Print this page
Неділя, 20 лютого 2022 13:05

Bless the Beasts & Children

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)
ЕЛЬМИР ВАЛЄЄВ
Ніщо так не видає неофіта серед уболівальників у фігурному катанні, як фраза "Дивіться, їй лише 15, а вона вже стрибає у четвер!"
Я вже писав про це кілька років тому, але ситуація знову повторюється. Нагадаю тим, хто далекий від цього - у фігуристок є особливий момент у їх розвитку, те, що в англомовному світі називається sweet spot. Це вік, коли їх фізичні кондиції вже дозволяють добре відштовхуватися, але пубертат ще не настав, і тіло все ще залишається дитячим – легким та компактним. Ефект сильніший, якщо при цьому дівчинка невеликого зросту.
Більшість дівчат організм починає змінюватися в 13-15 років - вони набирають вагу, змінюються форми, відбувається гормональний зрушення, що впливає у т.ч. та на психологію. Для багатьох фігуристок кар'єра на цьому закінчується, до дорослого спорту вони так і не переходять. Але буває, що статеве дозрівання приходить пізніше - у цей період, 15-16, рідше 17 років, вони як фігуристки виходять на пік своєї форми. У цей момент, якщо вони добре підготовлені, вони можуть стрибати і три квади (чотири стрибки) за виступ. Потім, звичайно, природа візьме своє, і о 18-й ця ж дівчина не зможе стрибати четверні взагалі. Тобто досягнення це має тимчасовий характер.
Етері Тутберідзе, звичайно, тренер видатний, але все ж таки суть її підходу - знаходити ось таких ось дівчаток, натягувати їх максимально на конкретний вік, а потім, коли фігура починає змінюватися - викидати їх на смітник. Мовою фігурного катання це звучить як "перейшла до іншого тренера". А що їм ще залишається робити, якщо вони більше нічого не вміють. і у 18 років залишаються на узбіччі?
Першою у цьому ряду була Юлія Липницька. Та ще як вдало - пік її форми припав на ОІ у Сочі, де вона стала чемпіонкою у командних змаганнях. Липницькій тоді було 15, і вітчизняні ЗМІ просто божеволіли в пошуках епітетів, здатних висловити їхнє захоплення. Найвживанішим був "геніальна" у всіляких варіаціях. Зараз Юлі 23 та її вже навіть не всі пам'ятають.
Ви знаєте, що з нею було потім, після Олімпіади? Якщо ні, то я розповім. У Липницької розпочалося статеве дозрівання, вона додала у вазі, змінилися пропорції. На цьому тлі розвинувся конфлікт із Тутберідзе, і вона пішла в Урманова. Але досягти своєї колишньої форми вона не могла. Це призвело до нервового зриву, депресії та спроби схуднути будь-що. Як наслідок – анорексії, від якої вона три місяці лікувалася у клініці в Європі. Після чого вона вирішила завершити кар'єру. На той момент їй було 19 років.
Після Липницької була Медведєва, потім Загітова. Обох теж зараховували до "геній", обидві теж завершили кар'єру. Загітовій, якщо що, зараз 19 років. Потім настала черга "геніальних" Трусової та Щербакової. У свої 17 вони продовжують виступати, але статус головного генія вже перейшов до Валія. Втім, ненадовго – через півроку Софії Акатьєвій виповниться 14, її допустять (мабуть) до ЧР і ця казка про білого бичка почнеться наново.
Як бачите, "генії" на п'єдесталі змінюються із калейдоскопічною швидкістю. Це буквально халіфи на годину. Термін твого сяйва – два роки. Якщо на них припала Олімпіада - вважай, пощастило. Рекорди минулого за кількістю перемог (Слуцька вигравала чемпіонат Європи 7 разів, Соня Хені та Катаріна Вітт – по шість) зараз неможливі. Все вперлося тільки в квади. Поки ти можеш їх стрибати, ти когось цікавиш.
Але це лише вершина айсбергу. Внизу, там, під зірками, що згорають за мить, - десятки дівчат, які ніколи і не отримають свій шанс, тому що не встигли вийти на необхідний рівень до пубертату. Їхня доля взагалі нікого не хвилює. Адже серед них чимало тих, хто міг би засяяти набагато яскравіше, якби їм дали час.
Крім зрозумілої етичної проблеми, весь цей конвеєр провокує на річ серйознішу, близьку до злочину. У тренерів юних фігуристок дуже велика спокуса розширити цей sweet spot, щоб отримати більше часу на підготовку. Зробити це можна двома способами - прискоривши нарощування м'язів у "дівочковому" віці та відстрочивши настання статевого дозрівання. На жаль, сучасна фармакологія здатна "сприяти" в обох випадках.
Я нікого не звинувачуватиму, але очевидно, що рано чи пізно ця рушниця вистрілить. Власне, звинувачення у цьому вже лунали, але скандали мешкали. Хоча саме для Тутберідзе в цьому немає великого сенсу - їй поки що простіше міняти дівчаток, як рукавички, відправляючи дозрілих на звалище історії фігурного катання.
Але на мій погляд, ця система глибоко порочна і відправити на звалище потрібно саме його. Влітку обговорюватиметься питання щодо підвищення вікового цензу для фігуристок до 17 років. На мій погляд, треба йти ще далі і забороняти брати участь у дорослих змаганнях до 18-ї. Щоб між собою суперничали дорослі жінки, і стимулу руйнувати їхнє життя ні в кого не було. Ось тоді ми й побачимо справжніх, а не миттєвих геніїв, тоді з'являться справжні легенди, яких зараз немає. Ось тільки тоді стане зрозуміло, хто має техніку та артистизм, а хто просто пубертат затримався.
Read 598 times

Latest from SportРепортер

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha