Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 



Ой у лузі червона калина / The Kiffness x Андрій Хлівнюк

Андрій Хлівнюк, фронтмен популярної української групи Boombox (Бумбокс) відмовився від турне США, заради того, щоб зі зброєю захищати свою державу від рашистської агресії

Олімпійські ігри 2022 у Пекіні
Кадр дня Спортрепортер
Найкращий кадр вчорашнього матчу

Останні новини

Субота, 19 грудня 2015 15:16

Гра, яка приносить радість та задоволення

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)

У неділю, 20 грудня, біля бібліотеки ім. Шевченка відбудеться десятий традиційний дитячий чемпіонат міста Кіровограда з хокею на столі, присвячений Дню святого Миколая. Про цей вид спорту, чи радше гру, ми й поспілкувалися з ініціатором проведення цього турніру та головним вдохновителем хокею на столі в Кіровограді Володимиром Куделею.

  • Володимире, чому у Вас виникла ідея розвивати хокей на столі у Кіровограді?


– Хокей на столі я називаю «живою грою». Він сприяє спілкуванню між дітьми. Займаючись хокею на столі, діти не вбивають свою годину перед монітором комп'ютера, а змагаються, отримують радісні емоції від гри, а також задовольняють свої спортивні амбіції. Наша гра безконтактна, не є травмонебезпечною, хоча з'ясування стосунків у цій грі відбувається лоб у лоб. Дітлахам не все одно, де показувати, що він найкращий, чи то штовхаючись із однолітками в коридорі, чи в цій грі. До того ж це весела гра. Дітей захоплює навіть рух фігурок на ігровому полі, що викликає у них певні асоціації з мультфільмами.


- З якого року ви займаєтеся хокею на столі у Кіровограді, і як наш місто демонструє собі на всеукраїнському рівні?


- Хокеєм на столі я займаюся із 2004-го року. Бувши ініціатором створення федерації цього виду спорту. Можна сказати, що Кіровоград зараз попереду всієї України у плані розвитку хокею на столі.


- Чи є у кіровоградських спортсменів якісь нагороди на всеукраїнських чи міжнародних змаганнях?


- Безперечно. Наш вихованець Дмитро Литвинюк є абсолютним чемпіоном України. Йому 15 років, але він є переможцем і юніорського чемпіонату, і дорослого, і був тріумфатором на кубку федерації. А на міжнародному турнірі у Санкт-Петербурзі він посів третє місце, а також четверте місце на чемпіонаті світу минулого року. Також наш вихованець Євген Матанцев є чемпіоном Європи серед юніорів 2013 року. Можна сказати, що у нас сильна молодіжна школа.



- Оскільки з хокею на столі проводяться турніри, то як відбувається підготовка гравців до них?


- Звичайно, для того щоб досягти високих спортивних результатів, мало просто розважатися. Потрібно вибудовувати певну стратегію підготовки до конкретного турніру чи конкретно суперника, напрацьовувати свою майстерність, вчитися проводити комбінації на ігровому полі тощо. У будь-якому випадку треба розвивати бачення поля, тактику гри, технічні прийоми. Завдяки Інтернету ми можемо вивчати наших майбутніх суперників, переглядаючи відео з ігор, які вони викладають у мережу, щоб зрозуміти, як правильно зіграти з цим оппонентом. Робота в захисті, робота в нападі — все це, безсумнівно, напрацьовується на тренуваннях і приходить із досвідом.


- Где та коли проходять тренування?


- Раніше ми збиралися біля ДЮСШ №3, але зараз до нас почало ходити більше дітей і ми переїхали до бібліотеки ім. Шевченка, де щонеділі й граємо. Іноді також збираємось на базах дитячо-юнацьких клубів «Чайка» та «Зоряний».



- У яких ще містах України розвивається хокей на столі? Хто, Ви могли б сказати, є нашими головними конкурентами на всеукраїнських турнірах?


- Однозначно – це Київ. У минулому всі чемпіони України були киянами. В Одесі сильна школа, але там грають здебільшого ветерани, бо в них немає бажання займатися із дітьми. У Харкові є сильні гравці, у Марганці. Але проблемою останнього міста є те, що воно промислове, люди заробляють небагато, а тому не мають змоги часто приїжджати на всеукраїнські змагання. Поодинокі гравці є у Запоріжжі, Дніпропетровську та, фактично, у всіх великих містах України. Якщо ж говорити про нашу країну на міжнародній арені, то від буквально зараз ми увійшли до топ-8 країн, де найкраще розвинено хокей на столі. Вперед нас лише Росія, Фінляндія, Чехія, Швеція, Норвегія, але такі країни, як Німеччина чи США, залишаються позаду нас.


- Наостанок розкажіть детальніше про турнір, який традиційно проходитиме на День святого Миколая.


- Уже вдесяте ми проводитимемо дитячий чемпіонат міста Кіровограда з хокею на столі до Дня святого Миколая. Цього року він пройде 20 грудня біля бібліотеки ім. Шевченка. Чекаємо, що до нас приїдуть учасники з Києва та Марганця, адже більше жодних подібних турнірів в Україні не проводитимуться. А в Кіровограді є гарна можливість позмагатися зі своїми однолітками. Ми проводимо чемпіонат у кількох вікових категоріях: до 6 років, до 8, до 10, до 12 і для старших. Спершу діти діляться на підгрупи, а потім грають плей-офф до двох побед. Переможці, призери та учасники отримають пам'ятні призи та незабутні враження.


Спілкувалась Сергій Цигульський, спеціально для “Спортревю NEW” .

Read 913 times Last modified on Субота, 19 грудня 2015 15:20

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha