Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 



Ой у лузі червона калина / The Kiffness x Андрій Хлівнюк

Андрій Хлівнюк, фронтмен популярної української групи Boombox (Бумбокс) відмовився від турне США, заради того, щоб зі зброєю захищати свою державу від рашистської агресії

Олімпійські ігри 2022 у Пекіні
Кадр дня Спортрепортер
Найкращий кадр вчорашнього матчу

Останні новини

Понеділок, 15 січня 2018 17:59

Наш спортивний літопис 2017-го

Автор: 
Rate this item
(2 votes)

         Напередодні нового року наш колега, один із авторів “СN” та герой публікацій щотижневика Євген Савранський нарешті отримав гідну оцінку своєї праці на журналістській ниві

. За підсумками конкурсу Асоціації спортивних журналістів України, оглядач сайту “Гречка” був відзначений у номінації “За вірність спортивній журналістиці”. Тож ми вважаємо доречним, щоб підсумки 2017 року для спортивної Кіровоградщини підбив саме повноцінний лауреат АСЖУ:

 

  • На початку 2017-го року Міністерством молоді та спорту було скасовано паралельний залік, який давав право спортсменам представляти кілька регіонів, відтак наша область втратила можливість залучати до складу свої збірних учасників Олімпійських ігор − легкоатлеток Тетяну Мельник із Олександрівки, Яну Качур із Гайворона та дзюдоїста Кеджау Ньябалі з Києва. Всі вони доволі успішно виступали і в минулому році, але вже як кияни.

Серед атлетів нашої області найвагоміші досягнення минулого року мали дефлімпійці та паралімпійці. У липні турецьке місто Самсун приймало головні світові змагання серед спортсменів із вадами слуху − ХХІІІ Дефлімпійські ігри. Серед 216 українців, які представляли 21 регіон, були і кропивницькі дефлімпійці.

Вони гідно представили Кіровоградщину, здобувши загалом 13 нагород різного гатунку. Власним, ледь не щоденним, сходженням на медальний подіум, кропивничани допомагали збірній Україні протягом усіх днів Ігор утримувати другу сходинку медального командного заліку та, врешті-решт, посісти підсумкове друге місце серед 109 країн-учасниць Дефлімпіади.

Блискуча Дефлімпіада

Тричі на п'єдестал піднімалися стрільці з комплексної ДЮСШ №3, яких до спортивних вершин привів родинний дует заслужених тренерів України Ілгама й Олени Ібрагімових. Особливо приємно, що саме кропивницький спортсмен Олександр Костик відкрив лік українським медалям у Самсуні. На його честь у перший змагальний день, 18 липня, пролунав державний гімн України після перемоги у стрільбі з пневматичної гвинтівки з дистанції 10 метрів стоячи з дефлімпійським рекордом!

Максимум того, на що був готовий, у Самсуні показав іще один вихованець відділення кульової стрільби «Інваспорт» комплексної ДЮСШ №3 Сергій Фомін. У двох змагальних дисциплінах, де виступав кропивничанин, він жодного разу не лишився осторонь п’єдесталу. У вправі МП-5 (стрільба з малокаліберного пістолета стоячи, дистанція 25 м, 30 пострілів по чорному колу та 30 пострілів по мішені, що з'являється), на якій наш земляк є діючим чемпіоном світу, Сергій завоював срібло. А у вправі МП-8 (швидкісна стрільба з малокаліберного пістолета по 5 мішенях 30+30, калібр 5,6 мм, дистанція 25 метрів) наш снайпер приміряв бронзу.

Ще 10 нагород принесли дві плавчині реабілітаційної ДЮСШ «Інваспорт», яких готувала заслужений тренер України Олена Кузніцова. Мультимедалісткою стала Ірина Терещенко, що на різних дистанція вісім разів сходила на дефлімпійський п'єдестал, завоювавши чотири срібних і чотири бронзових нагороди. Приємно вразила дебютантка Дефлімпіади Дар’я Тарасенко. В особистих видах плавання їй ще зарано боротися за медалі, а от у естафетах 4х100 і 4х200 метрів вільним стилем вона двічі допомогла українській команді зійти на третю сходинку п’єдесталу.

Паралімпійські злети

У березні переможницею зимового чемпіонату Європи за паралімпійською програмою стала легкоатлетка із Кропивницького Анастасія Мисник, вихованка заслуженого тренера України Олега Соколовського. Настя вже має у своїй колекції срібні медалі Паралімпійських ігор Лондона-2012 та Ріо-де-Жанейро-2016. У столиці Чехії Празі у штовханні ядра вона впевнено виборола нагороду найвищого гатунку з результатом 12.85 м. На жаль, повторити цей успіх на чемпіонаті світу вихованці обласного центру «Інваспорт» не вдалося. У Лондоні кропивницька легкоатлетка серед спортсменів-паралімпійців посіла четверте місце.

Золоту медаль із чемпіонату світу з паралімпійського футболу привіз до Кропивницького Євген Зінов’єв, який завоював її наприкінці вересня у складі національної збірної. У фінальному матчі в аргентинському місті Сен-Луїс, українці, з рахунком 1:0, переграли збірну Ірану.

 

Досягнення на олімпійську перспективу

 

Легка атлетика

Історичною для нашої області стала нагорода легкоатлета з Новомиргорода Дениса Баранова, який у липні став призером XIV літнього Європейського олімпійського фестивалю. В угорському місті Дьор учень тренера Олександра Дарієнка у бігу на 400 метрів приніс своїй країні срібну медаль, показавши час 49.33 сек., що є його особистим рекордом.

Дзюдо

Успішно минулий рік провів дзюдоїст Вадим Велков, який виступає у престижній ваговій категорії до 90 кг. Рік він почав із перемоги на чемпіонаті України U-18, який Вадим виграв другий рік поспіль. У липні підопічний тренера Сергія Нечмоні посів сьоме місце на кадетському чемпіонаті Європи у литовському Каунасі. Згодом борець обласної комплексної ДЮСШ «Ніка» увійшов до сімки найсильніших дзюдоїстів світвої першості U-18 у Сантьяго-де-Чилі (Чилі). Завершив же Вадим Велков сезон своєю першою нагородою європейського ґатунку − сріблом Кубку Європи серед кадетів у жовтні в словенському місті Копер.

Успіхи нашого талановитого борця в минулому році не лишилися непоміченими. За підсумками щорічного рейтингу, який сформувала Федерація дзюдо України,

Вадим увійшов до трійки кращих українських дзюдоїстів 2017-го року серед юнаків до 18 років Цього року кропивницький дзюдоїст переходить до більш старшої вікової категорії та виступатиме серед юніорів. Тож, сподіваємося, що й тут учень Сергія Нечмоні зможе реалізувати свій великий потенціал.

Із бронзовим відтінком пройшов рік для дзюдоїстки ОКДЮСШ «Ніка» з Олександрівки Діани Зборошенко. Адже вона виборола третє місце на чемпіонаті України U-21, стала третьою на кадетському чемпіонаті України та бронзовою призеркою Кубку України.

       Пляжний волейбол

Підтвердили право називатися кращими і кропивницькі волейболісти-пляжники, вихованці Маргарити Кольцової Ігор Свірідов і Антон Матвєєв. Ігор став триразовим чемпіоном України U-18, U-19, U-20, посів дев’яте місце на чемпіонаті Європи U-20, у парі з рівненчанином Владиславом Павлюком став переможцем юнацького Континентального кубку і пройшов перший етап відбору на ІІІ Юнацькі Олімпійські ігри, що у жовтні 2018 року відбудуться в Буенос-Айресі.

Антон же, окрім перемоги на чемпіонаті України U-19, був бронзовим призером чемпіонату України U-18, представляв Україну на чемпіонаті Європи U-18.

Успішно завершила сезон і представниця обласної школи вищої спортивної майстерності Тетяна Селедцова, яка минулого року двічі оновлювала рекорди України у стрільбі з малокаліберного пістолета (вправа МП-5: відстань 25 метрів, 30 залікових пострілів по мішені з чорним колом та 30 пострілів по мішені що з'являється), виграла два відкритих чемпіонати України з кульової стрільби, була бронзовою призеркою Кубку України.

Бокс

Найвагоміших успіхів серед боксерів досяг Євген Павловський. Представник спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву №2 у жовтні здобув срібну нагороду на молодіжному чемпіонаті Європи з боксу в турецькій Анталії. У напівважкій вазі (81 кг) лише у фіналі підопічний Віктора Саласенка поступився росіянинові.

Для нашої школи боксу – це велике досягнення, адже за часів незалежності це друга медаль молодіжного чемпіонату Європи і перша – срібна (у 2012-му році в ірландському Дубліні бронзовим призером був Євген Пархоменко).

П’яте місце на чемпіонаті Європи серед чоловіків до 22 років, в румунському місті Браіла, посів Юрій Бирзул у ваговій категорії до 64 кг.

Гідно проявити себе в Румунії мав шанс і Тамерлан Мірашов, проте йому завадили проблеми зі здоров’ям.  Своє лідерство він довів на чемпіонаті України серед чоловіків до 22-х років, який у 2017-му виграв другий рік поспіль.

Скелелазіння

Із 2017-го року до програми Олімпійських ігор було включено скелелазіння. Тож до цього виду спорту в нашій області теж відтепер прикута окрема увага. Тим паче, що спортсмени із Кропивницького демонструють високі результати не лише на всеукраїнській, але й на міжнародній арені. До десятки найсильніших скелелазів юнацького чемпіонату світу, що проводився у вересні в австрійському місті Інсбрук, увійшов Ярослав Ткач. Серед юнаків 2000-2001 років народження учень комплексної ДЮСШ №1 у вправі  на швидкість посів сьоме місце. Наприкінці листопада у Сент-Етьєні (Франція) відбувся молодіжний чемпіонат Європи, на якому вихованець Миколи Побережця виборов найвищу нагороду у змаганнях на швидкість, а в комбінованому заліку посів сьоме місце.

Бейсбол

Це наша гордість, престиж і можливість заявити про Кропивницький та область на європейському рівні. Наші бейсболісти з команди «Біотехком-КНТУ» минулого року стали 22-разовими чемпіонами країни та вдвадцяте вибороли Кубок України. Також вони зберегли для українських команд місце у другому за рангом турнірі європейського клубного бейсболу – «Кубку С.Е.В.» (Confederation of European Baseball – Конфедерації європейського бейсболу).

У листопаді надійшла радісна новина, яка водночас вимагатиме серйозної організаційної роботи. Європейська конфедерація бейсболу обрала Україну країною-організатором одного із двох пулів чемпіонату Європи серед національних збірних групи С. Самі ж старти пройдуть 23-29 липня на бейсбольному стадіоні у Кропивницькому. У командних видах спорту чемпіонатів Європи наш обласний центр не приймав жодного разу в своїй історії, тому для міста це велика честь і водночас велика відповідальність. Суперники збірної України за вихід у групу В (таке право отримає збірна – переможець кожного із двох пулів групи С) будуть визначені додатково після жеребкування.

Успішним був 2017 рік і для кропивницьких бейсболістів юніорського віку, які виграли кваліфікацію чемпіонату Європи U-18 у хорватському місті Вараждин. Переважну більшість юніорської збірної України складають бейсболісти із Кропивницького, тому успіх збірної можна цілком заслужено приписувати саме їм. Як переможець кваліфікаційного турніру чемпіонату Європи, юніорська збірна України виборола право наступного сезону грати у Групі «А» чемпіонату Європи U-18.

А бейсбольна збірна України U-23, яка теж у переважній більшості представлена кропивницькими спортсменами, на чемпіонаті Європи посіла дев’яте місце.

Жіночий футбол

Суттєвий поступ відбувся у жіночому футболі. Кропивницька команда «Багіра» заявилася для участі в чемпіонаті України сезону 2017/2018 у Першій лізі. Дебютний матч наші дівчата провели 17 вересня. Період становлення команди не буде легким, адже жіночий футбол у нашій області розвинений надто слабко, а тому зараз вимагати високих результатів від дівчат, їхнього тренера і головного ініціатора відродження жіночого футболу у Кропивницькому Олексія Стрельцова – було б великою помилкою. Навіть зараз команда існує лише на ініціативі самих спортсменок, тренера і кількох його однодумців. Хочеться вірити, що вони знайдуть підтримку і продовжать таку важливу та потрібну справу.

Приємно, що і в районах жіночий футбол розвивається завдяки небайдужим людям. Ігор Рябчук у Світловодську тренує дівочу футбольну команду «Власівчанка». Саме в ній проявився талант Наталії Передерій. Нині 16-річна спортсменка, яка перейшла до уманської «Пантери», отримала пропозицію виступати за збірну команду України.

 

Баскетбол

Неочікуваним фіаско завершили виступи у  чемпіонаті України сезону 2016-2017 років серед команд Вищої ліги баскетболісти «Золотого віку». Після срібла сезону 2015-2016, перед командою на початку нового сезону ставилася задача поборотися за золото, а у підсумку не вдалося вийти навіть до Фіналу чотирьох.

Незважаючи на невдачу, президент клубу Сергій Сухий, який ніс переважну більшість витрат, отримав підтримку від керівництва області та міста. Тож удалося не тільки зберегти першу команду у Вищій лізі, а й навіть створити ще з місцевих вихованців БК «Золотой Вік-2», який виступає в Першій лізі. Поки що зарано оцінювати  шанси кропивницьких колективів на нагороди − попереду ще чимало матчів. Головне ж досягнення полягає в тому, що в Кропивницькому вдалося зберегти професіональний баскетбол.

2018-й рік

Він лише почався. Попереду у спортсменів нові виклики, нові завдання, нові старти. Тож раджу шанувальникам спорту уважно слідкувати за спортивними подіями, отримувати від цього якомога більше позитивних емоцій, а спортсменам, оминаючи травми, досягати поставлених цілей.

 

Євген Савранський, спеціально для “СN”   

Read 661 times Last modified on Понеділок, 15 січня 2018 18:11

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha