Print this page
Понеділок, 05 жовтня 2020 14:54

Коронірус "прийшов" в український футбол

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)

Увечері в неділю, вже після закінчення матчу «Шахтар» – «Десна», донецький клуб оголосив – тести Тараса Степаненка, Андрія П'ятова та двох співробітників клубу на COVID-19 виявилися позитивними. Команда пішла на самоізоляцію. Розбираємось, що буде далі з «Шахтарем» та збірною України.

Чому «Шахтар» не зробив тестів до матчу з «Десною»?

Медичний протокол, яким користуються команди УПЛ у чемпіонаті, передбачає проходження ПЛР-тестування на COVID-19 раз на 14 днів. Свій останній подібний тест під УПЛ «Шахтар» проводив 29 вересня – усі зразки виявились негативними. Команда спокійно готувалася до матчу проти «Десни».

Однак у суботу, 3 жовтня, додатковий тест на коронавірус здали ті гравці, які мали у понеділок вирушити до табору збірної України. . Андрій Шевченко на жовтневий збір викликав вісім людей із «Шахтаря»: П'ятова, Кривцова, Матвієнка, Болбата, Коноплянку, Марлоса, Коваленка та Мораєса. Результат цих тестів для збірної прийшов у неділю ввечері близько 19:00. у Степаненка та П'ятова знайшли коронавірус .

«Шахтар» оголосив про звільнення всієї команди на самоізоляцію. П'ятов та Степаненко брали участь у матчі проти «Десни», а отже, контактували з партнерами та суперниками на полі – разом ділили роздягальню та їхали в одному автобусі з Чернігова до Києва. Ризик передачі вірусу іншим футболістам у таких умовах дуже великий. У тому числі й тим гравцям, які у понеділок вирушають до збірної.

Що буде далі?

У «Десні» поки що ніяк не коментують ситуацію. Олександр Рябоконь надав своїм гравцям чотири дні вихідних, всі вони одразу після матчу роз'їхалися додому, в тому числі й до інших міст.

Медпротокол не пояснює, як діяти у подібній ситуації клубу-супернику. Але виходячи з логіки, зараз футболісти «Десни» мають пройти екстрене тестування, щоб виявити заражених та запобігти поширенню вірусу в команді. Але як їх протестувати за таких умов – незрозуміло. При цьому телеканал «Футбол» повідомляв, що чотири гравці «сіверян» пропустили матч із «Шахтарем» через підозру на коронавірус. Це Паст, Імереков, Гітченко та Хлібас.

В свою чергу «Шахтар» вже сьогодні проведе повне тестування всіх футболістів та персоналу (Слід не забувати, що також позитивні тести на COVID-19 склали два співробітники клубу, які поєднують свою роботу зі збірною), щоб зрозуміти масштаб зараження. У четвер клуб проведе ще одне тестування, щоби підтвердити результати.

Не варто скидати із рахунків банально бракований тест. Вже були аналогічні ситуації в українському футболі – наприклад, «Олімпік». Спочатку коронавірус виявили у трьох гравців, їм навіть довелося скасувати свій матч проти «Карпат», але повторне тестування не виявило проблеми. Це найкращий варіант.

Скільки часу "Шахтар" проведе на самоізоляції?

«Шахтар» пішов на самоізоляцію за приписом санітарного лікаря, який курирує клуб. Лише коли стане зрозумілим масштаб зараження у команді, можна буде робити прогнози.

Медичний протокол, ухвалений УАФ у вересні, передбачає наступне: «У разі, якщо групу гравців клубу переведуть на обов'язковий карантин чи самоізоляцію, матч має відбутися за розкладом, якщо клуб налічуватиме не менше 13 заявлених футболістів команд клубу (включаючи принаймні одного воротаря)» .

Тобто після проходження тестування футболісти, у яких буде негативний результат, зможуть продовжити підготовку до матчів чемпіонату та Ліги чемпіонів.

А що буде зі збірною?

Пізньої ночі, після того, як стало відомо про позитивні тести П'ятова та Степаненка, Андрій Шевченко терміново докликав двох гравців – Юрія Паньківа та Володимира Шепелєва.

Збірна України об 11:00 бере курс на Францію – без гравців «Шахтаря» та головного лікаря Артура Глущенка, який поєднує посади у національній команді та донецькому клубі . Усі вони проходитимуть тестування у понеділок та четвер. Очевидно, що з Францією ніхто з представників «Шахтаря», швидше за все, не зіграє – матч уже 7 жовтня.

Зважаючи на все, потрібні негативні результати одразу двох тестувань у понеділок та четвер, перш ніж здорові гравці зможуть приєднатися до збірної. Принаймні так можна трактувати інформацію від УАФ та «Шахтаря» – обидва пишуть про подвійне тестування. Отже, гравці будуть у розпорядженні збірної (якщо це взагалі станеться) не раніше п'ятниці, 9 жовтня. Матчі проти Німеччини (10 жовтня) та Іспанії (13 жовтня) відбудуться у Києві. Летіти нікуди не треба буде.

УАФ вже назвала список із 21 футболіста, які полетять до Франції. Окрім гравців «Шахтаря» в ньому немає і Буяльського із Супрягою, які спочатку були під питанням через травми:

Воротарі : Лунін («Реал»), Бущан («Динамо»), Паньків («Олександрія»)

Захисники : Забарний, Миколенко, Караваєв (обидва - "Динамо"), Соболь ("Брюгге"), Михайличенко ("Андерлехт"), Чеберко (ЛАСК), Пластун ("Гент"), Конопля ("Десна")

Півзахисники : Ярмоленко («Вест Хем»), Сидорчук, Циганков, Шапаренко, Шепелєв (все – «Динамо»), Малиновський («Аталанта»), Зубков («Ференцварош»), Макаренко («Кортрейк»), Харатін («Ференцварош») »)

Нападники : Яремчук («Гент»)

Варто зазначити, що протокол УЄФА передбачає повну заміну збірної разом із персоналом та тренерським штабом, якщо в таборі національної команди виявлять хоч один позитивний тест на коронавірус, і хворий контактував з іншими членами збірної. Подібні прецеденти вже були у вересневих матчах Ліги націй. Збірна Чехії була змушена терміново замінити весь склад перед матчем із Шотландією.

Але ця ситуація відрізняється – бо хворобу виявили до збирання. Все могло б бути і гіршим.

Фото: Віталій Вітлео, "Шахтар".

Олег Барков

Джерело: https://ua.tribuna.com/

Read 335 times Last modified on Понеділок, 05 жовтня 2020 15:05

Latest from SportРепортер

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha