Print this page
Вівторок, 07 липня 2020 15:37

Сьогодні - річниця дебюту Пеле у збірній Бразилії

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)

63 роки тому бразильський футбол зробив великий крок до слави, хоч тоді про це ніхто не говорив. Навпаки, підсумки матчу проти споконвічного ворога Аргентини були сумні. Сьомого числа сьомого місяця тисяча дев'ятсот п'ятдесят сьомого року на "Маракані" бразильці зіграли із сусідами у матч "Копа Року". Насправді це були звичайні товариські матчі двох найвпливовіших країн Південної Америки, але як воно може бути без гарної назви, тобто вивіски. Той поєдинок "Селесао" програла 1:2. Визначним він став через участь у грі Пеле. На той момент йому було 16 років. Майбутній Король футболу вийшов на заміну замість свого одноклубника за "Сантосом" Емануеле Дель Веккіо та забив гол у ворота легендарного голкіпера Амадео "Тарзана" Карразо. Матч стане символом змін у "Сантосі" та збірній - 22-річний Дель Веккіо змушений буде піти, щоб звільнити місце для Нього. До речі, кар'єра Емануеле склалася добре на батьківщині предків - в Італії, де він виступав за "Верону", "Падову", "Наполі", "Мілан". Також він трохи пограв за "Бока Джуніорс".

Де-факто "Сантос" продавав велику зірку, свого найкращого бомбардира, визнаючи, що його наступник має ще більше таланту.

Саме 1957 рік став для Пеле часом визнання. Так, Європа побачила його лише на мундіалі 1958-го, але це вже був просто акт реєстрації гравця як генія.

Дебют та перший гол Пеле припали на сумні часи для "селесао". Команда була жорстко битою на чемпіонаті континенту, коли поступилася Уругваю та Аргентині. Навіть кваліфікацію до чемпіонату світу 1958 року бразильці пройшли дуже важко, здолати Перу, у якого була лише одна зірка у складі - Альберто Террі, вдалося лише за рахунок геніального удару Діді "сухим листом".

Зовсім юного форварда збірної прийняв тимчасовий наставник Сільвіо Пірілло, якому довелося керувати командою лише чотири матчі. Але він як колишній дуже успішний форвард (за збірну він забив голів більше, ніж провів матчів) мав "чуття" на колег по амплуа.

Ставка на Пеле на той момент не була очевидною. Ось уже 1958-го юнак був гравцем збірної беззаперечно, навіть на основу претендував впевнено. Легенди зазначають, що його поява у топ-11 була якимсь дивним проривом у Швеції. Насправді він не потрапив в основу у перших двох матчах Мундіалю насамперед через пошкодження коліна, адже Вісенте Феола, тренер золотого 1958-го, йому довіряв більше легенді "Фламенго" Едвалдо Алвесу ("Діда"), чия кар'єра в збірна не склалася через наявність Пеле.

Встречайте короля! Сегодня - годовщина дебюта Пеле в сборной Бразилии - изображение 1

1957-го Пірилло зробив ставку на футболіста, який лише перший рік проводив у дорослому футболі. Проте статистика Пеле вже тоді вражала, а гра вражала ще більше. За рік він провів 40 офіційних матчів та забив у них 43 голи. Не звертати увагу на нього було неможливо, тим більше його "Сантос" вже заявляв про високі амбіції, був чемпіоном штату в той час, коли всі топ-футболісти країни були зібрані у складах грандів із Сан-Паулу та Ріо-де-Жанейро.

10 липня 1957-го Пеле на "Пакаембу" в Сан-Паулу вдруге вийшов у складі збірної, цього разу в основі. Це був другий матч "Копа Року" проти Аргентини, і цього разу вже бразильці перемогли. Гол майбутнього Короля футболу став єдиним у основний час, Джалма Сантос ще й не реалізував пенальті. Додатково ще забив Жозе Жоао Альтафіні на прізвисько Маццола, ще один форвард, якому довелося їхати на батьківщину батьків до Італії через наявність Пеле. Бразилія тоді взяла локальний трофей і, як з'ясується пізніше, розпочала неймовірний шлях до слави.

З маленького кроку розпочинається велика історія. Для Бразилії це сталося 63 роки тому.

Read 365 times

Latest from SportРепортер

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha