анну Гвритішвілі та Анастасію Каргаполову до звитяг на всеукраїнських стартах.

Ну а найкращими тренерами Кіровоградщини сміливо можна назвати Геннадія Здітовецького, Володимира та Наталію Абраменків, Олександра Дарієнка та ЗТУ Вадима Приймака.

- Звичайно, що саме наша школа бейсболу є найкращою в Україні та не втомлюється готувати чемпіонів і дивувати Європу. А чим порадували минулого року представники цього олімпійського виду спорту?

- Тим, що, незважаючи на свої великі успіхи, не почивають на лаврах, а продовжують постійно удосконалюватися та рухатися до нових вершин. У чемпіонатах України 91 кропивницький бейсболіст зміряв на собі золоті нагороди першостей України в різних вікових групах, 35 стали володарями срібних нагород, а 31 – бронзових. Це свідчить про повне домінування кропивницького бейсболу на внутрішній арені.

Не випадково ж відділення бейсболу налічує вже чотирьох фахівців – Заслужених тренерів України – Олега Бойка, Юрія Бойка, Сергія Лімаренка та Руслана Дейкуна. Якщо взяти до уваги, що у нас тут 10 тренерів-викладачів, то я не виключаю, що з такою продуктивністю та наполегливістю ми скоро вийдемо на 100 відсотків заслужених. Тож чекаємо такого визнання від Дмитра Лімаренка, Олександра Сухова, Романа Лопаті, Євгена Полякова та Віталія Рибалка. Ну я точно дуже зрадію такому феноменальному показнику.

А поки що, подивіться, 47 із 162 вихованців цього відділення лише у 2017-му взяли участь у чемпіонатах Європи у різних вікових групах, захищаючи честь держави. А 13 бейсболістів входять до головної команди України, яка, до речі, вже у 2018-му році боротиметься за повернення до дивізіону В на чемпіонаті Європи, що відбудеться у Кропивницькому. І без зайвої скромності скажу, що така велика честь нам випала саме завдяки професіоналізму, фанатизму та великій любові до свого виду спорту наших тренерів та гравців.

Минулого ж року молодіжна, юніорська та юнацька збірні України, більшість із яких складали наші вихованці, на європейських першостях були у десятці кращих. 8 вихованців ОСДЮШОР-2 – В'ячеслав Бабій, Сергій Тритяк, Георгій Гврітишвілі, Єгор Любченко, Олексій Савченко, Ігор Лукін, Дмитро Попюк, Андрій Бойко – стали переможцями кваліфікаційного турніру чемпіонату Європи

До речі, вихованці відділення бейсболу набрали 13 375 рейтингових очків до скарбнички нашої школи.

- Ну й чи не залишилися осторонь загальних успіхів красуні-софтболістки?

– Вони нас дуже порадували. Тренери Оксана Шанцова, Василь Антошко та Віталій Рибалко можуть пишатися тим, що вісім вихованок школи, у складі національної збірної команди України, посіли високе сьоме місце на чемпіонаті Європи. Загалом до складу різних збірних команд України ввійшло 32 учениці нашої школи. У різних групах чемпіонату України 10 дівчат СДЮШОР-2 стали переможницями, а ще завоювали 39 срібних та 11 бронзових нагород.

Отже, такі досягнення не залишилися непоміченими і ми отримали 12 майстрів спорту України. Це Юлія Малік, Дарина Липовець, Олена та Дар'я Вершиніні, Марія Лімаренко, Світлана Козаченко, Роксана Панченко, Анастасія Мороз, Аліна Полімонова, Дар'я Кобилянська, Вікторія Крицька та Ірина Ліба та 16 кандидатів у майстри спорту.

- В останні роки, зважаючи на видатні досягнення українців, бокс став чи не спортом номер один у державі. Тож, мабуть, на вашому відділенні немає відбою від бажаючих спробувати свої сили у ринзі. А на кого новачкам можна рівнятися?

- Перш за все, зазначу, що у 2017 році вихованець школи Юрій Бірзул, у складі молодіжної збірної команди України, посів високе п'яте місце на чемпіонаті Європи серед чоловіків до 22 років. Бронзовими призерами ЧУ серед чоловіків до 22-х років стали Павло Гореленко, Дмитро Черв'як та Дмитро Шуцький. Цими злетами хлопці завдячують своїм тренерам Віктору та Вадиму Саласенка.

Всього ж на відділенні нині займається 124 вихованці, з якими працюють 6 тренерів-викладачів. За звітний рік у чемпіонатах України наші боксери вибороли чотири треті місця. До речі, було підготовлено одного майстра спорту України Павла Гореленка та п'ять кандидатів у майстри спорту.

- Ну й куди ж без вашого улюбленого футболу?

- На відділенні займається 118 юних футболістів, з якими працюють Євген Дзюбін, Сергій Матковський та Олександр Ігнатьєв.

У ДЮФО Кіровоградської області, у різних вікових групах, брали участь три команди нашої школи. І підопічні Євгена Дзюбіна посіли перше місце.

Дві команди школи заявлені на участь у змаганнях на Кубок та чемпіонат України з футзалу. У кубкових баталіях збірна юнаків (U-11) під керівництвом того ж таки Євгена Дзюбіна та Сергія Матковського посіла третє місце на всеукраїнській арені. До речі, минулоріч нашими фахівцями було підготовлено 50 гравців масових розрядів, що також можна вважати успіхом.

- На завершення кілька слів про очікування від року Жовтої Собаки.

- 2017 рік для нашого дружного колективу був надзвичайно вдалим. Тому хочеться, щоб у наступному році ми підкорювали нові визначні висоти. Надіюсь, що нарешті, завдяки підтримці керівництва області, наших народних депутатів та небайдужих до спортивних проблем меценатів, ми закінчимо реконструкцію школи, після якої наш зал буде відповідати всім сучасним вимогам. Є не тільки надія, але й упевненість, що до чемпіонату Європи у групі С, який відбудеться у Кропивницькому у липні, спільними зусиллями владних структур та небайдужих меценатів зробимо так, щоб наша бейсбольна арена відповідала сучасним міжнародним вимогам.

Й насамкінець хочеться побажати всім вихованцям нашої школи у 2017-му році ще більших досягнень, а ми всіма силами будемо допомагати спортсменам та тренерам реалізовувати їх потужний потенціал.

Юрій Ілючек, Віталій Журак, «Спортревю New»

Read 1153 times Last modified on Субота, 27 січня 2018 18:23

Latest from SportРепортер

Related items

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha