Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Понеділок, 25 жовтня 2021 13:19

"Ворсклу" - шкода та розбирання аутсайдерів

Автор: 
Rate this item
(2 votes)

Бойова нічия у Чернігові, «театр одного актора» у Харкові, непереможний будинки «Верес», зламана гра у Полтаві, сусідські розбірки в Одесі, гоміпад у Львові, чемпіонська перемога «Динамо», бронзові устремління «Зорі».

Дванадцятий тур української Прем'єр-ліги стартував двома п'ятничними протистояннями у Чернігові та Харкові. За іронією долі або через примхи календаря у цих матчах брали участь обидва представники Кіровоградщини в УПЛ.

«Десна» та «Олександрія» розійшлися миром. Матч між сусідами за турнірною таблицею закінчився, в принципі, очікуваною нічиєю з рахунком 1:1. До середини першої половини зустрічі на полі точилася боротьба з оборонним ухилом і без особливої гостроти біля воріт. Зазвичай у таких поєдинках забитий м'яч розкриває гру. Такий гол удалося провести гостям. На 28-й хвилині «Олекси» розіграли відмінну комбінацію. Мірошниченко зробив подачу з флангу, Калюжний головою скинув м'яч до лінії воротарського майданчика, де Третьяков у падінні «бічними ножицями» відправив круглого у ворота. Ще до перерви господарям вдалося зрівняти рахунок. На 35-й хвилині після подачі Картушова чи не з «пісочної ями» Безбородько, технічно прийнявши м'яч на груди, буквально вбив шкіряну сферу у ворота олександрійців. У другому таймі в ігровому плані краще виглядали підопічні Гури. Вони були наполегливішими і агресивнішими в атакуючих діях, ніж їхні опоненти. Їм навіть вдалося забити м'яч у ворота «сіверян» на 89-й хвилині, але рефері цієї зустрічі Андрій Шандор гол Устименко слушно скасував через офсайд.

А ось результат вояжу «Інгульця» до Харкова виявився набагато гіршим: «козаки» були розгромлені «1925-ми» з рахунком 0:4. Перед цим протистоянням команди Кривенцова та Лавриненка мали відмінні один від одного серіями у попередніх матчах-господарі поля не програвали протягом п'яти поєдинків, а гості, навпаки, не знали перемог у шести іграх поспіль (програвши у п'яти). Ці серії на «Металісті» були продовжені до радості господарів і до смутку гостей. Команді з Петрово вдалося протриматися практично весь тайм та пропустили інгульчани образливий гол «у роздягальню» на 44-й хвилині. Зусиллями Кріськіва м'яч у контратаці був доставлений у ноги Батюшина у вільну зону перед штрафною площею гостей, після чого Юрію вдався класний удар із рикошетом від поперечини у ліву «дев'ятку». Цей пропущений м'яч, схоже, шокував «козаків» і після перерви гра «Інгульця» вже не витримувала жодної критики. Командна гра підопічних Лавриненка розсипалася, як картковий будиночок, а в їхній обороні щоразу виникали великі вільні зони. «Металістам» не залишилося нічого іншого, як скористатися вольностями, і вони ще тричі вразили ворота гостей. Зауважу, що ще у двох гольових епізодах біля воріт Гальчука відзначився той самий Криськів, якому вдалося записати ще одну передачу до свого активу (він асистував Марлісону) і гол на бомбардирський рахунок. Ще один результативний удар після «стіночки» з Батюшиним завдав Пастка.

У прев'ю до луцького протистояння "Вереса" та "Маріуполя" експерт Головко зауважив: "Того футболу, який показує "Верес", буде достатньо, щоб пройти "Маріуполь"". Олександр Борисович потрапив до «десятки»: «народна команда» перемогла азовців із рахунком 2:0. Вся гострота у цьому поєдинку складалася із трьох епізодів. Підопічні О.Маркевича свого моменту не використали: на 54-й хвилині Очеретько з забійної позиції пробив вище воріт. А рівняни із двох своїх гольових можливостей вичавили максимум-два голи. Автором переможного дубля став джокер Вірта Шестаков. На 64-й хвилині він вдало встиг добити до м'яча, який відскочив від стійки воріт після удару Дахновського, а за десять хвилин до кінця зустрічі головою замкнув фланговий навіс Геннадія Пасіча.

У центральному матчі туру "Шахтар" з рахунком 2:0 переграв "Ворсклу" у Полтаві. Маю зауважити, що підопічні Максимова гідно виглядали у цьому поєдинку, мало чим поступаючись «гірникам». А дещо й перевершували: ворскляни навіть мали перевагу у володінні м'ячем (52:48), що у нашому чемпіонаті практично небувалий випадок! Протягом першої півгодини гри підопічні Де Дзербі взагалі нічого не могли створити біля воріт господарів, але… . На 29-й хвилині арбітр цієї зустрічі С.Бойко показав другу жовту картку Тіллю та господарі поля залишилися вдесятьох. Після цього стало зрозуміло, що воскляни не встоять. Не встояли, пропустивши два м'ячі у другому таймі. На 65-й хвилині Тете після прострілу Соломона відкрив рахунок. А на 78-й Соломон ударом у ближній кут воріт після знижки Марлоса закрив матч. Окремо хочу згадати про лояльність Бойка до порушень правил з боку гравців «Шахтаря», які вчинили 28 (!) фолів (проти 10 порушень полтавців). Запитань щодо двох жовтих карток Тіллю до судді бути не може. Але чому він жодного разу не попередив Теті та Судакова, які заслуговували, як мінімум, на пару «гірчичників» за зриви атак господарів?! Та й Де Дзербі слід було б покарати, який витер у брівки і постійно залишав технічну зону (до речі, а куди дивився четвертий арбітр Пасхал?)! Щоправда, Бойко спромігся покарати ж.к. тренера «Шахтаря» з фізпідготовки, який намагався якось впливати на гру… за воротами «Ворскли»! Таке взагалі рідко побачиш! Тільки хіба що у виконанні цього істеричного тренерського штабу донецьких.

В Одесі з'ясовували стосунки сусіди щодо підвалу турнірної таблиці «Чорноморець» та «Львів». По-суті, це був матч за шість очок та за привабливіше місце у рейтингу найгірших команд чемпіонату. В результаті суперники так і залишилися сусідами, розписавши світову з рахунком 1:1. Півтора тайму команди грали в обережний футбол, побоюючись припуститися фатальної помилки. Було помітно, що ніхто нікуди не поспішає, піднімати темп гри не було вигідно жодній із сторін. Ситуацію на полі загострив дальній удар Михайленка із центральної зони перед штрафним майданчиком гостей на 71-й хвилині. Цей постріл супроводжувався рикошетом від ноги Лекі, який дезорієнтував голкіпера львів'ян Ілющенкова і м'яч після цього безперешкодно влетів у сітку воріт. Гра можна і потрібно було закривати вже за кілька хвилин, але Смирний з кількох метрів від воріт суперника пробив головою в перекладину. За старою-доброю традицією «чорноморці» пропустили вже під час атаки у відповідь галичан. Пересічна подача Чир'яка з правого флангу до центру «карного майданчика» виявилася точною. Ернест прийняв м'яч на груди і наступним торканням розстріляв ворота Кучерука. Підопічні Ю.Мороза мали можливість вирвати таки перемогу, але вкотре не пощастило Смирному: вже на початку компенсованого часу він знову пробив у перекладину.

Ще одне «підвальне» розбирання між «Рухом» та «Мінаєм» відбулося у Львові. У цій зустрічі, як і в Одесі, було зафіксовано нічию, але матч вийшов більш видовищним та результативним-2:2. Двічі вперед виходили гості та двічі «рухівці» відігравались. Підопічні І.Леонова відкрили рахунок на 12-й хвилині: Ахмедзаде головою замкнув вивірену передачу Сінегуба. Одразу після перерви закарпатці відігралися. Гол вийшов курйозним. Альваренга пробив з-за меж штрафного майданчика без особливої надії забити, але йому допоміг кіпер «Мінаю» Кучер, який «піймав метелика». Данило, падаючи, пропустив м'яч під руками. На 67-й хвилині гості знову вийшли вперед. Селезньов з розвороту, миттєво оцінивши ситуацію (ось, що означає досвід!), класним пасом кинув у відрив Білонога, а той, вийшовши віч-на-віч із голкіпером, зовнішньою стороною стопи поклав м'ячик у дальній нижній кут воріт. За п'ять хвилин «Рух» знову відновив рівновагу в рахунку. Клімчук сильно пробив з кута штрафного майданчика і м'яч, зрикошетивши від голови Векляка, дугою влетів у дальній кут воріт гостей.

"Динамо" впевнено, як кажуть, на класі переграло "Дніпро-1" з рахунком 2:0. У першому таймі була практично рівна гра з невеликою перевагою підопічних Луческу. Динамівці створили кілька напівмоментів біля воріт гостей за участю Раміреса, Вітіньо та Андрієвського. Біля воріт «біло-синіх» до перерви був лише один тривожний момент, коли Ярмолюк із вигідного становища не влучив у рамку. Після перерви на Олімпійському ми побачили вже інше Динамо. У гру увійшли Сидорчук, Шапаренко, Де Пена- та закрутилася біло-синя карусель! Динамо-машина збільшила рух, інтенсивність ведення єдиноборств, швидкість прийняття рішень додала в агресії. І результат не забарився: вже на 50-й хвилині Циганков шедевральним ударом у далеку «дев'ять» відкрив рахунок. Команда Луческу продовжувала контролювати перебіг гри, поступово нагнітаючи напруженість біля воріт дніпрян. А з появою на полі Гармаша біля воріт «спортклубівців» стало ще гарячіше. Вже за дві хвилини Денис блиснув бомбардирськими якостями, вколотивши м'яч у ворота Кожокару після ідеального пасу Циганкова. Гра була зроблена, матч закритий. У двадцять хвилин, що залишилися, кияни впевнено довели матч до перемоги, попутно створивши ще кілька моментів біля воріт гостей. А динамівські захисники не дозволили підопічним Йовичевіча створити щось небезпечне біля своїх воріт. Забарний з Кендзьорою «з'їли» Довбика, а більше загрози воротам господарів чекати не було від кого. Ця впевнена, я навіть сказав би, чемпіонська перемога команди Луческу дозволила їй через добу знову одноосібно очолити турнірну таблицю. І ще зауважу: «Динамо» здобуло перемогу з тим самим рахунком, що і «Шахтар» днем раніше, та й суперники у них були приблизно рівні, але які ж різні перемоги!

"Зоря" на своєму полі з рахунком 1:0 обіграла "Колос". Знову, як і в протистоянні із софійським ЦСКА, перемогу луганчанам завдав удару Сайядманеша. На 38-й хвилині Аллах'яр, вилетівши з-за спини захисника «колгоспників» Чорноморця, замкнув флангову передачу Шахаба. Ось так продуктивно спрацював іранський зв'язок луганчан. «Зоря» вже на четвертому місці в турнірній таблиці та від третьої «Ворскли» їх відокремлює лише одне очко.

В очікуванні безкомпромісних кубкових протистоянь у найближчий мідуїк.

Андрій Баштанов, footballin.com.ua

Read 187 times

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha