Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

П'ятниця, 12 червня 2020 11:28

Перша ліга таки зіграє. Але не поспішайте радіти

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)

Крокодили не літають. Як правило. А якщо літають, то дуже низько. Та й те, якщо їм дозволить товариш генерал. А якщо не дозволить, то й не літають. Ось приблизно за такою спіралі, розжареною до краю, команди нашої першої ліги ходили у пошуках простого питання: грати чи не грати. Конференція ПФЛ – вищий орган ліги, що відбулася 11 червня, начебто дала чітку відповідь: грати треба . Навіть орієнтовна дата є рестартом сезону – 23 червня. Проте остаточну крапку у цьому майже гамлетівському питанні ставити зарано. Підказує інтуїція та джерела у нашому Будинку Футболу, що у небажаючих відновлювати сезон знайдуться вагомі аргументи, щоб переконати тих, кого треба, у тому, що сезон краще закінчити, не відновивши.

***

Коротко про суть питання. На відміну від нашого елітного дивізіону, який весняну частину чемпіонату розпочав на початку березня, клуби ПФЛ – першої та другої ліг – на той час були на зимових канікулах. Там вони й залишилися, оскільки після 14 березня наш футбол пішов на жорсткий карантин, пов'язаний із епідемією коронавірусу.

З карантину наш футбол повернувся 30 травня. Але це стосується лише клубів УПЛ: команди першої та другої ліг так само перебували на зимових канікулах. І повертатись звідти не поспішали. Точніше, не збиралися зовсім. 21 травня на стадіоні «Оболонь Арена» відбулося засідання Ради Ліг, на якому більшістю голосів було вирішено призупинити змагання у першій та другій лігах «у класичному форматі». Тобто чемпіонат у нормальному його вигляді, коли грають усі 16 колективів першої ліги (про другу лізу тут зовсім не буде мови: вони не раз проголосували проти відновлення сезону, це рішення і було офіційно зафіксовано). А от ті представники першої ліги, хто хоче грати, нехай грають – організовують «групи за інтересами» та вирішують, хто потрапляє до УПЛ. Причин, через які було прийнято таке рішення, «півтори»: головна – пандемія коронавірусу, через яку багато клубів боялися рестарту. Тим більше, що в одному колективі – «Мінаї» - нібито було зафіксовано випадок зараження КОВІД-19. Ну і, причина, що випливає з першої – у багатьох клубах складна фінансова ситуація, що не дозволяє стартувати в нових умовах (начебто немає коштів не тільки на логістику та медичні тести, а й на найнеобхідніше – харчування та зарплату). Лише три клуби тоді по-справжньому боролися за рестарт сезону – «Інгульець», «Оболонь-Бровар» та «Металіст 1925». У цих команд ще залишався шанс у спортивній боротьбі позмагатися за місця, що дають право на підвищення у класі, ось вони й пішли проти загальної аморфної маси. І хіба вони не мають рації?

***

Резонанс від того засідання Ради Ліг виявився неабияким. Представники трьох клубів, які бажають будь-що-будь відновити сезон, на всіх зручних і не дуже майданчиках розгорнули проти «відмовників» справжню «артпідготовку». Зробити це виявилося дуже просто, тому що у тих, хто не бажав продовжувати сезон крити, було нічим. Крім коронавірусу, зрозуміло. Особливо активно та колоритно виступали два керівники клубів – президент «Інгульця» Поворознюк та один із співзасновників «Металіста 1925» Стороженко. Свою роль відіграла і «четверта влада», яка також вимагає відновити сезон. Мовляв, ФІФА, УЄФА, УАФ та МОЗ дали дозвіл грати, чого ж ви не граєте?

За кілька днів, 5 червня, під тиском футбольної громадськості та здорового глузду, скажімо так, на тому ж місці відбулося повторне засідання Ради Ліг. Наразі вже було вирішено відновити сезон у першій лізі з 23 червня. Рішення від 21 травня було анульовано, і більшість клубів (шість за, четверо утрималися) висловилися за відновлення чемпіонату першої ліги та догравання його за регламентом. Тобто цього разу грають усі. Хто може. Хто не може – той не грає. Але клуби вирішили не виключати команди за дві неявки на матч із тісних рядів ПФЛ (раніше згідно з регламентом два матчі поспіль, що не зіграв без поважних причин, втрачав професійний статус).

Здавалося б, здоровий глузд переміг пусті домисли, а футбол - коронавірус. Але і це рішення виявилося хиткім. Крім того, що воно мало отримати «візу» виконкому УАФ, так уже одразу другого засідання Ради Ліг з'явилося багато чуток і розмов про те, що сезон у першій лізі все ж таки не відновлюватиметься. Начебто як «розхитували човен» ті, кому не дуже вигідний рестарт – деякі представники «великої трійці», які вже встигли приміряти на себе «шеврони» УПЛ.

Точку в цих шараханнях у різні боки мали поставити на засіданні виконкому УАФ у Львові, яке відбулося 7 червня перед засіданням Конгресу УАФ. Але і там замість крапки вийшла чергова крапка. З якоїсь не дуже зрозумілої причини виконком національної асоціації не захотів у цьому питанні брати на себе відповідальність: знову віддали на відкуп клубам. Мовляв, у вас збирається Конференція ПФЛ 11 червня, там і вирішуйте.

***

Від виконкому УАФ до Конференції ПФЛ – всього нічого: чотири дні. Але за цей час води вибігло неміряно. Особисто в мене була інформація від неофіційного джерела, що заслуговує на довіру, що більшість клубів першої ліги знову вирішили переграти ситуацію: станом на 9 червня відновлювати сезон вони не збиралися. І тут у гру вступила «важка артилерія». Якраз перед засіданням Конференції ПФЛ з'явилася реакція двох провідних наших клубів, які прозоро натякали, що без дотримання принципів спортивної боротьби УПЛ у новому сезоні не лише не розширюватиметься, а й прийматиме у своє лоно навіть одного представника ПФЛ. Напевно, саме цей аргумент виявився тим «обухом», якого не переб'єш. І «змовникам» довелося знову міняти платівку та прислухатися до голосу розуму. Конференція ПФЛ розпочиналася дивно та нервово – вперше на її засідання не було допущено журналістів. Більше того, представників ЗМІ активно виштовхували у спину, мовляв, усе дізнаєтесь на брифінгу. Звідки такі «ніжності» - «так коронавірус лютує», не мудруючи лукаво, заявив президент ПФЛ Макаров . У такій обстановці «загальної довіри» більшість проголосувала за відновлення чемпіонату першої ліги з регламенту. «За» – 11 клубів, «проти» – чотири, утримався один.

Незважаючи на таку зовнішню майже одностайність, атмосфера на самому засіданні була розжарена до краю. За словами Кополовця, спортдира «Міна», якби на Конференцію не прийшов голова УАФ Павелко, була б поножовщина. Добре, що Андрій Васильович знову виступив у ролі рятівника вітчизняного футболу. Ну хто, як не він?

Хоча, з чуток, на цьому крапку ставити ще зарано. За словами самого Павелка, завтра можуть знову запровадити жорсткий карантин, і ми зупинимося на тому, з чого почали. Але й так незадоволених рішенням Конференції виявилося багато. Навіть серед тих, хто голосував за. Не кажучи вже про тих, хто голосував проти. Як вам таке: «готуємося до цього збоченого чемпіонату, його дограватимемо» (президент «Балкан»), або «ми були проти цієї дурниці, але гратимемо» (представник «Миколаєва»).

Щось мені підказує, що чим ближче буде 23 червня, тим невдоволених ставатиме дедалі більше. Тож чекаємо на чергову розповідь про те, чи вміють крокодили літати.

Валерій Василенко , Sport.ua

Read 333 times Last modified on П'ятниця, 12 червня 2020 11:30

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha