Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Вівторок, 26 червня 2018 00:27

Тут здається відеофутбол

Автор: 
Rate this item
(3 votes)
Тут здається відеофутбол © Getty Images, Иран - Португалия

Повернімося на ЧС-2018, де у двох групах вже завершився груповий етап. Вирішив поділитися невеликими висновками. Ми вже говорили на початку, що цей світовий футбольний форум обіцяє стати вкрай інтригуючим і непередбачуваним. Але щоб ось так?

Ось ви зможете зараз згадати: коли таке було, щоб після двох турів у більшості груп була така невизначеність. І тут перша собі забезпечила вихід у плей-офф, та ще й так впевнено, одна з двох найслабших команд за поточним рейтингом ФІФА.

Звісно, господарі здивували своєю результативністю та дві стартові зустрічі підопічні Станіслава Черчесова виграли у справі. І навіть Саллаха, який забив, але не вразив, з єгипетськими хлопцями відправили додому достроково. Але, повторюся, що група у росіян слабка та реальну силу цієї команди ми могли оцінити у третьому протистоянні з уругвайцями, яке визначило переможця квартету. І тут усі розмови про потужність збірної Черчесова виявилися дуже швидко розвіяними. Вже до середини першого тайму Суарес із партнерами швидко дали зрозуміти – хто реальний господар становища на футбольному полі, та ще й висхідну «зірку» Черишева «згасили», який сам собі забив. Потім уругвайці, зрозуміло, почали думати про майбутній плей-офф, але й третій м'яч насамкінець «героям нації» таки «відвантажили». Тож мали рацію Семен Слєпаков та Сергій Шнуров, які у своєму новому лірично-футбольному хіті «Чемпіони» заспівали, на кого можна швидко перетворитися з цих самих чемпіонів. Тим більше, що далі росіянам в 1/8 фіналу гратиметься з розлюченими іспанцями.

Чесно кажучи, переваги нововведення системи VAR начебто спочатку були очевидними. Але ось, після вирішальних матчів у групі В, мене почали терзати невиразні сумніви. Зараз стало зрозуміло, що за будь-якого спірного епізоду футболісти, тренери і навіть уболівальники волати до арбітрів з вимогами - подивитися неоднозначні моменти. В результаті ми зможемо отримати фантасмагорію пауз і змінених рішень, що привіт суть гри до фарсу. Ну приблизно до того що ми побачили у протистоянні іранців з португальцями. Спорів немає, футболісти Ірану заслужили похвалу за свою наполегливість та цілеспрямованість. Але провокативної, провокуючої, брудної та грубої збірної на цьому чемпіонаті я ще не бачив. І це при тому, що керує цими хлопцями португальський наставник Карлос Кейруш, який багато років був асистентом самого сірка Алекса в «МЮ», але ось у самостійній кар'єрі особливих лаврів не здобув. Хоча саме виведення Ірану на ЧС – це безумовний успіх. У першій грі іранцям з Марокко дуже пощастило, потім вони просто дуже боялися іспанців. А от коли хлопці Кейруша зрозуміли, що здатні вийти з групи, вони пред'явили всі свої «козирі». Не скажу, що португальці сильно на перемогу там награли, але ці постійні сутички, «гра в кістку», провокації проти суперників, нападки на арбітрів могли будь-кого вивести з себе. І вивели навіть Роналду, який і черговий «варівський» пенальті не забив, і видалення цілком міг отримати від «відеосуддів», та й узагалі португальці могли додому вирушити, знову через цей шкідливий «VAR». І не побачили б ми тоді найцікавішого протистояння між Уругваєм та Португалією, де блищали б реальні футбольні «зірки». А спостерігали б ми за тим, як іранці знову провокують Суареса – на «укуси», Кавані – на щось ще, а команди просто влаштували б чергову рубку, де знову долю переможця могло вирішити те саме «всевидюче око». Так що, як на мене, це добре, що Іран вирушає додому з високо піднятою головою, а у плей-офф нехай грають інші команди.

Щодо іспанців, то вони ледь самі себе не обіграли і теж могли вже «пакувати валізи». Тут виною і несподівана зміна наставника, бо Фернандо Йерро взагалі не має жодної практики, та й надмірна самовпевненість лідерів «фурії рохи» в тому, що вони все одно всіх перепасують і заведуть м'яч у ворота конкурентів, могли призвести до величезного провалу. Хоча марокканці свої компліменти заслужили, та й були близькі до невеликого дива. Але тут знову втрутився «відеоклаз». Тож тут уже на любителя, адже Роналду міг забити свій пенальті та «закрити гру» з Іраном, а найефектніший гол Аспаса п'ятою не зарахували б. Вибирайте, що краще. Зрештою, Іспанія ще раз перевірить на «міцність» Росію, а Португалія зійдеться з Уругваєм.

Юрій Ілючек, SportРепортер

Read 536 times Last modified on Вівторок, 26 червня 2018 11:12

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha