Print this page
Субота, 23 липня 2016 11:51

Перше випробування фаворитом

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)

У першому, після тривалої перерви, матчі в еліті українського футболу кропивницька "Зірка" проходила важке випробування донецьким "Шахтарем". Клас "гірників" виявився вищим. Але, незважаючи на враження - 1:4, стыдно за нашу команду точно не було.

Хто ж сьогодні грав проти «Зірки»?

9 перемог у чемпіонаті України, 12 срібних нагород першості, 10 перемог у Кубку України та 6 фіналів, 7 перемог у Суперкубку України, перемога у Кубку УЄФА, доля у Суперкубку УЄФА… За останні роки «Шахтар» став не просто клубом. «Шахтар» став одним із грандів європейського футболу, потужним брендом. Так, між іншим, «Шахтар» у рейтингу клубів УЄФА «всього» 21-й: між англійським «Манчестер Юнайтед» та іспанським «Атлетіком». Чи можна було уявити собі потужнішого суперника для дебютного матчу після повернення до Прем'єр-ліги? І чому повернення? Дебюту! Адже востаннє «Зірка» виступала в елітному класі ще 12 років тому, коли він називався Вищою лігою.

Але це все лише про клуб. Можливо, треба було б глянути на стартовий склад «гірників»? Є такий досить популярний сайт transfermarkt.de, який регулярно оцінює трансферну вартість гравців, що для футболу зараз є звичайним явищем. Не важко проаналізувати, хто грав сьогодні за гірників та їхній «футбольно-грошовий вес»: П'ятов – 4 млн., Срна – 4 млн., Ордець – 2 млн., Кривцов – 2 млн., Ісмаїлі – 2,5 млн., Степаненка – 8 млн., Фред – 10 млн., Марлос – 10 млн., Бернард – 14 млн., Тайсон – 13 млн., Едуардо – 2,5 млн. 4 українці, 2 хорвати та 5 бразильців. Стартовий склад донецької команди «важив» (і це не шутка) 72 (сімдесят два) мільйони Євро. Ну а на заміни вийшло «всього» 11 мільйонів: Коваленко – 5 млн., нім – 3,5 млн., Дентіньйо – 2,5 млн. 11 стартових гравців гірників були «дорожчими» від кропивничан у 22,5 рази. Фантастична різниця.

Ще один момент, на який сьогодні звернули увагу, безумовно, усі вболівальники країни – назва нашої команди. Лише за тиждень після того, як Верховна Рада України ухвалила постанову про перейменування міста, «Зірка» проводила свій перший матч у чемпіонаті країни. Футбольний клуб вже наступного дня після перейменування висловивши свою позицію щодо декомунізації у нашій країні та змінивши логотип. А сьогодні на всю країну лунало ім'я клубу Прем'єр-ліги – «Зірка» Кропивницький!

У стартовому складі головний тренер «Зірки» Сергій Лавриненко задіяв кількох новачків. За кропивничан у официальних поєдинках дебютували Віталій Гавриш, Євген Чумак та Артем Сітало. На решті позицій – без сюрпризів – виконавці, які грали за сьогоднішніх гостей ще у першій лізі. Склад господарів був таким, як і в матчі за Суперкубок проти столичного «Динамо». Знову на лавці залишилися минулорічні лідери «Шахтаря» – Кучер та Коваленко, а Ракицький уже раптом навіть до числа 18-ти не потрапив.

На жаль, для нас протистояння почалося з того, що кропивничани пропустили вже на третій хвилині матчу. Після «обрізки» у центрі поля нашої команди, «гірники» перехопили м'яч, вибігли в контратаку чотири в два, і Тайсон віддав передачу на Бернарда у штрафний майданчик, який на шик пробив у далекий угол – 1:0. Але гості після такого нещасного початку «не попливли». Більше того, кропивничани швидко оговталися і провели небезпечний випад. Навісною подачею у штрафний майданчик від Артема Сітала, який з перших хвилин справляв дуже гарне враження своєю жагою до боротьби, не зміг скористатися Артем Щедрий. «Шахтар» же бажав якнайшвидше розвинути свою перевагу. Даріо Срна віддав із флангу пас точно на Тайсона, та від пробити бразильцю наші центрбеки не дали. Щоправда, за хвилину з району одиннадцятиметрової позначки несильним ударом у поперечину поцілив Марлос.

Ближче до середини тайма кропивничани адаптувалися до гри. Подачу від Андрія Бацулі з лівого флангу прийнявши Олексій Чичиков, перепасував на Артема Сітала, та від новачка нашої команди свою боротьбу захисникам донецької команди програв. На 27-й хвилині дуже гарну можливість зрівняти рахунок не використавши Віталій Гавриш. Знову активність Андрія Бацулі на лівому фланзі завершилася подачею захисника до штрафного майданчика «Шахтаря». З-за спини Ісмаїлі вискочив Віталій Гавриш, та відправивши м'яч трохи неточно, поруч зі стійкою воріт. А швидкий прорив Артема Щедрого, який простягнув м'яч метрів із 35-40 тим самим лівим флангом, зупинив Тарас Степаненко, в останню мить вибив м'яч із-під ніг нашої дев'ятки на кутовий.

Не використавши потенційно небезпечних нагод в атаці, «Зірка» раптом пропустила. Олександр Кучеренко мав безліч варіантів для того, щоб «розрядити» ситуацію були власного штрафного майданчика, але вібравши найгірший. Наш центральний захисник, який діяв цього вечора незвично нервно, невдало віддав пас головою на Євгена Паста. Тайсон, що знаходився між нашим захисником та вратарем, перехопивши м'яч і перекинувши кропивницького вартового воріт – 2:0. Чомусь далі серія помилок оборони «Зірки» продовжилася. Цього разу вже відзначився Максим Ковальов, та Євген Паст підстрахував свого партнера.

А далі гості забили свій перший гол у Прем'єр-лізі. Олексій Чичиков поборовся на своєму правому фланзі та зробив націлену передачу на Євгена Чумака, якого суперники зупинили з порушенням правил буквально за 18 метрів від воріт. До м'яча підійшов Андрій Бацула, пробивши у дальній кут в обвід стінки, але голкіпер «Шахтаря» Андрій П'ятов відбив м'яч перед собою. Та першим на добиванні був Артем Сітало – 2:1. Якби кропивничани протрималися до перерви, то можна було розраховувати на продовження конкурентної боротьби. Але «гірникам» вдалося повернути перевагу у два м'ячі. Даріо Срна виконав подачу із правого флангу зі штрафного за порушення правил проти себе. Після серії рикошетів м'яч відскочив до Едуардо і натуралізований хорват без проблем забивши із близького відстані – 3:1.

На початку іншого тайму «Зірка» була активнішою, ніж її оппоненти. Знову ж таки, більшість опасностей для воріт, що захищав Андрій П'ятов, надходила з лівого флангу, де діяв невтомний Андрій Бацула. Після його чергової подачі на дальню стійку Олександра Кучеренка випередив Ісмаїлі і вибив м'яч на кутовий. Та згодом «Шахтар» знову прибравши ініціативу до своїх ніг. Десь із середини іншого тайма далася взнаки краща фізична готовність фаворитів, а від наші гравці втомилися постійно грати у відборі. Все частіше господарі поля знаходили вільні зони в обороні суперників та загрожували воротам Євгена Паста. Двічі протягом двох хвилин кропивничан спасли Максим Ковалев, який перехопив простріл від Бернарда, та Євген Паст, який відбив потужний удар Даріо Срні. Згодом Олексій Чичиков, що відтягнувся в оборону, виштовхнув м'яч із-під ніг Марлоса, коли той уже був готовий пробивати по воротах. Далі черговий сейв на свій рахунок записавши наш воротар. На цей раз Паст потягнувши удар Ісмаїлі. Ще раз вибив м'яч зі свого штрафного майданчика Максим Ковальов, якому знову вдалося перехопити флангову передачу від Бернарда.

Забити гравці «Шахтаря» біля ворота команди Сергія Лавріненка більше не змогли. Так, у матчі був ще один гол у наші ворота, та його на свій рахунок записавши Максим Ковальов, у якого потрапивши м'яч після небезпечного прострілу. Були нагоди у «гірників» забити ще кілька разів, але Євген Паст свою команду врятував. Вже у компенсовану годину дуже високо над воротами пробив Олександр Кучеренко, а вже в останній атаці Андрій П'ятов випередив Романа Локтіонова, який надто сильно прокинув собі м'яч на хід.

Тож враження «Зірки» зі рахунком 1:4. Але не варто «посипати голову золою», адже ми поступилися віце-чемпіону країни та півфіналісту Ліги Європи. Вже за кілька днів «Шахтар» розпочне боротьбу у кваліфікації Ліги чемпіонів. А «Зірка», яка демонструвала місцями дуже й дуже непогану гру, має готуватися до нових випробувань – попереду учасник Ліги Європи луганська «Зоря».

"Шахтар" (Донецьк) - "Зірка" (Кропивницький) - 4:1 (3:1).

22 липня 2016 року (п'ятниця). Початок о 19:00. Львів. Стадіон "Арена Львів". 1536 глядачів. +25 С. Ліга Парі-Матч, 1 коло, 1 тур.

Арбітр: Арановський Євген (Київ).

Помічники арбітра: Левко Микола (Чернівці), Мотика Андрій (Тернопіль).

Четвертий арбітр: Грисьо Юрій (Львів).

Наглядач арбітражу: Шандор Андрій (Львів).

«Шахтар»: 30. П'ятов Андрій, 33. Срна Даріо (к/к), 18. Ордець Іван, 38. Кривцов Сергій, 31. Ісмаїлі, 6. Степаненко Тарас, 8. Фред (74. Коваленко Віктор, 63 ), 10. Бернард, 28. Тайсон, 11. Марлос (12. Нєм Веллінгтон, 75), 22. Едуардо (9. Дентіньо, 72). Запасні: 26. Шевченка Микита, 5. Кучер Олександр, 2. Бутко Богдан, 7. Селезньов Євген. Головний тренер: Фонсек Паулу.

"Зірка": 44. Паст Євген, 7. Гавриш Віталій (24. Зубков Руслан, 90+1), 8. Лупашко Владислав, 9. Щедрий Артем, 10. Допілка Олег (к/к), 11. Бацула Андрій, 14 .Сітало Артем (99. Локтіонов Роман, 79), 18. Кучеренко Олександр, 28. Чумак Євген (21. Загальський Ігор, 74), 55. Ковальов Максим, 77. Чичиков Олексій. Запасні: 41. Льопка Роман, 22. Каваців Ярема, 29. Баєнко Володимир, 95. Попов Роман. Головний тренер: Лавриненко Сергій.

Голі: 1:0, Бернард (3); 2:0, Тайсон (32); 2:1, Сітало Артем (38); 3:1, Едуардо (45); 4:1, Ковальов Максим (71, автогол).

Попередження: Кучеренко Олександр (21), Фред (37), Допілка Олег (39), Бацула Андрій (44), Срна Даріо (48), Загальський Ігор (78), Степаненко Тарас (84).

Джерело: ФК "Зірка"

Read 3783 times Last modified on Субота, 23 липня 2016 12:04

Latest from SportРепортер

Related items

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha