Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 



Ой у лузі червона калина / The Kiffness x Андрій Хлівнюк

Андрій Хлівнюк, фронтмен популярної української групи Boombox (Бумбокс) відмовився від турне США, заради того, щоб зі зброєю захищати свою державу від рашистської агресії

Олімпійські ігри 2022 у Пекіні
Кадр дня Спортрепортер
Найкращий кадр вчорашнього матчу

Останні новини

Понеділок, 04 вересня 2017 11:07

І вовки ситі, і вівці цілі...

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)

Вранці 26 серпня 2017 року у Лас-Вегасі на «T-mobile Arena » пройшов так званий бій століття.

Сталося те, чого не було в історії професійного боксу з часів Мохаммеда Алі – поєдинок за боксерськими правилами ірландської зірки ММА Конора МакГрегора та непереможного Флойда Мейвезера. Інтерес публіки до цього бою був божевільний. Серія прес-турів, що проходила в Лос-Анджелесі, Торонто, Нью-Йорку та Лондоні мала небувалий розмах за мірками як ММА, так і боксу. Компанії "Шоутайм" довелося вкинути пристойну суму грошей у розкрутку цього бою, як і "Зуффа", що володіє всіма правами на UFC. Вартість квитків на цей поєдинок варіювалася від 1500 доларів та аж до 5 тисяч зелених за місця у віп-зоні. Саме цим можна пояснити відсутність аншлагу, адже на арені місткістю понад 20 тисяч зібралося 14 623 глядача. Такі ціни потрібно було чимось мотивувати, бо треш-токінгу перед боєм вистачало з обох боків.

Скандал із Полом Маліньяджі буквально розірвав інформаційний простір, вся справа була в тому, що президент UFC Дана Уайт скинув у мережу відеозапис спарингу Конора з екс-боксером, де ірландець посилав опонента в нокдаун. На що Поллі негайно зреагував, залишивши тренувальний табір МакГрегора і пояснивши те, що це відео не зовсім відповідає дійсності, нібито більшу частину їхнього поєдинку Конор програвав і постійно клінчував.

А що ж пророкували букмекерські компанії перед незвичайною битвою: 1.27-4.75 – середньостатистичний коефіцієнт вітчизняних букмекерських компаній, де Флойд виглядав абсолютним фаворитом. Хоча коефіцієнт о 4.75 спочатку був шісткою, а 1.27 мало не 1.1 за місяць до поєдинку. Очевидно, компанії вирішили трохи вирівняти шанси, щоб залучити аудиторію на цей бій. За океаном були сміливці, які ставили на перемогу американського боксера за мільйон і більше доларів!

Передбачуваний виторг організаторів від проведення поєдинку – 600 млн. доларів: раніше стільки не заробляли ні в боксі, ні в ММА. Безпосередньо МакГрегор отримає близько 130 мільйонів, з урахуванням фіксованого контракту та комерційних відрахувань. "Якщо не тупитиму, то забезпечив себе на все життя", - невдахи так не говорять. Мейвезер теж не в накладі: його сукупний прибуток може сягнути 400 мільйонів. А ще він здобув рекордну 50 перемогу за відсутності поразок.

БІЙ

Перший раунд чітко окреслив те, в яких тонах піде це протистояння, Конор, будучи більшим у розмірах та вазі, виграючи в розмаху рук, зайняв позицію в центрі рингу і вирішив працювати першим номером. Він став у стійку шульги і постійно тримав Флойда на дистанції, пробиваючи одиночні джеби в голову американця і періодично запускаючи свій фірмовий ірландський лівий крос. Йому вдалося навіть потрясти свого суперника розкішним лівим аперкотом через руку знизу. Але Флойд такого удару, який став вирішальним у недавньому протистоянні Володимира Кличка з Джошуа, наче й не помітив. Мейвезер відігравав звичну роль, працюючи на контратаках. Точніше, навіть не працюючи, а спостерігаючи за тим, як вимотується суперник.

У другому раунді американець дозволив ірландцю загнати себе у кут. Там зав'язався недовгий розмін, але значними влученнями не зміг відзначитись жоден суперник. МакГрегор продовжував працювати в рингу в тій же манері, що робив і в октагоні: широка лівостороння стійка, руки на рівні грудей витягнуті вперед та постійні спроби пробити захист суперника. Ірландець весь час пресингував Флойда, і треба сказати, що це виглядало непогано.

У третьому раунді Мейвезер уже зрозумів, що дальні атаки Конора треба збивати різкими зближеннями, а часом йти в клінч, щоб продовжувати вимотувати конкурента. Американець був упевнений у своєму плані: ставка робилася на те, щоб у ранніх раундах не дати свіжому Конору вкластися в точний удар і «розібрати» його у пізніх трихвилинках, адже певні проблеми з диханням у Конора вже спостерігалися у боях з Нейтом Діазом. І все ж, певною мірою, третій раунд, за рахунок влучень правим джебом, знову можна було віддати ірландцю.

Четверта трихвилинка розпочалася з атаки британця. Конор спіймав Флойда під канатами і почав вбивати в нього удар за ударом. У цей момент публіка на T-mobile Арені почала захоплено аплодувати і підбадьорювати андердога. Такого Мейвезер стерпіти не міг і пішов у жорсткий розмін, почавши кидати удари у відповідь і все більше влучаючи в голову суперника. Мабуть, непереможний чемпіон твердо мав намір забрати цей раунд собі. Після закінчення раунду Конор уже дихав важкувато, а Флойд виглядав свіжішим, хоча візуально пропустив більше.

П'ятий раунд став продовженням четвертого. Мейвезер став фінтити і закручувати траєкторію своїх нырков і переміщень, а під час атак Конора став йти в пояс. У той же час, ірландець продовжував забивати удар за ударом у блок конкурента. Обидва стали частіше вдаватися до роботи у клінчі. Наприкінці трихвилинки американець відчув свій темп і забрав собі і цей раунд.

У шостому раунді було не до жартів. У певний момент здалося, що Конор вирішив відкласти убік той факт, що це боксерський поєдинок. МакГрегор почав пробивати удари як збоку, так і зі спини, а також по потилиці. Флойду в цьому раунді вдалося непогано потрапити правим бічним до щелепи ірландця. Потім американець почув кров, почав викидати удар за ударом, а Конор отримував їх на відході. Ноторіус опустив низько руки і продовжував пропускати, і це був сигнал, що він зітхнув і кінець уже близько. Вихід із скрутного становища часом був у клінчі й у постійному відході тому, щоб якось спробувати віддихатися. Ці секунди Флойд став працювати першим номером. Раунд був однозначно за ним.

Сьомий раунд не віщував нічого хорошого для боксера-дебютанату з Ірландії. Конор спробував увійти в клінч, але американець вислизнув із нього і продовжив боксувати. МакГрегор зробив спробу вирівняти становище, намагаючись відповідати. Але центр рингу він уже безперечно поступався. На виході з одного з клінчів Флойд жорстко потрапив під ліве око правим хуком. Знову на відході назад МакГрегор став отримувати цілі серії з 3-4 ударів. У цьому раунді подих Ноторіуса збився геть-чисто, а сам він нахопився чи не стільки, скільки за половину бою на цю хвилину. Гейм-план американця почав спрацьовувати на 100 відсотків.

Події восьмої трихвилинки стали неквапливо розгортатися, порівняно з двома попередніми. Але обидва візаві знали, що їм треба робити за таких умов. Просто одному потрібно було знайти час для паузи, а другому – навпаки, треба було добивати, доки є шанс. МакГрегор продемонстрував у цьому раунді дуже цікавий маневр: перебуваючи перед суперником, він різко змістився праворуч і спробував пробивати в голову. Цей трюк Флойд не зміг читати абсолютно ніяк, звідси він отримав пару гарних хуків та джебів. Працюючи у захисті, Конор намагався йти під ліву руку Мейвезера, тим самим звужуючи арсенал для атак суперника.

Передостанній раунд розпочався з атакуючого пориву Мейвезера, але через десяток секунд перетворився на глуху оборону для нього ж. МакГрегор вирішив зробити ривок і викинути з десяток ударів, але все летіло на оборону. Але незабаром усе стало на круги свої. Мейвезер став знову рвати свого суперника, який виглядав абсолютно розібраним. Однак, насилу, ірландець «вижив» і поєдинок дійшов до 10-го раунду.

Ну а цієї трихвилинки один боєць, який був функціонально готовий йти далі, просто «розмазав» хлопця, який повністю видихся. І, як наслідок, перша, з 2011 року, дострокова перемога Мейвезера технічним нокаутом.

Після бійки

А тепер – час глянути на суддівські записки: рахунок там був промовистий 87-83, 89-87,89-81. Один із арбітрів три раунди віддав Конору, а решта – лише по одному. Сам Конор вважає, що залізно забрав перші чотири раунди і був близький до того, щоб взяти восьмий.

І саме по бійцям. Конор МакГрегор не став корчити Мігеля Котто, Заба Джуду або Менні Пакьяо. Ноторіус був самим собою в цьому бою, повністю змоделювавши себе і свою манеру в боксі, перенісши її з ММА: той самий стиль пересування, той же ритм бою, кількість ударів. І треба сказати, що боксерський досвід вийшов і справді класним. Напевно, ірландець зумів би досягти певних висот, але з одним застереженням – витривалість. Хоча, якщо зважити на той факт, що він здатний «стрибати» у більш важкі вагові категорії для своїх боїв, то, можливо, міняти щось кардинально і не довелося.

Що ж до Флойда, то саме він виступив головним творцем цього шоу, яке видалося відрежисованим американським бізнесменом від початку і до кінця. Мейвезер не тільки суттєво збагатився, а й перевершив «вічний» рекорд Роккі Марчіано. Тепер всесвітній орієнтир – у 50 перемог без поразок. Абсолютно не пригніченим виглядав і МакГрегор, який заявив, що готовий був продовжувати, а переміг Флойд за рахунок свого величезного досвіду. Зрозуміло, що вибачилися за всі образливі слова, сказані до сутички, і конкуренти розпливлися в компліментах один одному.

Ну а експерти розійшлися в оцінках протистояння: від захоплених до абсолютно негативних, говорячи про чудово поставлену виставу. Але якщо це шоу привернуло до себе таку неймовірну увагу, що його дивилися навіть далекі від єдиноборств люди, значить, воно того варте. Ось що сказав із цього приводу сам найкращий спортивний бізнесмен в історії Флойд Мейвезер:

«Сьогодні ми побили рекорд бою проти Пак'яо за кількістю проданих платних трансляцій. PPV-сервери у Флориді та Каліфорнії вийшли з ладу [через кількість заявок]. Ми заробили 80 мільйонів на квитках на бій – побили [ще один] рекорд», – сказав Мейвезер.

Ось тепер цікаво подивитися, чи зможе, у плані видовищності, з цією битвою зрівнятися справжній боксерський мегафайт рівних конкурентів – Геннадія Головкіна та Сауля Альвареса, якого колись знищив у рингу Флойд.

Чи переміг бокс?

Той же Альварес, Тайсон, Де Ла Хойя, Ломаченко та багато інших елітних боксерів говорили, що якщо Флойд не нокаутує ірландця, то це буде ганьбою боксу. Хоча той же Ломаченко спочатку закликав не ставитись до цього дійства з повною серйозністю.

Але й тут Флойд усе розрахував та прорахував. Він дав можливість трохи порадіти шанувальникам єдиноборств, коли здавалося, що Конор домінував і дотяг до чемпіонських раундів. Ось мені навіть довелося трохи підкоригувати думку молодого колеги – шанувальника ММА, котрий серйозно вважав, що МакГрегор мав шанси перемогти у цьому бою. Тут швидше має рацію батько, тренер і повний тезка Флойда - Флойд Мейвезер-старший, який заявив:

«Ні, я не був вражений [діями МакГрегора]. Я ще не бачив, щоб хтось говорив так, як він говорив, а потім бився, як він. Я маю на увазі, що це було шкода, як він бився. Усі ці заборонені удари, удари по потилиці. Все це – безумство. Я сказав синові, що коли МакГрегор втомиться, то для нього все скінчиться. Якщо він продовжить битися і виступатиме з боксу таким же чином, то хтось його вб'є».


Висновок очевидний – кожен має займатися своєю справою: хлопцям, які виступають у ММА, варто там і залишатися, хоча шанси у них у рингу явно вищі, ніж у боксерів у октагоні, де тим мало що світить. Конор пояснив, що під час підготовки до бою вони відпрацьовували роботу на дистанції і не очікували, що Флойд вирішить так багато боксувати на короткій та середній дистанції і так часто клінчувати. Бійці ММА здатні конкурувати із боксерами. "Він боксував сьогодні як мексиканець", - саме це уклав Ноторіус після закінчення поєдинку.

Щодо Флойда, то він закінчує кар'єру боксера з показником 50-0, заробивши при цьому понад мільярд доларів за свою кар'єру.

Тисячу разів має рацію експерт боксу Андрій Баздрев, який свій звіт про бій підсумував наступним висновком:

- Щоб ставити рекорди з продажу антигерою Флойду завжди потрібний був герой. Тому Конор МакГрегор, харизматичний, галасливий, з купою своїх фанатів, став ідеальною знахідкою. Усі отримали те, що хотіли. Ірландець вийшов із цієї історії, не втративши своєї гідності, не втративши гордості, і отримав найбільші гроші у кар'єрі. Геній маркетингу Флойд зафіксував чергову перемогу і встановив черговий рекорд - будь-який і в чому його суть.

Насамкінець хотілося б відзначити, що чемпіон UFC у надважкій вазі Стипі Міочич активно пропонує вийти в ринг Ентоні Джошуа і дати глядачам справжню битву двох найпотужніших людей на планеті Земля! Отже, хтозна, можливо, подібні бої стануть новим трендом в історії бойових видів спорту. Але навряд чи це вже комусь буде так цікаво.

Ярослав Шкільний, спеціально для «СN», Юрій Ілючек, «Спортревю New»




Read 921 times

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha