Print this page
Четвер, 02 червня 2022 00:20

Хоробрі українські серця

Автор: 
Rate this item
(3 votes)

Збірна України, на Батьківщині головного героя легендарного фільму Мела Гібсона «Хоробре серце», обіграла Шотландію – 3:1 та зробила рішучий крок до чемпіонату світу у Катарі.

Олександр Петраков дуже здивував потягом, обравши атакуючу модель. Наш головний тренер не став грати у два опорні, залишив на лаві Шапаренка і зробив ставку на ігровий тонус Ярмоленка, Зінченка та Малиновського. При цьому ближче до Яремчука праворуч діяв Циганков і ліворуч – Ярмоленко. Допомагати Степаненка в центрі були покликані Зінченко та Малиновський. А в обороні та на останньому рубежі все було передбачувано.

Шотландці не побігли вперед із перших секунд. Господарі вирішили придивитися до цієї збірної України та оцінити її рівень підготовки. І з'ясувалося, що українці налаштовані не лише ментально, а й готові до боротьби на всіх ділянках поля. Головні козирі шотландців – тиск на флангах та боротьба на другому поверсі – зовсім не працювали. Гості забрали м'яч під свій контроль та почали розхитувати захист конкурентів. При цьому небезпека воротам Крейга Гордона йшла як з лівого, так і з правого флангу, де активно діяли атаки Ярмоленка і Циганков, що рухався по всьому фронту. Ну і підключення Малиновського та Зінченка з глибини додавали напруги захисникам шотландців. І що цікаво Степаненко виглядав непомітним, але в центрі ми зовсім не поступалися конкурентам. Засмутили дві швидкі жовті картки Яремчука та Малиновського. Але головне, що синьо-жовті виглядали значно якісніше за конкурентів і створювали моменти. Спочатку, після класної комбінації з правого флангу та націленої передачі від Малиновського, торкаючись правої пробивав Циганков. Гордон потягнув з-під поперечини. Згодом від ноги суперника м'яч у штрафному майданчику відскочив до Ярмоленка. Але Андрій не чекав на такий подарунок і пробив не сильно. Гордон не без зусиль знову команду врятував. Потім на голкіпера виходив Яремчук і знову Гордон заблокував удар із гострого кута. І нарешті геніальний пас від Малиновського метрів на 50 завершився ривком Ярмоленка за спини захисникам, обробкою м'яча першим дотиком і зрячим ударом через воротаря – 0:1. При цьому Малиновський спочатку хвилювався, зазнав кількох втрат, але поступово відчув гру. Та й Зінченко шукав своє місце, але особливо не випадав. Дуже надійно і холоднокровно діяли Забарний із Матвієнком у центрі та Караваєв із Миколенком на флангах. При цьому Віталій ще й уперед встигав підключатися. А Бущан взагалі у гру серйозно не вступав. Були заблоковані удар Робертсона, ще один неточний удар після кутового та дальній постріл. А загалом, господарі поля, м'яко кажучи, не вразили. Отже, перший тайм залишився повністю за командою Олександра Петракова.

А початок другого тайму взагалі для шотландців вийшов шокуючим. Затяжна атака українців призвела до ривку вперед Забарного та передачі до штрафного майданчика на Ярмоленка. Андрій відкинув м'яч на фланг на Караваєва, а той вирізав м'яч точно на голову Яремчука. Роман серед чотирьох захисників не сильно, але дуже точно вразив далекий від себе кут – 0:2.

Українці заграли ще сміливіше, стали високо пресингувати та продовжували тримати у напрузі захист конкурентів. При цьому погрози воротам Гордона виникали майже від усіх гравців атаки. Шотландці виглядали важкими і втомленими, не встигаючи за своїми візаві. І тут ми самі мало не привезли собі гол. Степаненко не вдало відкинув м'яч назад Бущану, а той потрапив м'ячем у ногу суперника. І лише диво та поперечина зіграли за Україну.

Гра пішла на зустрічних курсах із небезпечними моментами біля обох воріт. Тут уже довелося грати на повну Бущану, який переривав простріли, виходив на навіси та відбивав дальні удари. Але в цілому це був не найкращий матч нашого кіпера, що хвилювався. Шотландці перебудувалися, перейшли в гру із трьох на чотири захисники та зміцнили центр поля. Тиск на ворота гостей посилився і наші хлопці почали підсідати, помилятися на підступах до штрафного майданчика. Але у штрафному боротьба вигравалася. Але Бущан відбив прямо на Макгіна, який головою не влучив із вбивчої відстані. Ми відповіли проходом та класним ударом Циганкова, для якого це був останній епізод у матчі. Замість Віктора вийшов Мудрік, а Малиновського замінив Шапаренка. Таким чином Олександр Петраков зміцнив центр і додав швидкості на фланзі. Шотландці вже грали без остраху і Бущан відбив удар Адамса, а Матвієнко заблокував добивання Макгіла. А Петраков кинув у бій Довбика замість Яремчука та Зубкова замість Ярмоленка, який, на мою думку, знову був найкращим у цьому поєдинку. І тут ми пропустили, після не дуже впевненої гри Бущана, який відбив на Макгрегора, а той - головою парашутом у ворота. Степаненко вибив м'яч уже через лінію воріт.

І тут блискуче зіграв Мудрік, який вивів на ворота Довбика. Але Артем цілу вічність приймав рішення і заробив лише кутовий. Взагалі, Мудрик чудово і сміливо увійшов у гру та його активність та втома суперників трохи заспокоїли гру. Наприкінці, після блискучого проходу Зінченка, мав забивати Зубков, але не влучив у дальній кут. А вже на останній компенсованій хвилині неймовірний Зінченко, який продемонстрував післяперерви свій реальний клас, вивів наодинці з Гордоном Довбиком. Артем, який до цього виглядав не дуже впевнено, повторив те, що зробив на Євро-2020 зі шведами тут на «Хемпден Парку», поставив яскраву крапку у цьому неймовірному протиборстві – 1:3. Тепер для того, щоб потрапити на чемпіонат світу, команді Олександра Петракова, який сьогодні просто знищив критиків, необхідно в Кардіфі, 5 червня, обіграти збірну Уельсу. А поки подякуємо гравцям та тренерам за ці неймовірні емоції і разом вигукнемо: Слава Україні.

Юрій Ілючек, SportРепортер

Read 192 times

Latest from SportРепортер

Related items

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha