Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 



Ой у лузі червона калина / The Kiffness x Андрій Хлівнюк

Андрій Хлівнюк, фронтмен популярної української групи Boombox (Бумбокс) відмовився від турне США, заради того, щоб зі зброєю захищати свою державу від рашистської агресії

Олімпійські ігри 2022 у Пекіні
Кадр дня Спортрепортер
Найкращий кадр вчорашнього матчу

Останні новини

Неділя, 14 лютого 2016 12:06

Іспанія знову на європейському троні

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)

У фіналі чемпіонату Європи з футзалу, що завершився вчора в Сербії, збірна Іспанії розгромила росіян і в 7-й раз здобула золоті нагороди.

Як відомо, у Белграді проходив уже 10-й чемпіонат Європи, і вп'яте у фінальному матчі один проти одного вийшли на майданчик збірні Росії та Іспанії. У попередніх чотирьох лише одного разу, 1999 року, російська команда, ведена вихованцем дніпропетровського футболу, великим Костянтином Єрьоменком, змогла здобути перемогу. Не зайвим буде згадати, що й останнє побачення двох провідних збірних Європи завершилося перемогою збірної Росії – у півфіналі ЧЄ-2014, що коштувало іспанцям титулу найкращої команди континенту. Щось ще потрібно додавати до теми принциповості протистояння, в якому на кону золоті медалі?

Збірна Росії змушена була в такому важливому матчі грати без Едера Ліми, свого найкращого бомбардира. Виною тому – вилучення у півфіналі, що дало підставу головному тренеру росіян Сергію Скоровичу заявити, що іспанцям нібито розчищають шлях до перемоги у чемпіонаті Європи. Втрата, що й казати, серйозна, але ж у команді ще 11 польових футболістів, і тут ще можна додати, що Іспанія до Белграду приїхала без чотирьох провідних футболістів – якби кожен із них не травмований, він би обов'язково потрапив у заявку на чемпіонат. Як би там не було, але все вирішувалося на майданчику, і тільки гра мала дати відповідь, хто ж гідний називатися протягом двох найближчих років найсильнішою командою Європи.

З повагою один до одного розпочали фінальний матч суперники, і насамперед приділили увагу обороні. Один із вірних способів підбору ключів до неї – дальні удари, і першим серйозно потривожив голкіпера протилежного боку росіянин Ромуло, який дуже щільно пробив метрів із 12-ти, змусивши Пако Седано у шпагаті відбивати м'яч. Той самий Ромуло ще кілька разів намагався завантажити роботою іспанського воротаря, але його удари блокувалися.

Іспанія відповіла лише на 4-й хвилині дуже ефектно. Рівільос зробив високий закид, і Мігелін пробив по воротах у падінні через себе - м'яч вдарився в паркет, і вже від нього влучив у перекладину. Через кілька секунд той же Мігелін пробивав з багнета - Густаво вчасно вийшов з воріт і прийняв м'яч на себе.

Важливий момент перших хвилин гри. Якщо збірна Іспанії грала двома четвірками, то Сергій Скорович зробив ставку на сімох польових гравців. На 6-й хвилині Пако Седано двічі врятував свою команду - спочатку після удару Абрамова, а після кутового, відбивши ще більш небезпечний удар Лискова.

За рівної гри збірна Іспанія відкрила рахунок, як і в матчі проти збірної України – після стандарту. Ортіс з ауту зробив передачу до штрафного майданчика на Алекса, того випустив Шаяхметов, і іспанець сильним ударом вбив м'яч під поперечину.

Штурм воріт Пако Седано у виконанні збірної Росії не забарився. А підсумком двохвилинної облоги іспанських воріт став удар Робіньо з меж штрафного майданчика, який прийняв на себе Пако Седано, і слідом за цим удар Лискова - і тут іспанський воротар був у потрібному місці.

Щоб посилити тиск, Сергій Скорович кинув на майданчик свіжого гравця – Іван Мілованов уперше на майданчику з'явився на 13-й хвилині. Поки він входив у гру, Шаяхметов знову за стандарту був без належної концентрації – упустив ривок Рауля Кампоса при ауті, і росіянам пощастило, що іспанець до ладу не підлаштувався під м'яч.

Збірна Росії явно була активнішою в ці хвилини, і щоб відсунути гру від своїх воріт, іспанці перейшли на пресинг, який на всі 100 спрацював на 16-й хвилині. Рівільос змусив помилитися Давидова, пішла передача на Полу, який несильним ударом у «будиночок» Густаво довів перевагу збірної Іспанії до двох м'ячів.

Незабаром Сергій Скорович взяв тайм-аут і дуже наполегливо просив своїх футболістів не втрачати м'яча на своїй половині. Але у «фурії рохи» справно працювали стандарти, і на 17-й хвилині рахунок зріс до 3:0. Ортіс з ауту закинув м'яч по дузі на Рівільоса, і той зльоту гарматним ударом вразив ближній кут воріт. На цьому проблеми збірної Росії не закінчилися - Шаяхметов продовжував дивувати, Пола жорстко відібрав у нього м'яч, після чого розстріляв ворота Густаво.

При такому розвитку події збірної Росії перерва потрібна була як повітря, ну, можливо, допоміг хоча б один м'яч, забитий у першому таймі. Але їм поки що, як то кажуть, і не пахло, натомість Мігелін після ривка по правому флангу втратив шанс збільшити рахунок до «аргентино-ямайського». Якби це сталося, і другий тайм став би формальністю – але за 5 секунд до сирени Ромуло після пасу Робіньо від правої брівки пробив точно в дальній кут.

Випадки, коли так звані голи в роздягальню кардинально змінювали хід гри, не рідкісні. А тут ще на початку другого тайму збірна Росії отримала право на перспективний штрафний поблизу воріт іспанців. Але розіграний він був невдало, натомість Росію врятував Густаво, коли після довгої передачі Шаяхметов «втратив» Рауля Кампоса, але удар того з меж штрафного прийшовся у воротаря. А ще не можна не відзначити, що друга половина почалася не без дуже жорсткої гри з обох боків, і всього за дві хвилини у фіналістів було по два фоли.

Як і в першому таймі, іспанці включили у справу дальню артилерію – протягом двох хвилин Густаво чотири рази вступав у гру, роблячи це підкреслено впевнено та намертво забираючи м'ячі. На 25-й хвилині, правда, і він навряд чи допоміг би, але Хосе Руїс не встиг до передачі Мігеліна вздовж воріт.

27-а хвилина, і новий, але очікуваний поворот у грі – Ромуло вперше з'явився на майданчику у воротарській футболці! Спроба №1 з боку збірної Росії була недовгою – втрата м'яча, а тут ще й іспанці як превентивний захід по виходу п'ятого почали активно пресингувати.

Як результат, другий вихід Ромуло п'ятим польовим у росіян вийшов лише через три хвилини, а це все безцінний для команди Скоровича час. А незабаром наставник росіян змінив гравця, який грає п'ятим – ним вийшов Сергєєв, і мало не відзначився першим торканням. Але іспанці відбилися, а коли Ромуло в центрі майданчика затіяв жонглювання м'ячем, Мігелін ззаду його обікрав, добіг до порожніх воріт – і це 1:5. Але комфортна перевага збірної Іспанії була майже хвилину, поки Робіньо не пробив точно із середньої дистанції – і це був перший м'яч у Белграді одного з лідерів збірної Росії.

Тим часом Сергєєв продовжував виходити п'ятим польовим, але серйозних дивідендів збірної Росії це не давало. У «рамці» в іспанців був гарний Пако Седано, і після одного з його сейвів Мігелін по дузі відправив у ворота суперника шостий м'яч. А за ним приспів і сьомий, у виконанні Рівільоса – після ще однієї помилки гравців збірної Росії у центрі майданчика.

Рахунок, як для фіналу, непристойний, але він такий. І хоча росіяни билися за м'яч до фінальної сирени, за 15 секунд до неї Мілованов забив п'ятою симпатичний м'яч, але все в цьому матчі вирішилося вже давно.

Іспанія в Белграді грала блискуче, додаючи з кожною грою - і у справі виграла чемпіонат Європи, причому всьоме у своїй історії. Як там, переінакшуючи відому приказку – у футзал грають усі, а перемагають іспанці?

Росія – Іспанія – 3:7 (1:4)

Росія : Густаво - Шаяхметов, Ромуло, Абрамов, Робіньо - Сергєєв, Кутузов, Мілованов, Давидов, Переверзєв, Лисков, Шакіров
Іспанія : Пако Седано - Ортіс, Рівільос, Пола, Рауль Кампос - Хосе Руїс, Бебе, Андресіто, Рафа Усін, Лін, Алекс, Мігелін

Арбітри : Алессандро Мальфер (Італія), Богдан Сореску (Румунія)

Ромуло, 20, Робіньо, 32, Мілованов, 40 - Алекс, 9, Пола, 16,17, Рівільос, 17,36, Мігелін, 31,35
Шаяхметов, 16, Кутузов, 18, Робіньо, 36 – Ортіс, 21

Джерело — Sport.ua

Read 989 times

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha