Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Понеділок, 11 грудня 2017 14:30

Вчитися потрібно постійно...

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)

Нещодавно у СДЮСШОР «Надія» проходили курси підвищення кваліфікації тренерів дитячо-юнацького та аматорського футболу (продовження терміну дії «С» ліцензії ФФУ).

Про всі аспекти навчання наставників Кіровоградщини розповів нам керівник курсів, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри фізичного виховання та оздоровчої фізичної культури ЦДПУ ім. Володимира Винниченка Сергій Собко.  

- Зазначу, що, маючи диплом категорії «С», фахівці повинні підвищувати рівень кваліфікації раз на три роки. Наразі навчанням тренерів у ФФУ знову опікується досвідчений спеціаліст Константин Віхров, якого повернули до улюбленої роботи після зміни керівництва національної Федерації. Хочу нагадати, що перша група випускників категорії «С» у нашій області отримала відповідні дипломи ще у 2011-му році. Тож, як ви зрозуміли, давно вже настав час, як і випускникам 2012-го та 2013-го років, продовжити термін дії своїх дипломів. Зазначу, що, за всіма канонами, група має нараховувати від 12 до 25 осіб. Область у нас невелика, а тому кількість слухачів ніколи не перевищувала 16-ти. Тож із трьох груп набралося 20 наставників. Чому так? За минулу годину багато фахівців отримали ліцензії вищих категорій. Серед них і колишній головний тренер “Зірки”, а нині наставник петрівського «Інгульця» Сергій Лавриненко, який був випускником нашої першої групи, а потім здобув диплом Pro. Тож цього разу Сергій Дмитрович був уже у нашій лекторській групі, розповідаючи про тактичні системи гри на сучасному етапі розвитку футболу. Слухачам було досить цікаво поспілкуватися із тренером, який пройшов усі етапи тренерської майстерності та поділився враженнями від візиту до штаб-квартири УЄФА у швейцарському Ньйоні. Тож, дивлячись на такий приклад, колегам Сергія Лавриненка є чого прагнути.

Також до викладацького складу входили кандидат педагогічних наук, професор кафедри теорії та методики олімпійського та професійного спорту ЦДПУ ім. В. Винниченка Сергій Воропай , керівник програми розвитку дитячо-юнацького та молодіжного футболу ФК «Зірка» Вадим Даренко , керівник «Школи молодого арбітра» обласної федерації футболу Дмитро Попільницький.

Щодо складу слухачів, то хочеться відзначити абсолютно всіх. Так, зі Знам'янки до нас приїхали досвідчені та знані в області наставники Сергій Грінкевич та Валерій Лінь, а зі Світловодська – Юрій Василенко. Олександрію було представлено досить потужною когортою у складі екс-гравця «Олександрії» та «Зірки» Андрія Мартиненка, Юрія Романова, Володимира Лавренка, Віталія Горбаня, Артема Петруніна. Та й найбільше осіб, звичайно ж, було з обласного центру. Так, КДЮСШ №2 представляли Володимир Терешонок, Сергій Симогулов, Геннадій Іщенко, Віктор Дегтяр, Олександр Алексєєв та Михайло Гуменюк. Академія ФК «Зірка» делегувала на курси Олексія Ярюхіна, Олександра Крикуна та Андрія Антонова. Також долучилися до нас керівник жіночого ФК «Багіра» Олексій Стрєльцов, легенда кіровоградського футболу Олександр Мізенко та наставник аматорського ФК «Тарасівка» Роман Андрієнко.

Загалом курси тривали чотири дні. Весь процес не надто складний. Коли вперше отримуєш диплом, то програма передбачає 85 годин, а тут – 18. І немає форми контролю. Тобто не потрібно сдавати ні іспит, ні залік. Слухачі повинні були написати чотири міні-конспекти з вирішенням одного завдання та обговорити його перед дошкою. Треба було вийти та розповісти, як і що треба виконувати. Така собі ролева роль видів підготовки. А вже тест-завдання передбачало проведення безпосередньо у залі того, що вони відображали у відповіді. Слухачі виступали у ролі юних футболістів. Радує, що всі старалися і виконували завдання дуже сумлінно. Зрозуміло, що для тих, хто зараз не працює, було досить складно знаходити потрібні слова через брак досвіду спілкування з юними футболістами та відсутність постійної організації діяльності. Найбільше навантаження випало на перші два дні, а вже в останній день ми за круглим столом висловлювали свою думку. За словами всіх учасників нашого, можна сказати, творчого зібрання професіоналів, їм понравилось, адже все дуже інформативно та цікаво.

Для прикладу, Олексій Ярюхін зазначив, що такі курси варто проводити щороку, адже в нашій швидкоплинній житті багато чого змінюється, не кажучи вже про футбол, який потребує постійного удосконалення професіонального рівня.

Юрій Ілючек, Олексій Сущенко, «Спортревю New»

Read 545 times

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha