Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Субота, 02 травня 2020 12:23

Як Дід Колотова упустив

Автор: 
Rate this item
(3 votes)

Прочитав на сайті Sportreporter статтю І. Рабінера про великого радянського тренера В.А. Маслове (портал приурочив публікацію цієї статті до 110 - річчя легендарного коуча) і вирішив нагадати Вам, друзі, про одну історію, пов'язану з «Дідом» та легендарним капітаном київського «Динамо» сімдесятих років минулого століття Колотовим.

Віктор Колотов злетів на небосхил радянського футболу, як яскрава комета. У 1969 році майбутня легенда «Динамо» яскраво заявила про себе, граючи в першоліговому «Рубіні» /Казань/. Незвичайна гра довгоногого казанського хлопця багатьох відомих тренерів застала зненацька. Багатьох, але не всіх. Одним із перших серйозних фахівців, які відразу ж звернули увагу на Віктора, виявився Андрій Біба, який на той час працював тренером – селекціонером у київському «Динамо». І коли, у середині літа «Рубін» приїхав грати до Києва з місцевим СКА, сам Маслов побажав зустрітися із висхідною зіркою радянського футболу.

- Хочеш працювати зі мною? - Запитав великий тренер.

- Звісно! Що ще міг відповісти скромний казанський хлопець.

Зійшлися на тому, що після закінчення сезону Колотов приїде до Києва і Віктор написав попередню заяву із проханням зарахувати її до «Динамо». А далі розпочалася знаменита детективна історія… .

Справа в тому, що несподівано наприкінці сезону (нагадаю, був 1970-й рік) Маслова звільнили з «Динамо» і він знову опинився у «Торпедо». Тут же була команда – зробити все можливе, щоб Колотов опинився в автозаводському клубі, а не в «Динамо»! І хоча переговорів з «Торпедо» ще не було, Маслов уже голосно заявив свої права на Віктора. У той же час Андрій Біба прилетів до Казані, для того, щоб підготувати ґрунт для переїзду родини Колотових до Києва (ось так – і не інакше!). А самого «винуватця урочистості» викликали до збірної клубів країни, яку зібрали на базі ЦСКА, де він непогано себе виявив: забивши гол югославам (збірна СРСР обіграла «югов» з рахунком 4:0)).

Старший тренер збірної Союзу та ЦСКА Валентин Ніколаєв, не будь дурнем, вирішив закликати Колотова під армійські прапори. Коли Віктор повідав тренеру про заяву в «Динамо», той негайно запросив «групу захоплення», двох генералів, і вони втрьох залякали хлопця терміновою службою (десь на краю географії - навіть на карті показали для наочності),

змусили Віктора написати заяву до ЦСКА і... заспокоїлися, впевнені в тому, що хлопець від них нікуди вже не подінеться.

Але хитрий «Дід» Маслов закликав Вітю до себе і почав розповідати, що ЦСКА – це «стайня», що у «Торпедо» збирається молода перспективна команда…

Та й від армії обіцяв звільнити, благо директор ЗІЛу був членом ЦК КПРС. Віктор, послухавши промови великого тренера, зовсім «розслабитися» і написав ще одну заяву – вже третю! Написав – і поїхав зі збірною на Кіпр.

А представники «Динамо» в цей час, коли Колотов здобував перемогу в Нікозії (збірна СРСР тоді обіграла кіпріотів з рахунком 3:1, а Віктор знову відзначила забитим м'ячем), благополучно перевезли його родину до Києва, виділивши їм дві квартири на бульварі Лесі. Українки (Маслов обіцяв квартиру тільки Віктору), та забезпечивши батька, матір та брата роботою! (ось такий був розмах!)

Таким чином, після повернення збірної до Москви, Колотову довелося разом із братом, який зустрічав його у Внукові, полетіти до Києва, «залишивши з носом» торпедівського повпреда Бреднєва.

Звичайно, Москва таке «похвальство» пробачити не могла: Спорткомітет впаяв Віктору річну дискваліфікацію (яку пізніше «скостили» до півроку).

Відбувши дискваліфікацію , Колотов блискуче виявив себе в першому ж сезоні в «Динамо», ставши згодом легендою київського гранда.

Ось така була історія…

Пам'ятатимемо великих тренерів та гравців радянської доби.

Андрій Баштанов, Дніпро

Read 197 times Last modified on Субота, 02 травня 2020 14:31

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha