Print this page
Вівторок, 07 листопада 2017 22:00

Куди котиться наш м'яч?

Автор: 
Rate this item
(2 votes)

У чемпіонаті української футбольної прем'єр-ліги настала чергова пауза, пов'язана із поєдинками національної та молодіжної збірних України. На жаль, для головної дружини країни матч з іншими невдахами відбірного циклу до світової першості – словаками – матиме лише товариський характер. А от молодіжка Олександра Головка продовжить бій за право зіграти на «Євро-2019». Тішить, що до найважливіших ігор з англійцями та шотландцями готується і захисник кропивницької «Зірки» Олександр Маткобожик. Але сьогодні ми поговоримо про розстановку сил, що склалася в елітному дивізіоні перед чотирма заключними турами 2017 року.

Без очевидної визначеності

 цього сезону наш футбольний чемпіонат примітний тим, що на даний момент у ньому немає очевидних аутсайдерів. А в групі клубів, які ведуть запеклу боротьбу за виживання, на жаль, перебувають і обидва представники Кіровоградщини в елітному дивізіоні. Минулого огляду напередодні обласного дербі ми припустили, що кам'янській «Сталі» найважче зберегти місце під сонцем. І хоча на даний момент саме «сталевари», як і раніше, замикають турнірну таблицю, їхнє становище вже не здається таким безнадійним. Ротація на тренерському містку, де Єгіше Мелікяна змінив досвідчений болгарський фахівець Микола Костов, пішла на користь кам'янцям. І хоча команда так жодного разу і не виграла, зате перестала всім поспіль програвати. Єдина поразка підопічні Костова зазнали приголомшливого цього сезону «Зорі», а ось нічия з «Шахтарем» – 1:1 – здивувала багатьох. Тому під час паузи тренерам «сталеварів» для того, щоб піти з останнього місця, необхідно попрацювати над атакуючим потенціалом своєї дружини.

Втім, це стосується всіх колективів, які перебувають у небезпечній зоні. Ось олександрійці свою поки що єдину перемогу з рахунком 4:1 здобули якраз над «сталеварами». Тоді хет-трик оформив Сергій Старенький, який на відміну від партнерів продовжив забивати і в наступних зустрічах. Зараз в активі одного з найдосвідченіших гравців «городян» 5 голів, і він входить до числа найкращих бомбардирів нашої першості. Щоправда, тут із великим відривом від свого партнера по команді Марлоса (7 голів) лідирує форвард "Шахтаря" Факундо Феррейра, в активі якого вже 10 точних ударів. А якщо повернутись до олександрійців, то їм не вистачає атакуючої потужності, оскільки ставка на працездатного, але не забивного колишнього гравця «Зірки» Артема Сітало на даний момент не зіграла. Втім, інші форварди – Пономар і Куліш – також результативністю не блищать. Не таким ефективним, яким він був у тій самій «Зірці», виглядає й Андрій Бацула. Креативності Грицука та Поляруса не вистачає для того, щоб доводити атаки до результативного завершення. Якщо минулого сезону олександрійцям при надійності в обороні вдавалося вичавлювати максимум зі своїх гольових моментів, то зараз цього не відбувається. А тут ще й удача відвернулася від команди Володимира Шарана, у ворота якої влетіли якісь неймовірні м'ячі після ударів футболістів «Олімпіка» та «Вереса». Як наслідок – «Олександрія», яка знаходилася за 20 хвилин від групового етапу Ліги Європи, зараз веде відчайдушну битву за те, щоб уникнути зниження в класі. Пішли навіть розмови про відставку Володимира Шарана. Але президент клубу Сергій Кузьменко продовжує довіряти наставнику і навіть заохотив футболістів преміальними за чудову кубкову гру з київським «Динамо», яке вирвало путівку до наступного раунду на КСК «Ніка» лише у додатковий час. Тепер олександрійцям можна повністю сконцентруватися на чемпіонаті, де ситуація складається таким чином, що одна перемога може кардинально змінити стан речей. Хоча поборотися за місце у першій шістці після нічийної домашньої битви із «Чорноморцем» буде вже надзвичайно складно.

Ось «Чорноморець», який ще нещодавно перебував у жалюгідному стані, змінив Олександра Бабича на екс-наставника «Карпат» Олега Дулуба. Білоруський фахівець стабілізував склад за рахунок французів, свого співвітчизника, голкіпера Гутора, а також досвідчених українців і зміг уже у першому своєму матчі обіграти «Зірку», а потім відібрати два очки у «Шахтаря» та ще здолати, хай і кризове, київське «Динамо» ». Щоправда, всі ці подвиги дозволили піднятися лише на 11-те місце. Хоча відстань до «Зірки» та «Карпат», що ділять 8-9 місця, лише 2 очки.

«Карпати» після всіх своїх іспанських експериментів повернулися на український вектор розвитку, довірили керівництво командою Сергію Зайцеву, котрий поступово піднімає львів'ян із дна. З численних новачків-легіонерів в основі виходять одиниці, а провідні ролі грають українські футболісти, такі як Сергій М'якушко. Вихованець київського «Динамо» двома своїми неймовірними штрафними метрами з 40 приніс 3 очки «левам» у виїзному протистоянні з «Ворсклою» та почесну нічию в домашній дощовій битві з київським «Динамо». І ось уже М'якушко отримав виклик до національної збірної, а «Карпати», що розійшлися миром у матчах із «Зіркою» та «Сталлю», піднялися на 9-е місце, поступаючись «зірковим» лише за додатковими показниками.

«Зірка» ж, схоже, після серії невдач, пов'язаних із травмами та дискваліфікаціями провідних виконавців, поступово вибирається із кризи. Роман Монарьов, незважаючи на всі проблеми, продовжує дедалі більше довіряти молодим футболістам. Наразі саме кропивничани є наймолодшою командою елітного дивізіону, а до молодіжної та юнацької збірної України запрошуються захисник Олександр Маткобожик, нападники Максим Прядун та Сергій Петров, а також опорний півзахисник Кирило Дришлюк.

Але при цьому досвідчені майстри, як голкіпер Євген Паст, захисник Максим Ковальов, опорний хавбек Максим Драченко, нападник Олексій Чичиков та інші допомагають прогресувати своїм партнерам. Невипадково Прядун визнавався найкращим гравцем елітного дивізіону в серпні, Паст є одним із найсильніших воротарів прем'єр-ліги за багатьма показниками, а Чичиков забив найкрасивіший гол 14-го туру з опитування програми «ПроФутбол». Саме цей ефектний удар Олексія з-за меж штрафного «за комір» голкіперу полтавської «Ворскли» Олександру Ткаченка дозволив «зірковим» здобути довгоочікувану третю перемогу в чемпіонаті. Так, удача, так само, як і в протиборстві з «Карпатами», чимось благоволила підопічнім Монарьова, коли блискуче грав на останньому рубежі Паст і суперники не реалізовували свої можливості. Але ж в іграх з «Олімпіком», коли гості мужньо оборонялися до 90-ї хвилини, залишившись вдев'ятьох, і в останньому поєдинку з «Вересом», де кропивничани мали набагато більше шансів забити та здобути три очки, фортуна вподобала суперників. Тож в умовах такої конкуренції, яка склалася у другій шістці, фактор везіння також важливий.

Зрозуміло, що для того, щоб уникнути складнощів надалі, тренерському штабу «Зірки» ще потрібно зробити величезну роботу. Так само, як і в олександрійців, при всій надійності в обороні (тут явно до двору припав француз Сесе Франк Пепе і додають від гри до гри Цюпа і Полегенько) і впевненості у воротах Паста, є великі проблеми з креативом у творчих діях і при завершенні атак. У середній лінії більше винахідливості та різноманітності хотілося б бачити від Ігоря Загальського, Ішема Ель Амдауї, Олексія Чичикова та Арно Геджа, наполегливості та вивіреності у діях при підключеннях вперед – від тих самих Полегенько та Цюпи. У завершальній стадії не вистачає стабільності Прядуну, мало виводять на завершальний удар білоруса Рассадкіна, який добре проявив себе в перших іграх за кропивницьку команду, не завжди використовують перевагу у фізичних кондиціях Петрова. Але все це прийде впевнено.

А поки попереду у «Зірки» випробування у домашньому протистоянні з київським «Динамо», непередбачуваною та цілеспрямованою «Зорею» і, мабуть, головні битви року, що минає: вдома – з кам'янською «Сталлю» та в гостях – з «Чорноморцем». Олександрійцям же доведеться помірятися силами на КСК «Ніка» з «Шахтарем», «Карпатами» та «Динамо», а на виїзді – з «Ворсклою». І після цього можна буде судити про подальші перспективи.

З європейським прицілом

Що ж до боротьби за чемпіонський титул та європейські путівки, то тут, мабуть, лише лідерство «Шахтаря» не викликає сумнівів. Та й то команда Паулу Фонсекі сама створює собі проблеми, але здебільшого героїчно їх долає. Як правило, «гірники» пропускають першими, але потім знаходять у собі сили не лише відіграватись, а й здобувати перемоги. Винятки становлять уже згадувані нічиї з «Чорноморцем» і «Сталлю», де, схоже, далася взнаки елементарна недооцінка суперників.

Була ще вкрай невиразна нічийна битва з «Динамо», де «гірники», здається, жодного разу не вдарили у ворота, а кияни були трохи ближчими до перемоги. Щоправда, тут можна сказати, що донеччан виходячи з турнірної ситуації нульовий результат цілком влаштував. Вони і перевагу над головними конкурентами зберегли, і відмінну перевірку боєм пройшли перед лігочемпіонівськими баталіями, де справи у П'ятова з партнерами йдуть якнайкраще. Але про це трохи згодом.

А ось «Динамо» продовжує лихоманити. Свідченням цього – п'ятиматчева безвиграшна серія у чемпіонаті, де підопічні Олександра Хацкевича примудрилися програти «Чорноморцю» та не виграти у «Вереса», «Карпат» та «Зорі». Та й у останньому турі у «Ворскли» віце-чемпіони країни виграли не без проблем. І якщо в атаці ще щось ладнається, то в обороні – величезні проблеми. Важко уявити, що буде, коли взимку «Динамо» втратить ще й Віду. Хоча Кадар, до якого були найбільші питання, на диво, наднадійно відіграв проти «Шахтаря» на позиції центрбеку. Так що тут пошук продовжиться, як і на воротарській позиції, де Коваля, який не виручав, вже замінив молодий і більш фактурний Бущан. А тут ще на тривалий термін вилетіли Сидорчук, Кравець, Кенджора, а Буяльський, що роззабивався в останніх матчах, взимку чекає операція. Багато залежить ще від того, чи вдасться продовжити контракт із Мбокані, який є головною ударною силою в нападі. Загалом, для того, щоб ліквідувати гандикап від «Шахтаря» у 7 очок (це у разі технічної поразки від «Маріуполя»), потрібно буде стрибнути вище за голову. Необхідно вигравати в двох очних дуелях, що залишилися, і не втрачати свої очки. Адже «Динамо» конкуренти вже не так бояться.

Шкода, що «Зоря» так «забуксувала» на старті, оскільки лише команда Юрія Вернідуба на даний момент виглядає реальною «третьою силою» у нашій першості. Справа не в результатах, а в грі – затятої, задерикуватої, часом навіть безшабашної. Одні камбеки у матчах з «Динамо» та «Олімпіком», коли вдалося врятувати поєдинки з рахунку 0:3 та 1:3 (тут ще й удесятьох) – чого варті! Юрій Вернидуб знову показав, що вміє будувати свою боєздатну і дуже симпатичну команду з виконавців. Хоча зараз луганчанам більше треба думати не про бронзу, а про те, як зберегти місце в шістці. Але є якась упевненість, що свого «Зоря» досягне.

На відміну від «Маріуполя», який з незрозумілих причин відправив у відставку Олександра Севідова, що давав результат, і запросив провалив старт у «Чорноморці» Олександра Бабича. Наслідком цих змін стали безвиграшна серія за нового наставника і втрата 6-ї позиції. Начебто і склад у маріупольців пристойний, але не дуже хочеться, щоб команда, яку багато хто вже відкрито називають фарм-клубом «Шахтаря», на щось претендувала. Адже тоді рівень конкуренції у боротьбі за золото зменшиться на 6 гарантованих «гірникам» очок. Краще хай там буде «забуксована» після надпереконливого старту самобутня «Ворскла», яка втратила свою переможну впевненість. Хоча з гри та підбору гравців колектив Василя Сачка заслуговує бути серед найсильніших.

Ну, як не крути, а важко уявити, що Україну в Лізі Європи представлятиме «Верес», який взагалі важко охарактеризувати. Ось немає у команди Юрія Вірта, зібраної здебільшого з футболістів, «списаних» з інших клубів, своєї родзинки. Грають як доведеться і виходить більше внічию. Вони навіть матчі свої вирішили транслювати окремо від інших, щоб мало хто міг насолоджуватися цим непоказним «видовищем», коли самі не грають і іншим не дають. Загалом ніяких перспектив, коли закінчиться фарт, у «народного клубу», будівництво стадіону якого перетворилося на «будову століття», – не видно.

А ось донецький «Олімпік» – це ще одне малозрозуміле явище у нашому футболі. Важко зрозуміти, за рахунок чого підопічні, без сумніву, перспективного тренера Романа Санжара домагаються таких результатів. Тут швидше позначається фактор нестабільності нашого чемпіонату, що дозволяє при тактиці «курочка по зернятку» перебувати аж на третьому місці. І ще, у першій сімці лише «Динамо» та «Ворскла» грають домашні матчі на своїх стадіонах, а решта з різних причин перебувають, як у нас кажуть, «у прийомах».

Чудеса, та й годі…

І за всіх наших «негараздів» українські клуби примудряються пристойно виступати в єврокубках. "Шахтар" від плей-офф Ліги чемпіонів відокремлює 1 очко. Щоправда, цей турнірний бал буде вкрай складно набрати в іграх з розлюченими попередніми невдачами «Наполі» та невмотивованим, але від цього не менш грізним, що руйнує всіх і вся в Англії та Європі, «Ман.Сіті». Але європейська весна у підопічних Фонсекі точно вже «в кишені», як і в київського «Динамо», якому дуже пощастило з жеребкуванням у Лізі Європи, що дозволяє підвищувати коефіцієнт України у рейтингу УЄФА. А «Зоря» своїми перемогами над іспанським «Атлетиком» із Більбао та берлінською «Гертою» всіх здивувала. І якщо хлопці Юрія Вернідуба у гостях візьмуть реванш у шведського «Естерсунду», що цілком можливо, то ми збережемо в єврокубках одразу три команди. А це за нинішнього становища в українському футболі буде схоже на диво. Втім, це тема для окремої розмови.

Юрій Ілючек, спеціально для "УЦ"

Read 631 times Last modified on Вівторок, 07 листопада 2017 22:10

Latest from SportРепортер

Related items

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha