Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Неділя, 31 липня 2022 01:38

Гольова злива з багатьма питаннями

Автор: 
Rate this item
(2 votes)
Ман.Сіті - Ліверпуль Ман.Сіті - Ліверпуль twitter.com/LFC

Минула субота видалася по-футбольному насиченою. Так що ж ми побачили і які висновки зробили, після заключного контрольного матчу «Шахтаря» в Нідерландах та відразу трьох суперкубкових поєдинках в Англії, Німеччині та тих таки Нідерландах.

Нас, у першу чергу, цікавив черговий контрольний поєдинок донецького Шахтаря із нідерландським Утрехтом, який посів сьоме місце в минулому чемпіонаті своєї країни. Цього разу, Ігор Йовічевіч виставив склад, який був наближений до оптимального. Ну хіба що були питання по декільком позиціям. Зокрема новачків Тотовицького та Михайличенка ми з перших хвилин на полі не побачили. Та в дебюті зустрічі взагалі на фоні пресингу господарів побачити змістовну гру від «гірників» було важко. І логічний гол від господарів уже на 7-й хвилині вчергове продемонстрував низькій рівень кваліфікації Бондаря, який, здається без кричущих помилок взагалі грати не вміє. А ось те, що похибки припустився ще й Матвієнко, яким, по розмовам, цікавляться саме нідерландські клуби, повинно турбувати тренерський штаб. Та під натиском нідерландців помилявся навіть Степаненко. І добре, що господарі не використали ще декілька шансів і заспокоїлися. Тільки після цього в Бондаренка та Судакова стало щось виходити в середині. Та й на флангах активізувалися Мудрик із Кащуком. Кащук поки що пристосовується до вимог, коли результат потрібен тут і зараз, а не як у "Маріуполі". А Мудрик знову бігав багато, але думками був в грі з "Аяксом", де його піднесли чи не до рівня Марадони. Та реальний рівень цього гравця ми побачимо в вересні, коли потрібно буде лідерська стабільність. Ось тоді й поговоримо...

А ще таких звичних для Шахтаря підключень крайніх захисників, функції яких виконували Конопля та Корнієнко, було небагато. Тож, Сікан вимушений був шукати м’яч, а не отримувати його в зручних позиціях. Та все ж саме Сікан узяв участь у класній гольовій комбінації, відкотивши м’яч назад під удар після прострілу в штрафну від Коноплі. Поки захисники Утрехту спокійно за цим спостерігали, надавши своїм візаві дуже багато простору, Бондаренко без супротиву пробив у дотик метрів із 16-ти повз голкіпера. Баркас залишився не при справах – 1:1. Взагалі ж закономірним такий результат не виглядав, адже утрехтівці награли більше, ніж на один гол. Хоча те, що хлопці Йовічевіча змогли віднайти в собі сили на контргру виглядало позитивним фактором.

На другий тайм вийшли вже інші виконавці, по яких тренерський штаб не мав остаточної думки, щодо їх необхідності. Ну тут мова не йде про новобранців та Кривцова. А ось поява в воротах Шевченка, а не П’ятова свідчить про те, що Микита знову залишиться в обоймі.  Старався вічно перспективний Вакула. Класний гол і знову після осмислених дій партнерів (тренування та награвання певних дій не проходять даром) забив Криськів. Намагався бути корисним Очеретько. А ось по Стасюку, Козіку та Кулакову були певні питання. Хоча це тільки тренерам помітно чи виконали гравці їх вимоги. Після того, як Шахтар вийшов вперед, нідерландці знову активізувалися. Але це не виглядало так небезпечно, як в першому таймі. Та свій другий гол футболісти Утрехту, не без похибки Криськіва та Михайличенка та завдяки зрізці Кривцова таки забили.

Далі команди діяли абсолютно невиразно й гра дійшла до нічиєї – 2:2. І хоча на цьому збір Шахтаря в Нідерландах завершено, але питань до того, яким буде команда Йовічевіча залишилося дуже багато. Побачимо, кого наставник вважає зайвими.

Що ж стосується вже майже офіційних європейських баталій. То всі суперкубкові матчі в Англії, Німеччині та Нідерландах виглядали такими собі феєричними передстартовими шоу. Ну може протиборство Гвардіоли та Клоппа все ж було наближеним до витримки ігрової дисципліни. Адже трофей – є трофей. І його здобув німецький фахівець, який тепер виграв із «Ліверпулем» в Англії абсолютно всі титули. Ну й про Лігу чемпіонів, чого не має Гвардіола при всіх божевільних витратах шейхів, не слід забувати. А в дуелі новачків «Ман.Сіті» та «Лівера» також тільки беззаперечно переміг новобранець «червоних» Нуньєс. Саме він, після свого виходу на заміну, за рахунку 1:1, заробив на 81-й хвилині вирішальний пенальті, який реалізував Салах. І саме португальський Дарвін поставив крапку в цьому двобої в компенсований час, коли хлопці Гвардіоли побігли відіграватися – 3:1.

 А ось Холанд своїми шансами не скористався. І навіть у порожні ворота на останніх секундах не влучив. Хоча норвежець був помітним, але, схоже й Ерлінг, та й Гвардіола пристосовуються до нових реалій. До цього Холанда грала команда, але в Пепа такого не буде. І цікаво за цим пристосуванням буде спостерігати.

А в цілому сказати, що якась команда беззаперечно домінувала, не можна. Здавалося, коли гравці «Ман.Сіті» відіграли гол, пропущений у першому таймі від Александера-Арнольда, то на Клоппа чекає чергова серія пенальті. Але «червоним» пощастило з пенальті з гри й німецький наставник зібрав повну колекцію англійських трофеїв.

Про змістовну та збалансовану гру в матчах за Суперкубки Нідерландів та Німеччини говорити важко. Тут скоріше мова йшла про те, хто більше напомиляється в захисті. У підсумку ПСВ «перестріляв» амстердамський «Аякс» - 5:3. А «Баварія», яка ще в першому таймі була попереду у протиборстві з «Лейпцигом» - 3:0 (один гол на рахунку Мане), примудрилася поперерві пропустити тричі, але ще один забила у відповідь. Й лише на останніх секундах компенсованого часу, коли всі суперники побігли відігравтися, Сане поставив ефектну крапку в цьому результативному двобої – 5:3. Юліан Нагельсман таки переграв свою колишню команду та приніс «Баварії» черговий трофей.

Такий футбол дуже подобається вболівальникам, але фахівці побачили багато проблем у німецьких та нідерландських грандів. Та головне, що цей дуже довгий та насичений подіями футбольний сезон, у якому ми вперше побачимо осінньо-зимовий чемпіонат світу, розпочався з не аби якого видовища.

Юрій Ілючек, SportРепортер  

Read 226 times Last modified on Неділя, 31 липня 2022 01:50

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha