Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Вівторок, 02 січня 2018 15:32

Яскраві спалахи зіркового турніру

Автор: 
Rate this item
(2 votes)
Переможний "Альянс" Переможний "Альянс"

Вже легендарний щорічний кропивницький турнір «Кубок Зірок» пройшов на минулій неділі у спортивному комплексі «Енерго-спорт».

Ні для кого не секрет, що ці змагання були створені для того, щоб у міжсезоння місцеві вихованці, які виступають за різні професіональні клуби, та й інші майстерні футболу та футзалу мали змогу продемонстувати свою майстерність разом із аматорами. У цьому зразок змагань, у яких свого часу грали майбутні зірки українського футболу Андрій П'ятов, Андрій Русол, ціле сузір'я віце-чемпіонів Європи з футзалу на чолі з нинішнім головним тренером національної збірної Олександром Косенком, а також Олександр Мізенко, Андрій Порошин, Самір Гасанов, Сергій Лавриненко, Андрій Добрянський, Сергій Таран, Сергій Лактіонов та багато інших улюбленців шанувальників футболу Кіровградщини. Тож це завжди справжнє яскраве дійство для футбольних гурманів, що привертає увагу величезної кількості вболівальників.

Тільки від цього разу турнір міг і не відбутися. Справа в тому, що спортивний зал СДЮСШОР №2, де звично проходили баталії, закритий на ремонт, а від спорткомплексу «Енерго-спорт», як здавалося на перший погляд, не зуміє прийняти всіх бажаючих. Тож “Кубок зірок - 2017” був під великим питанням.

На щастя, нашлися справжні фанати, які зробили все, щоб “зірки знову засяяли”. Паралімпійський чемпіон Євген Зінов'єв та один із найкращих футзалістів нашої області Антон Клушин доклали максимум зусиль, аби такий представницький турнір таки відбувся. Хлопці не лише надали власні кошти, а й заручилися солідною фінансовою підтримкою президента ФК «Тарасівка» Олександра Скляревського та президента ФК «Фаворит» Валерія Бондаренка. Тому цього разу і призовий фонд змагань був досить солідним.

І все ж таки, якщо у 2016 році за победу боролися аж 12 колективів, то цього разу організатори змушені були скоротити кількість команд до восьми, які були поділені на дві групи. Додамо, що минулорічний чемпіон – «Буревісник» із Петрово від участі відмовився. Але й без представників Знам'янщини було на кого цьогоріч подивитись.

Тож, як завжди, у складах різних колективів можна було побачити професіональних футболістів. Так, за одного з фаворитів першості – ФК «Альянс» виступали колишні гравці кропивницької «Зірки» Роман Травкін та Єгор Кривошей, за ФК «2005-Сакура» грали Ігор Загальський та Олексій Чичиков. Ну і, безумовно, неможливо не виділити найкращого бомбардира кіровоградської “Зірки” за години Незалежності України, нині граючого тренера футзальної «Тарасівки» Олександра Кочуру.

Відразу зазначимо, що матчі тривали два тайми по 20 хвилин, але в другій половині на останніх двох хвилинах під час пауз секундомір зупинявся – це була так звана «чиста» година. У разі ж нічиєї соперники визначали найкращого в серії пенальті. Переможець футзальної “лотереї” здобував два очки, перемог – одне.

Отже, перейдемо безпосередньо до групових баталій. У групі А на початку змагань між собою зустрічалися лідери нинішньої Екстра та Першої Ліги – «Тарасівка» та «Земельник», соколівський «Металлург» та зірковий ФК «2005-Сакура».

Перший тур одразу давши зрозуміти, що боротьба у квартеті обіцяє бути цікавою. Так, «Земельник» вже на другій хвилині повів у грі з «Тарасівкою». Чудовим голом із розвороту та ще й з літа відзначився Ярослав Бірса. Але віддалі клас фаворитів дався взнаки і підопічні Олександра Кочурі святкували загальну победу зі рахунком – 4:1.

А от у протистоянні «Металлург» – ФК «2005-Сакура» події розвивалися ще більш драматично. Шкіра з команд по черзі виходила вперед. Перший тайм протистояння завершився бойовою нічією – 1:1. А коли гра потроху сягала свого завершення, арбітр визначив суперечливий вільний удар за передачу назад на голкіпера, а вдалий розіграш стандарту та влучний удар В'ячеслава Головченка вивів «Сакуру» вперед. Проте відразу ж відповіли «металлурги». Та ще й як! Менш ніж за хвилину соколівці зуміли не лише зрівняти рахунок, а й вийти вперед. Відзначилися Сергій Тимофієнко та Вадим Долованюк, котрий виправився за автогол до перерви. Але це ще не був кінець. Завдяки «чистій» годині ФК «2005-Сакура» розігрував лишнього й за 11 секунд до завершення протистояння Ігор Загальський знайшов потрібну шпарину в захисті опонентів та із лінії штрафної пробивши точно в угол воріт – 3:3 – перша серія пенальті на турнірі. І тут Фортуна посміхнулася саме ФК «2005-Сакура», який переміг – 3:2.

А вже другий тур зняв абсолютно всі питання про півфіналістів від групи А. ФК «Тарасівка» «кам'яна на камені» не залишивши від «Металурга» – 6:0, а ФК «2005-Сакура» сповна наказав «Земельнику» за огріхи в захисту – 5:1.

Отже, наступні дві зустрічі перетворилися на відверту формальність, де «Металлург» здолав «Земельник» – 4:2, а Чичиков, Загальський, Головченко, Чемерис та їх партнери перемогли «Тарасівку» у боротьбі за перше місце у групі – 5:3.

У квартеті Б за вихід до наступної стадії виборювали минулорічний фіналіст – «Альянс», екстралігові ФК «Новоукраїнка» та «Ельбрук», а також новачок подібних турнірів – «Фаворит».

Головним претендентом на першість у групі, на наш погляд, був чудово укомплектований «Альянс». Втім, і інші колективи не виглядали «хлопчиками для биття». Вже в першому матчі «Новоукраїнка» це чудово продемонструвала, час від часу володіючи ініціативою у грі з фаворитом. Тільки клас сказався і Травкін і компанія святкували важку победу – 4:3. Згодом «Ельбрук», підсилений трьома гравцями «Енерго» та ще кількома відомими виконавцями, перегравши наймолодшу команду турніру – «Фаворит» – 5:2.

А вже наступне протистояння: «Альянс» – «Ельбрук» мало назвати першого півфіналіста від цієї групи. Попри неймовірно високу динамічність поєдинку, соперники на двох зуміли забили лише чотири м'ячі. І як же тут не відзначити чудову гру голкіперів команд – Романа Травкіна та Дмитра Пастернака. Саме досвідчені воротарі були найкращими в цьому протистоянні, яке завершилося зі рахунком – 2:2. А вже в серії пенальті дещо краще собі проявивши наставник воротарів кропивницької “Зірки” U-19 Роман Травкін, який відбив обидва удари суперників та, забігаючи наперед, на наш погляд, і став найкращим игроком турниру. Тож 2:0 за пенальті – й «Альянс» уже подумки готувався до наступного грального дня.

А від «Новоукраїнки» здолала «Фаворит» (3:1) і тепер уже у протистоянні з «Ельбруком» вирішувала частку другої путівки до четвірки найкращих. І тут знову супергру продемонстрував Дмитро Пастернак, який багато разів рятував свою команду. Тож «ельбруківці» зуміли чотири рази відзначитись у воротах команди Олександра Корінного, а від новоукраїнці змогли лише двічі пробити «стіну» Пастернака, який, на завершення поєдинку, ще й забивши гол, влучивши у порожні ворота суперника.

А в останньому протистоянні групи невмотивовані «Альянс» та «Фаворит» добряче порадували публику на трибунах. Не встигли команди вийти на площу, як аутсайдери групи вже повели у рахунку – 3:0. Втім, Скоров, Кривоший, Джабнідзе та інші не збиралися програвати. Швидко зробивши корективи, «альянсівці» перехопили ініціативу і, зрештою, клас дався взнаки – 7:5.

І від уже недільним утром четверо півфіналістів готувалися до вирішальної частини турніру. За результатами сліпого жереба першу пару склали ФК «Тарасівка» та «Альянс». На наш погляд, на турнірі було два фінали – це один із них.

Найсхвальніших оцінок варті обидві команди, які дійсно показали, що футзал у нашій області дуже прогресує. Динаміку, присутній протягом усього матчу, емоції, які переживали всі глядачі на довершені заповнених трибунах, у тексті складно передати. Але той факт, що жодна з команд не вела в рахунку більше, ніж в один м'яч, говорити про те, що обидва суперники грали неймовірно грамотно. На другій хвилині Максим Скоров після сольного проходу «більярдним» ударом відкрив рахунок. Вже через миттєвість Дмитро Барбанов, у боротьбі з тим-таки Скоровим, у підкаті відновив рівновагу. Сильною стороною «Альянсу» є розіграш стандартів. І на дев'ятій хвилині Єгор Кривошей це довів, після ауту поціливши точно у кут воріт Сергія Кожухаря – 1:2.

Втім, на останній хвилині першого тайму Олександр Слівченко «гарматним» пострілом зрівнює рахунок. Більше того, на початку іншого тайму чудова позиційна атака «Тарасівки» завершилася влучним ударом Романа Андрієнка – 3:2. Через лічені секунди Єгор Кривошей знову використав сильний бік своєї команди, вміло використавши штрафний – 3:3. Далі Олександр Слівченко допустив помилку, не зумівши прийняти пас від партнера, і Антон Карпінець, який перехопив м'яч, із другої спробувавши влучивши в ціль – 3:4. Після цього "Тарасівка" перейшла до наступу, але довгу годину "Альянсу" вдавалося компактно захищатися. І все ж таки, за хвилину до завершення зустрічі, Олександр Кочура, чудовою розрізною передачею, вивів на ударну позицію Паньковського. Ігор не мав права змарнувати таку нагоду – 4:4 – під аплодування вдячних глядачів команди перейшли до серії пенальті. І вже раптом на цьому турнірі «Альянс» вийшов переможцем післяматчевої боротьби нервів – 4:3. Тож саме підопічні Антона Клушина, раптом поспіль, отримали можливість поборотися за престижний трофей.

А їхній суперник визначався у протиборстві ФК «2005-Сакура» та «Ельбрука». Ще на початку гри суперники обмінялися голами Ігоря Загальського та Максима Гедеріма. Звичайно, можна говорити про ігрову перевагу «Сакурі», але щось неймовірне знову творив голкіпер Дмитро Пастернак, який відбив більше 20 ударів у відвір власних воріт.

Все ж таки, вже коли годину потроху спливавши, гравці з «Ельбрука» допустили фатальну помилку – шостий фол. Ігор Загальський конкурентів не “пробачивши” – 2:1. Намагаючись відігратися та використовуючи лишнього польового гравця, підопічні Максима Гедеріма пропустили втретє, цього разу, від Тараса Чемериса. Тож 3:1 – ФК «2005-Сакура» прямує до фіналу.

У матчі за бронзові нагороди ФК «Тарасівка» розтрощив «Ельбрук» – 9:2.

Ну а фінал, як і має бути, вийшов просто шедевральним. Спочатку обидві команди не надто форсували темп, боячись допустити помилку та шукаючи прогалин у грі опонента. І тут же знову на руку «Альянсу» зіграло чудове вміння розіграшу аутів. Сергій Чамуха вдало віддав пас на Максима Скорова, а той наче пробивши точно в угол воріт – 1:0. Пізніше «альянсівці» побігли забивати раптом, але самі «потрапили в полон», залишивши зовсім оголеним захист. Ігор Загальський у контратаці, потужним ударом, зрівнявши рахунок у зустрічі. А вже за три хвилини у ролі наздоганяючих опинилися саме підопічні Антона Клушина. Дмитро Согутовський, із центральної зони, у фірмовому для себе стилі, нанісши невідпорний удар. Та на перерву конкуренти пішли за нічийний рахунок. І знову спрацював фірмовий розіграш ауту. Після пасу Єгора Кривошея Сергій Чамуха потрапив у поперечину і м'яч, ударившись об підлогу, на думку арбітрів, перетнувши лінію воріт – 2:2.

Варто було командам вийти на майданчик після перерви, як Загальський та Согутовський удало розіграли штрафний, а Дмитро оформивши дубль, знову вивівши свою команду вперед. Вже за три хвилини Клушин, після контратаки, обігравши голкіпера та віддавши передачу на Кривошея, який легко потрапив у порожні ворота – 3:3 – драма продовжувалася. Через кілька секунд Олексій Чичиков удало замкнув передачу на далеку стійку – 3:4 – ФК «2005-Сакура» тепер уже робить акцент на обороні, а «Альянс» великими силами атакує, але безрезультатно – час спливає.

І все ж, «чисті» дві хвилини дали про себе знати, адже лідируюча команда не могла «тягнути» годину, як іноді буває. Все ж таки, на 39-й хвилині Сергій Чамуха, під час розіграшу лишнього, отримавши вільний простріл, нанісши ідеальний за силою і точністю удар, без шансів для Дергаленка – 4:4. І коли вже, певно, і глядачі, і самі гравці готувалися до чергової серії пенальті, «Альянс» знову продемонстрував свою сильну сторону – стандарти. Сергій Путін відпасував на Скорова, а Максим чудово розумів, що від нього чекають удару, але першим дотиком, швидко підправивши м'яч під ліву ногу і навівши не надто потужного, але по-снайперськи точного «пострілу» – 5:4 – обійми партнерів та овації трибун – «Альянс» – переможець неймовірного та захоплюючого «Кубку Зірок 2017».

Сподіваємося, що й наступного року прекрасна традиція продовжиться і ми знову станемо свідками дійсно зіркового та надзвичайно цікавого турніру.

Віталій Журак, Юрій Ілючек «Спортревю New»

Read 1414 times Last modified on Вівторок, 02 січня 2018 15:42

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha