Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Вівторок, 09 березня 2021 16:12

Життя починається знову

Автор: 
Rate this item
(4 votes)
Життя починається знову https://oir.mobi/

Футбольні нотатки під акомпанемент «Океану Ельзи»

За вікном «майже весна», як співається у хіті гурту «Океан Ельзи», який слухав, працюючи над цим матеріалом, і український футбол потихеньку набуває обрисів гри, а не битви з погодою, полями та власною технікою. Але при цьому футбольний лютий приніс нам більше позитивних, ніж негативних емоцій. А ось початок березня вразило грандіозним скандалом.

«Там де нас нема»

Тут коротко про перші матчі плей-офф Ліги чемпіонів, яка йде своєю чергою, незважаючи на всі коронавірусні проблеми. Деякі пари зустрічалися на нейтральних полях, але головне, що вони грали, а ми це бачили. Якщо повернутися назад, то в групі «Шахтаря» саме менхенгладбахська «Боруссія», яка набила «гірникам» десять голів за два матчі, на мій погляд, найбільше своєю грою заслуговувала на путівки до плей-офф. Але команда Марко Розе ледь її не втратила через брак досвіду матчів на такому рівні. І саме цього досвіду, а ще глибини складу, менхенгладбахцям знову не вистачило приблизно в рівному домашньому поєдинку 1/8 фіналу з «Манчестер Сіті». Ну поразки з рахунком 0:2 господарі поля точно не заслуговували. Хоча зараз ось так от сміливо грати з командою Гвардіоли, яка здобула двадцять одну перемогу поспіль у всіх турнірах, не багато хто собі дозволить. А фахівці вже зараз кажуть, що Марко Розе, який влітку очолить дортмундську «Боруссію», має велике майбутнє.

Матчі 1/8 фіналу продемонстрували, що київські динамівці аж надто шанобливо поставилися до «Барси» та «Ювентуса», які далеко не належать до фаворитів нинішньої чемпіонської Ліги. Та й «Реал», на який обрушилася низка незрозумілих травм, що викосила більше половини провідних виконавців, не випадково двічі поступився «Шахтарю». Мадридці, завдяки дуже спірному видаленню в дебюті матчу у «Аталанти», отримали чисельну перевагу, якою до ладу розпорядитися ніяк не виходило. Похмурі та академічні атаки «галактикос» спокійно руйнувалися партнерами наших Малиновського та Коваленка. Віктор, після свого несподіваного переходу в один із найкращих клубів Італії, зрозуміло до європейської заявки включений не був, бо не провів на полі поки ні секунди і йому потрібен час для адаптації. Малиновський вийшов на поле відразу після красивого, але випадково-шаленого гола Менді, і за п'ять хвилин особливо проявити себе не встиг. Зрештою, хлопці Зідана перемогли на виїзді, але питання, у цій парі, на відміну від більшості інших, залишилися.

Інші іспанські команди зіграли просто жахливо та свої поєдинки провалили. Ну хіба що «Севілья» не заслужила на таку різку оцінку за свою гольову перестрілку з дортмундською «Боруссією» - 2:3. Але тут не віриться, що неймовірна гольова машина Холланд, який забив сто голів за 146 матчів (набагато швидше, ніж Мессі – 210 ігор, Ібрагімович – 245, Роналду – 301), разом із партнерами дозволять «Севільї» відігратися в Дортмунді.

А для лідерів Приклади мадридського «Атлетико» і особливо «Барселони», ну якщо не станеться чогось екстраординарного, матчі-відповіді з «Челсі» і ПСЖ виглядають більш формальними. "Барсу" вже котрий рік принижують у Лізі чемпіонів ("Рома", "Ліверпуль", "Баварія"), а розуміння того, що Мессі - це велике минуле без майбутнього - ніяк не приходить. Тільки київське «Динамо» з хет-триком Шевченка та голом Реброва дозволяло собі так знущатися з «Барси» на «Камп Ноу», як це зробив ПСЖ з неймовірним Мбаппе. Кілліан «відвантажив» у ворота тер Штегена три голи і показав, що настав час нових королів. Є, звичайно, мега-оптимісти, які вірять у повторення камбека 2017-го, коли Мессі, Суарес та Неймар із товаришами, не без допомоги арбітра Айтекіна, відігралися з тим самим ПСЖ з 1:4. Але це зараз виглядає як фантастика, оскільки каталонці зараз навіть не жалюгідна подібність тієї команди і гратимуть вони в Парижі, а не вдома. І жодних передумов, що хлопці Мауріс Почеттіно розслаблятися, пропустять і «попливуть» - просто немає. Більше того, за тією грою, що продемонстрували чемпіони Франції на «Камп Ноу» без Неймара і ді Марії, саме вони, поряд з «Баварією», що не зменшує хід, виглядають зараз чи не головними претендентами на головний європейський клубний титул. "Баварія", до речі, розгромила в гостях "Лаціо" - 4:1, перетворивши другий матч на просту формальність. А колишній тренер ПСЖ Томас Тухель вирушив до Лондона, де після відставки Френка Лемпарда налагодив ігрову дисципліну в «Челсі». І ось уже «аристократи» в 11 матчах при Тухелі в АПЛ здобули вісім перемог і тричі зіграли внічию, піднявшись із середини таблиці на четверте місце. А в Лізі чемпіонів «сині» у Мадриді спокійно та холоднокровно (0:1) розібралися з «Атлетіко» Дієго Сімеоне. Начебто б перевага мінімальна, але за грою лондонці повністю перевершили таку організовану і заточену під результат команду, як «матрацники». А гол бісиклетою нев'янучого Олів'є Жиру, якому практично не довіряв Лемпард, став логічним підтвердженням переваги гостей. І в рідних стінах, є така впевненість, "аристократи" свого не проґавлять.

І як не дивно чи не єдине протистояння, в якому збереглася інтрига стала дуель між «Порту» та «Ювентусом». Тут «Юве» реально «відскочив» у Португалії завдяки голу наприкінці зустрічі Федеріко К'єзи – 2:1. Перевага португальської команди у два м'ячі виглядала більш заслуженою та логічною. Взагалі, «Стара синьйора» за Пірло – це якась річ у собі, яку в Серії А витягує Роналду. Такої дисциплінованої та налагодженої гри, як раніше, зараз немає і близько. І яку гру хоче поставити Андреа Пірло, схоже, навіть сам у минулому геніальний фантазист не знає. Пірло-тренер шукає та помиляється. Як наслідок, пальма лідерства у чемпіонаті перейшла до «Інтеру». А у Лізі чемпіонів далеко не факт, що Роналду з партнерами зможуть пройти, як виявилося, злагоджений та збалансований колектив Сержіо Консесайо.

А що ще недавно грізний «Ліверпуль»? Вікторія на полі суперника лише за рахунок дурних однотипних помилок в обороні футболістів «Лейпцига» (0:2) – це, здається, єдина радість Юргена Клоппа останнім часом. Хоча шансів на перемогу в Лізі чемпіонів наразі немає жодних. В АПЛ все складається просто жахливо. Поразка слідує за поразкою і про повторення чемпіонського успіху вже не варто. Тут путівка до Ліги чемпіонів під серйозною загрозою. І справа навіть не у травмах у лінії оборони, а у відсутності глибини складу. Коли перестало працювати ударне атакуюче тріо: Салах - Мане - Ферміно-виявилося, що гідної заміни немає, а креативу в середині поля не вистачає. Під вантажем цих проблем «Ліверпуль» потрапив у системну кризу, виходом з якої бачиться відставка Клоппа, що вичерпав себе тут і зараз. Швидше за все, на місце менеджера "червоних" прийде Стівен Джеррард, який продемонстрував свою спроможність на чолі "Глазго Рейнджерс". Ну, а Клоппа чекають не дочекатися на Батьківщині, де із задоволенням довірять йому збірну Німеччини. Втім, це не більше ніж моє припущення, а гра всіх розсудить.

«Вище неба»

Щиро кажучи, саме так можна охарактеризувати виступ представників України у плей-офф Ліги Європи. Але спочатку трохи поталанило з жеребом. Адже замість тель-авівського «Маккабі» для «Шахтаря та бельгійського «Брюгге» для «Динамо» могли потрапити серйозніші суперники. А тут ще на «Брюгзі», перед поєдинками з киянами обрушився коронавірус, який вибив з ладу майже весь тренерський штаб і всіх лідерів атаки бельгійської команди. Але навіть при цьому, після досить невиразної домашньої нічиєї з бельгійцями, мало хто вірив, що Мірча Луческу знову здатна втерти носа своїм хейтерам. А мудрий і розважливий найдосвідченіший румунський наставник знову опинився на коні. Терпіння, ігрова дисципліна та реалізація гольових можливостей – ось три джерела та три складові успіхів нинішнього «Динамо». Так було здобуто Суперкубок України у грі з «Шахтарем». Таким був шлях до Ліги чемпіонів, коли проходили АЗ та «Гент». А у головному домашньому матчі з «Ференцварошем», коли вирішувалася доля путівки до Ліги Європи, Луческу знову не зрадив собі, а його хлопці знову все виконали як слід. І ось, уже нинішньої зими у Києві, при ставці господарів поля на суворість в обороні, бельгійці все ж таки знайшли свій момент, невдовзі після чудового голу нового лідера атак «Динамо» Віталія Буяльського. До речі, Луческу надав Буяльському свободу в атакуючих діях, таку, як колись у «Шахтарі» у нього атакуючі мали другим темпом Жадсон, а пізніше Генріх Мхітарян. І, як пам'ятаєте, забивали ці номінальні хавбеки, як зараз Буяльський, багато. Але одного гола у ворота «Брюгге», нехай і такого чудового за задумом та виконанням, було недостатньо для продовження боротьби. У Брюгзі треба було забивати. Але, коли на поле у старті не вийшов Шапаренко, від якого здебільшого залежить розвиток осмислених атак киян, то мене почали мучити невиразні сумніви. А ще більше вони зміцнилися протягом 75 хвилин, коли, здавалося, забивати гості зовсім не збиралися. Щоправда, юна оборона та голкіпер Бущан збоїв не давали, що залишало надію. І тут Луческу чітко вловив момент, коли суперники втомилися, почали втрачати пильність і зрозумів, що треба змінювати перебіг подій. У бій пішов Шапаренко, який додав активності та командної швидкості в атаці. І цей довгоочікуваний момент таки прийшов. Причому не випадково, а внаслідок справді осмисленої та вивіреної комбінації. Тут Жерсон виявився не на своєму фланзі, Циганков відгукнувся на ефектний і ефективний закид Родрігеса за спину захисникам, а Буяльський опинився саме в тій точці, куди пішла передача. Не знаю, чи все прорахував наставник киян, але саме пізній гол, коли у господарів не залишилося ні часу, ні сил на дії у відповідь, особисто мені бачився можливим ключем до перемоги. Адже Шапаренко ще й другий міг забити, але завадила реакція Міньйоле. Так що Луческу знову став таким собі Старим-Хаттабичем, який творить дива, коли це необхідно.

«Шахтар» у протистоянні з «Маккабі» зробив те, чого від нього, після успіхів у Лізі чемпіонів, усі чекали. Щоправда, сподівалися на більш солідну гру та значні перемоги. Як у першому поєдинку в Тель-Авіві, що забезпечила гостьову перевагу у два м'ячі, так і у другому матчі на НСК «Олімпійський» донеччани надто багато дозволили створити футболістам «Маккабі». Але фарт та надійна гра Анатолія Трубіна, який, схоже, своєю впевненістю остаточно витіснив із основи Андрія П'ятова, дозволили чемпіонам України не пропустити, забити та пройти далі. Хоча обриси наростаючої системної кризи в «Шахтарі» вже проглядалися не лише у цих матчах, а й у поєдинках УПЛ із ковалівським «Колосом» та львівським «Рухом».

«Все буде добре…»

А в наступному раунді на «Шахтар» чекає інтригуюче протистояння з італійською «Ромою», яку тренує попередній наставник «гірників» Паулу Фонсека. Це буде принципова дуель двох португальських тренерів, яким є за що боротися і доводити. Чутки про відставку Фонсекі, яким не дуже задоволені у «Ромі», з'являються із завидною постійністю. Тут багато залежатиме від того – чи римляни проб'ються до Ліги чемпіонів. У серії А за втраченими очками представники Вічного міста йдуть на п'яту позицію. Але до третього – «Ювентуса» – лише два очки. А за такої конкуренції, не тільки з «Юве», але ще з «Аталантою» Руслана Малиновського і Віктора Коваленка, який несподівано опинився в Бергамо, а також з «Наполі», які виглядають солідніше за грою, «Рома» справді може «пролетіти» повз чемпіонської Ліги. І тоді Фонсек може залишитися без роботи.

Хоча є ще один шлях до головного євротурніру – це перемога в Лізі Європи. Тож тут римляни теж зіграють на повну силу. І цікаво буде спостерігати за екс-«гірником» Генріхом Мхітаряном, який у «Ромі» отримав довіру і знову набув впевненості.

Після жеребкування, я з невеликою перевагою віддавав перевагу «Шахтарю», але зараз, враховуючи всі проблеми команди Луїша Каштру, великі шанси на успіх, все ж у підопічних Паулу Фонсекі, які перебувають у хорошому ігровому тонусі.

А київське "Динамо" отримало у суперники іспанський "Вільярреал". І хлопців Луческу одразу відрядили до розряду аутсайдерів цього двораундового протиборства. Але так було і з Брюгге. Подивившись кілька матчів за участю підопічних Уная Емері, переконався, що у «жовтої субмарини» не все гаразд. У Прімері команда не вигравала вже шість матчів поспіль і опустилася з п'ятого на сьоме місце. Тут буде важливо, які у іспанського клубу головні пріоритети. Для Емері Ліга Європи рідний турнір і він тут триразовий переможець, щоправда, із «Севільєю». А ось «Вільяррреал» із його проблемами в обороні та нинішньою невиразністю в атаці до великої перемоги просто не готовий. Як, зрештою, і київське «Динамо». Але беззастережно віддавати пальму першості іспанцям, з урахуванням минулих подвигів хлопців Луческу, я не поспішав би. Тут мені здається, що у віце-чемпіонів України навіть більше шансів пройти «Вільярреал», ніж у «Шахтаря» італійську «Рому». Але нам дуже потрібні бали в таблицю коефіцієнтів УЄФА, щоб не залишитися з однією командою в Лізі чемпіонів. І дуже хочеться вірити, що "Все буде добре".

«Холодно»

Ці слова з ще одного хіта «Океану Ельзи», якнайкраще характеризують відновлення футбольного сезону в Україні. На прохання головного тренера національної збірної Андрія Шевченка, якому потрібен час на підготовку до Євро, грати у нас почали, як ніколи, рано. І тут не тільки я подумав, що кілька стартових турів 2021 року в УПЛ можна було провести в нормальних умовах у Туреччині, де базувалися та готувалися, здається, всі команди елітного дивізіону. А тут довелося із класних теплих умов та добрих газонів повертатися до холодних та кічкоподібних українських реалій. Але це ще не всі складнощі. Адже нині на своїх полях мають можливість грати лише київське «Динамо», СК «Дніпро-1», ФК «Олександрія», «Ворскла», «Колос» та умовно «Зоря», яка давно базується у Запоріжжі. Інші клуби або зовсім не мають своїх стадіонів, або їх арени знаходяться на тривалій реконструкції. І виходить, що у нас відкрита першість Києва, де грають не тільки «Динамо» і «Шахтар», а ще й «Олімпік», «Десна» і свої матчі, що переносять сюди з різних причин, «Рух», «Мінай», а також "Маріуполь" взагалі провів усі свої поєдинки на виїзді. І після цього хтось може нарікати на поле стадіону «Динамо» імені Лобановського, на яке випало просто неймовірне навантаження. Про яку якість гри в таких умовах і на таких газонах могла йтися?

«Веселі годинники»

І тут київському «Динамо» вдалося не лише зберегти мінімальну перевагу над «Шахтарем», а й збільшити відрив до чотирьох очок. І не можна сказати, що кияни додали. Динамівці знову не змогли обіграти «Десну». А у Кубку України лише у серії пенальті підопічні Луческу пройшли ковалевський «Колос». Але річ у тому, що «гірники» після зимової перерви виглядають гірше нікуди. І вже зараз суперники виходять на поєдинки з командою Луїша Каштру без колишнього страху. Наразі навіть «Динамо» конкуренти більше побоюються і грають із ним у закритий футбол, розуміючи, що у позиційному нападі динамівці не дуже сильні. Але кияни менше втрачають очки з командами другого ешелону та аутсайдерами, що визначає їхню перевагу. «Гірники» ж дійшли такого періоду, коли ветерани (Марлос, Тайсон, Мораєс, Коноплянка, П'ятов, Кривцов та частково Алан Патрік зі Степаненком) вже не можуть чи не хочуть, а молодь ще не може. Фрагментарно, особливо в Лізі чемпіонів, донеччани вистрілювали, а Каштру, на відміну від Фонсекі, не боявся еспериментувати не лише зі складом, а й з тактикою. Однак стабільності молоді не вистачає, та й працювати на повну силу на таких полях та за таких умов бразильці (їх в останньому скандальному матчі з «Олімпіком», включаючи двох натуралізованих, на полі було аж дев'ять) не можуть. Та й Каштру, схоже, втратив нитки керування. Звідси розмови про внутрішній конфлікт у колективі та швидке пришестя Даріо Срни. Але коли втрачено не лише гру, а й результат, то висновки напрошуються.

Адже «Зоря», до видалення в її складі, виглядала цілішою, мобільнішою, організованішою, ніж чемпіони України. Чесно кажучи, на свою перемогу хлопці Скрипника заслужили. І взагалі зараз луганчани, на мій погляд, демонструють найцікавіший і якісніший футбол в УПЛ з різним набором тактик та вмінням зіграти від суперника. І п'ять перемог поспіль, включаючи кубкову над «Вересом», цілком заслужені. Якщо так піде й надалі, то команда Віктора Скрипника цілком може замахнутися на чемпіонство та Кубок України, де у півфіналі вони зустрінуться із «Олександрією».

Ну а «Шахтар» не лише відпустив «Динамо» у відрив у чемпіонаті, а й бездарно вилетів із Кубка України, програвши, абсолютно у справі, лідеру Першої ліги – «Агробізнесу» із Волочиська. Тут тренерський штаб донеччан зробив майже повну ротацію складу після "Зорі", але стало ще гірше. А про скандальну перемогу (знов без якісної гри, якщо не брати до уваги гола після невластивої «Шахтарю» довгої передачі Майкона на Додо) над «Олімпіком» із відмінним голом суперників через придуманий смішний VAR- поза грою, ще довго говоритимуть. Але згадувати будуть не саму гру, а гнівний спіч президента «олімпійців» Владислава Гельзіна, котрий увірвався в прямий ефір під час інтерв'ю свого нового коуча Юрія Калитвинцева і обклав нецензурною лайкою всіх винуватців, на його думку, поразки. При цьому більшість фахівців (крім керівника суддівського корпусу Лучано Лучі, котрий виправдав арбітрів), якому теж дісталося), не погоджуючись з формою обурення, визнали, що найважливіший гол у суперників «Шахтаря» просто «вкрали». А з урахуванням нинішнього стану чемпіонів України результат міг бути зовсім іншим. Гельзину ж зараз згадають усі (особливо історію з договірними матчами резервних команд) та покарають по-повній, аж до довічної дискваліфікації. Адже він ще й до суддівської кімнати вривався. Як наслідок, через порятунок сприятливого результату для «Шахтаря», як багато хто думає, ми можемо зовсім втратити самобутній клуб, який тримається на плаву виключно завдяки Владиславу Гельзіну.

«Ми зможемо більше для нас»

Тут віддамо належне нашим землякам з ФК «Олександрія», які на цьому першому зимовому відрізку змогли впевнено зіграти у чемпіонаті та пробитися до півфіналу Кубка України. І це при тому, що особливого посилення у команді Володимира Шарана не було, а ставка поступово робиться на перспективних молодих виконавців. Але далася взнаки якісна підготовка на зборах у Туреччині, де були відпрацьовані ігрові поєднання та різні варіанти ведення гри. Як наслідок, з «Маріуполем» зіграли суворо, злагоджено та грамотно, здобувши мінімальну перемогу в гостях – 0:1. А вже в наступному матчі з «Мінаєм» в Олександрії (3:0) вдалося використати домашню заготівлю при стандарті і скористатися помилками суперників в обороні, до яких привела активність і постійний тиск атакуючої лінії олександрійців. У матчі з «Ворсклою» у Полтаві олександрійці вперше цього року і поступилися -3:1. Але по грі гості виглядали трохи краще за своїх суперників, але стали жертвами прикрих власних помилок в обороні та малозрозумілих суддівських рішень.

Кубкова ж гра в гостях з СК «Дніпро-1», що знаходиться на підйомі, показала, що з характером, настроєм і цілеспрямованістю в олександрійців все гаразд. Хлопці Володимира Шарана, навіть без свого травмованого лідера Кирила Ковальця, непогано виглядали в атаці, забивши класний гол у дебюті другого тайму після дальнього удару Максима Третьякова. Але потім було спірне видалення Дмитра Гречишкіна на 75-й хвилині та злагоджені дії у захисті аж до серії пенальті. А тут Юрій Паньків, який і у грі був наднадійним, ще раз показав, що є майстром відбиття одинадцятиметрових. Але радіти виходу до півфіналу, де 21 квітня зіграють із «Зорею» на рідному КСК «Ніка», олександрійцям особливо не було коли.

Попереду було ще одне випробування, тепер уже у чемпіонаті, командою Ігоря Йовічевіча, яка у трьох зимових матчах набрала 7 очок. Цей матч олександрійці занести собі в актив можуть хіба що з надійних дій в обороні. Але, якщо у кубковому протистоянні з підопічними Ігоря Йовічевича (головного творця стрімкого перетворення дніпрян із абсолютного аутсайдера на твердого середняка) наші земляки чудово виглядали у контргрі, створюючи обороні конкурентів серйозні проблеми, то у поєдинку чемпіонату гри в атаці гостей ми не побачили. Потрібно визнати, що нульова нічия більше задовольнила наших земляків, ніж хлопців Йовічевіча, які були ближчими до перемоги. У результаті такий результат нікого не влаштував. Адже олександрійці відпустили конкурентів у боротьбі за путівку до Ліги чемпіонів уже на 7 очок. А дніпрянам не вдалося випередити у турнірній таблиці, що забуксували після зимової перерви, ФК «Маріуполь» та донецький «Олімпік» і вийти на 8-е місце.

«Коли тобі важко»

А петровський «Інгульець» продовжує запеклу боротьбу за місце під сонцем. У бажанні, самовідданості та організації гри команді Сергія Лавріненка не відмовиш. Петрівці вміють боротися за результат. Не випадково ж в активі дебютантів цілих десять нічиїх. Але глибини складу та креативних дій в атаці для перемог не вистачає. А ще результативні помилки арбітрів забрали у наших земляків кілька найважливіших очок. І після спірного пенальті в матчі з «Ворсклою», який вартував підопічні Сергія Лавріненка перемоги, президент ФК «Інгульець» Олександр Поворознюк пообіцяв переписати клуб на сина і розповісти всю правду про корупцію в суддівському корпусі. Але поки що до таких радикальних кроків справа не дійшла. А ось обіцяних у тому самому інтерв'ю новачків «Інгульець» підписав. Залишається сподіватися, що за допомогою захисників-легіонерів Мохамеда Салема та Хенноса Асмелаша, досвідченого опорного хавбека Ігоря Чайковського та перспективного молодого форварда Іллі Шевцова петровці почнуть перемагати та зможуть вирішити головне завдання – зберегти прописку в еліті. Зробити це буде дуже складно. Адже зараз із 13 очками «Інгульець» посідає 11-е місце. А ФК «Львів», що йде на останній чотирнадцятій позиції, відстає від петровців лише на один пункт. І лише п'ять очок відокремлюють львів'ян, які змінили Віталія Шумського на Анатолія Безсмертного на тренерському містку від дев'ятої позиції, на якій розташувався в турнірній таблиці донецький «Олімпік». Так що кожна гра для «Інгульця» схожа на фінальну.

Але така сама ситуація і серед лідерів, для яких будь-яка втрата очок може коштувати дорого. І щоб там не говорили про слабкість нашого чемпіонату, він обіцяє нам інтригуючу та захоплюючу боротьбу в кожному турі. І передбачити зараз розв'язку не ризикне ніхто, а кожна команда може сміливо заявити: «Я не здамся без бою».

Юрій Ілючек, спеціально для «УЦ»

Read 664 times Last modified on Вівторок, 09 березня 2021 16:50

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha