Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Середа, 24 червня 2015 14:22

Олександр Денисов про телетрансляції єврокубків та чемпіонату України

Автор: 
Rate this item
(6 votes)
Директор телеканалів «Футбол 1»/«Футбол 2» Олександр Денисов розповів про те, скільки клубів Прем'єр-ліги буде в пулі телеканалів, як проходив тендер УЄФА та багато іншого.
- Зараз одне з найактуальніших питань – яким буде футбольний пул каналів "Футбол1"/"Футбол 2"? Тобто, які клуби Прем'єр-ліги будуть у вас, які залишаться, і чи втратите ви «Зорю» та «Ворсклу»?
- У нас підписані довгострокові контракти із сімома клубами, які включають і контракт із луганською «Зорею». Тому питання про втрату клубів незрозуміле – у нас із клубами ділові відносини. Ми пов'язані зобов'язаннями – як луганська Зоря з нами, так і ми з ними. З полтавською «Ворсклою» досягнуто нової угоди про співпрацю, тому ми раді, що полтавський клуб продовжить з нами багаторічну співпрацю.
У тому числі зараз до нас звернувся, переважно з власної ініціативи, одеський «Чорноморець», який незадоволений співпрацею з «плюсами». Вони хочуть повернутися до нашого пулу. Так само через ті ж причини рік тому наш пул поповнив харківський «Металіст», отримав компромісні умови, які ми погодили і продовжуємо по них працювати.
Тобто ми розраховуємо, що у нас буде той самий обсяг клубів, який у нас є на сьогодні – щонайменше дев'ять. В принципі цього цілком достатньо, щоб транслювати українську Прем'єр-лігу в тому ж обсязі, в якому ми її представляли в попередні сезони. У разі, якщо ми якийсь із клубів втратимо, ми на це реагуватимемо спокійно, бо є економічні чинники, які не дозволяють нам керуватися емоціями, а дають можливість тверезо дивитися на фінансовий стан ринку, фінансове становище населення, яке платить за прийом наших каналів, тому що ми платні для перегляду.
- Щоб не було плутанини, назвете ці сім клубів, чи це ті самі, що були?
– Це ті ж клуби. Легше порахувати, скільки в опонентів. Зараз у опонентів їх п'ять, з яких лише два клуби працюють на ринкових умовах – це «Динамо» та «Чорноморець», залишилися три клуби з їхнього пулу – де-факто афілійовані.
- Чи будуть у вашому пулі нові клуби? Чи зазиватимете до себе представника першої ліги?
- Ми вже дійшли згоди про співпрацю з «Олександрією». Щодо «Сталі», то це на сьогодні якийсь симбіоз донецького «Металурга» та дніпродзержинської «Сталі». Ми маємо діючу угоду з «Металургом», яку ми зараз просто технічно переоформлюємо. Усі інші клуби у нас підписано. Найлегше вирахувати, кого в нас немає – це «Волинь», «Карпати», «Дніпро» та «Динамо».
- Якщо не секрет, яка фінансова пропозиція клубам від "Футбол 1"/"Футбол 2"? З боку другого транслятора, плюсів, з'являються певні пропозиції, які показують приблизний рівень оплати футбольних прав.
- Я не можу коментувати висловлювання плюсів. Ми не можемо знати, наскільки ці висловлювання відповідають дійсності. Можливо, такі пропозиції мали місце на словах, можливо, під ці пропозиції були надані банківські гарантії, а можливо це просто піар-активність напередодні нового футбольного сезону, в якому наші конкуренти дуже обмежені в кількості та якості футбольного контенту.
Мені складно коментувати якісь цифри, бо в нашому контракті є пункт про конфіденційність та нерозголошення сторонами фінансових умов.
- Хоч би дайте відповідь на таке запитання – який порядок цифр у цих контрактах?
- Ця інформація конфіденційного характеру. І порядок цифр я також називати не можу. Незважаючи на всі труднощі, з клубами ми працюємо чесно, всі свої зобов'язання перед клубами виконуємо, незважаючи на те, що розпочинали роботу з курсу 11, а в лютому був курс вище 30. І я знаю, що клуби нам дуже вдячні, бо виникали різні ситуації, за яких дзвонили керівники клубів, просили трохи раніше перерахувати якусь суму, щоби закрити свої заборгованості. Ми завжди намагалися гнучко, наскільки можемо, у нинішніх реаліях йти назустріч, у тому числі й у приватних моментах, коли потрібно допомогти клубу у якомусь питанні.
- Ви натякнули, що оплата була за певним курсом, курс вагався. Із чим пов'язано, що оплата клубам саме у валюті, а не у гривні?
– Це пов'язано з тим, що кілька років тому курс найчастіше фіксували в умовних одиницях. Зараз, коли курс економічно поплив і, по суті, має здебільшого «віртуальне» значення, переговори в рамках території України ведуться у гривні. Ми знаємо, що і клуби перейшли на гривневі відносини з футболістами, договори фіксуються в умовних курсах, наприклад, шістнадцять чи дванадцять гривень. Такими є нові реалії. Курс залишається осторонь і працює на міжбанківському ринку зі своєї історії. А у нас історія тепер абсолютно гривнева.
– Перейдемо до тендеру УЄФА. З боку ваших колишніх партнерів, плюсів, була версія про те, що з моральної точки зору з ними обійшлися не зовсім правильно. Яка ваша версія того, що сталося? Що насправді сталося у цьому тендері? Чому не зросла співпраця?
– Рік тому, коли було оголошено новий тендер, усі учасники самостійно подавали свої заявки. У тендері, як і у фіналі Ліги чемпіонів, завжди є переможець, який програв. Як і у спорті, потрібно вміти програвати гідно. Щодо самого тендеру – я вважаю, що це була дуже велика перемога як тактична, так і стратегічна. За всю історію перемог у всіляких тендерах, я б назвав цю перемогу найсильнішою з погляду емоцій та здобутого продукту. Ми дуже ретельно підійшли до роботи над тендером, дуже ретельно вивчали ринок, виважено та без емоцій підійшли до визначення ціноутворення – скільки ми можемо запропонувати, наскільки ми будемо з цією пропозицією конкурентоспроможні і при цьому, що важливо, не переплатити за цей продукт, керуючись емоціями . Важливо відзначити, що у тендерах УЄФА крім цінового фактора, який прийнято вважати головним, велике значення мають інші параметри. Це насамперед фінансова стабільність компанії, виконання нею зобов'язань. Тому, що було дуже важливо для УЄФА і про що вони нам згодом сказали – це те, що «Медіа Група Україна» має групу спортивних платних каналів. Тому що УЄФА зацікавлений у «правильному» просуванні футболу для своєї цільової аудиторії, а на каналах «Футбол 1»/«Футбол 2» якісна чоловіча аудиторія – уболівальники та знавці футболу. Вони дивляться футбол постійно, і ця аудиторія є ключовою для спонсорів УЄФА.
Цікаво, що УЄФА перед поданням тендерних документів із ціновою пропозицією, як правило, проводить презентацію продукту для телеканалів, які претендують на нього. На цій презентації вони, зокрема, представляють research українського телевізійного ринку – про канали, як їх дивляться, в якому обсязі, і наскільки цей продукт є стратегічним для цих каналів. Ось якщо взяти дані цих досліджень на прикладі Ліги Європи, то для каналів "Футбол 1"/"Футбол 2" Ліга Європи не була першорядним продуктом. А якщо взяти канал «2+2», то це був для них найважливіший продукт. Про що це говорить: про те, що, якщо назвати речі своїми іменами, виходить, що прибери Лігу Європи – і на «2+2» нічого дивитися. А з каналів «Футбол 1»/«Футбол 2» прибери Лігу Європи – там буде англійська Прем'єр-ліга, міжнародні турніри, матчі збірних та багато іншого.
УЄФА, звичайно ж, звертав ще увагу і на наш досвід на Євро-2012, на те, що ми єдині в Україні, хто за останні 5-7 років системно розвиває футбольне телебачення та спортивну журналістику: те, як висвітлюється будь-який матч, у яких Технічні параметри показують ігри і багато чого іншого. Відповідно це все і складається в єдиний успіх. Але для того, щоб цього успіху досягти, потрібно було дуже ретельно працювати з кожним пунктом тендеру. Однієї ціни не завжди буває достатньо.
- І таке уточнююче питання щодо співпраці з «плюсами». Минулого сезону ви обмінювалися відео за результатами туру української Прем'єр-ліги. Чи буде така домовленість збережена наступного сезону?
- У даному випадку ми продовжуємо співпрацю. По суті, це співпраця між каналами, яка є взаємовигідною. Можливо, це більшою мірою вигідно навіть плюсам, тому що у них менше клубів. Поки що співпрацюємо і, гадаю, обидві сторони зацікавлені, щоб були повноцінні огляди чемпіонату України.
- Чи буде подібна співпраця з Лігою чемпіонів, Лігою Європи? Чи віддаватимете ви субліцензію каналу «2+2»?
- Коли ми йшли до тендеру УЄФА, ми знали, навіщо ми це робимо – нам необхідно ексклюзивно володіти топ-продуктами, щоб ефективно розвивати нашу платну модель дистрибуції. Якщо у нас консолідований найкращий топ-продукт, канали будуть потрібні на ринку кабельними операторами, IPTV та іншими провайдерами телевізійних послуг.
На сьогодні ми не розглядаємо співпрацю з «1+1» або з будь-яким іншим медіа-холдингом Ліги чемпіонів та Ліги Європи, і відповідно, готуємося показувати ці турніри в повному обсязі на каналах холдингу «Медіа Група Україна» – це телеканал «Україна» , який сьогодні займає перше місце в аудиторії 18-54 і є загальнодоступним каналом, і канали «Футбол 1»/«Футбол 2».
- Ви вже говорили, що не розкриваєте конфіденційну інформацію, а щодо тендеру УЄФА – аналогічна ситуація? Чи готові розкрити?
- Фінансова частина – абсолютно закрита інформація, яка прописана в контракті окремим великим розділом «Конфіденційність». Тому я, звісно, не можу її розкривати.
- Турніри УЄФА, тобто Ліга чемпіонів, Ліга Європи – це для вас комерційний продукт? Чи розрахована для них окупність, чи це іміджевий продукт виключно для того, щоб завоювати певну частку ринку в Україні?
– Це одночасна історія. Ця історія для того, щоб згодом цей продукт виходив на точку окупності, а от, наприклад, коли матчі просто безкоштовно йдуть на youtube, то бізнесу в цьому немає ні для кого. Якби в нашій країні було два платні спортивні канали, що конкурують між собою, як в інших європейських країнах, тоді була б абсолютно інша розмова. Важливо, щоб футбол глядач отримував, дивився без прямої реклами, щоб футбол не був у загальному доступі до інтернету, бо це дорогий продукт. А коли людина хоче, вона знайде 40 гривень на місяць, щоб заплатити та дивитися футбол (пакет oll.tv, перегляд трансляцій матчів в інтернет, коштує 39 гривень на місяць – прим. авт.). І до цього йде весь світ. У всьому світі одна й та сама модель – топ-спорт транслюється платними каналами. Тому що коли ми кричимо про те, що Sky заплатив три мільярди фунтів за показ англійської Прем'єр-ліги, то це ж не просто якийсь «добрий дядько», який каже: давайте, якщо ми давали раніше за два мільярди, то тепер дамо три . Три мільярди фунтів – це гроші із населення Англії, яке платить за перегляд футболу. Відповідно, Sky акумулює ці кошти з населення та віддає їх Прем'єр-лізі.
Три мільярди – я назвав лише одну цифру – це цифра з території Англії. А є ще півтора мільярди, які англійська Прем'єр-ліга збирає з каналів з усього світу, які транслюють англійський футбол на платній основі! Тобто загалом – чотири з половиною мільярди.
Ми ж, коли йдемо в цирк чи кіно, оплачуємо квитки, і ми ж не відчуваємо при цьому комплексу неповноцінності, що платимо за перегляд? Або коли ми йдемо на матч, ми купуємо квитки, так само, як і вболівальники у всьому світі.
Доступність вона насправді як «простота гірша за крадіжку». Доступність у бізнесі повинна мати чітке розуміння навіщо. Наприклад, доступний національний канал – це канал, який «генерує» дуже широку аудиторію, заробляє на прямій рекламі продуктів масового споживання, відповідно і контент для широкої аудиторії з акцентом на жінок. Якщо спортивний канал – йому потрібна чоловіча аудиторія, та та чоловіча аудиторія, яка хоче його дивитися без реклами та перерв на серіали.
- Частина українських уболівальників уже починають скаржитися на те, що не побачать Лігу чемпіонів, Лігу Європи, свої улюблені клуби на загальнодоступних каналах. Чи є у них причини такого занепокоєння? Чи буде показ матчів та яких саме на каналі «Україна», чи все піде на канали «Футбол»?
- Футбольні трансляції – найдорожче задоволення. І в повному обсязі їх показати може лише спеціалізований, футбольний канал, яким ми є. Ми провели у 2015 році широке дослідження футбольних уболівальників України, було опитано 3 тисячі шанувальників футболу по всій країні. І ми достеменно знаємо, що вболівальники раді, що футбол більше не показуватимуть у форматі 4:3. Крім того, вболівальники раді, що нарешті Лігу чемпіонів та Лігу Європи коментуватимуть наші коментатори, що нарешті всі матчі можна буде дивитися в HD-якості. Тому питання – як на це подивитись. Ось все, що я перерахував - адже це плюс? Якщо ми показували, скажімо, в ексклюзиві на «Футбол 1»/«Футбол 2» півфінал Ліги чемпіонів – хтось його не подивився? Усі обговорювали "Барселону", всі без винятку його дивилися.
А якщо говорити про конфігурацію показу, то у нас є, безумовно, зобов'язання, зокрема перед спонсорами УЄФА – частину матчів показувати на ефірному каналі «Україна». Телеканал «Україна», справді, канал ефірний, який у першій п'ятірці і займає на сьогодні перше місце в рейтингах, тобто це потужний канал, в якому, зокрема, був зацікавлений і УЄФА. Тому матчі українських клубів показуватимуться на каналі «Україна». Ці ж матчі показуватимуться і на каналах "Футбол 1"/"Футбол 2". Але або ти дивишся матч від свистка до свистка на ефірному каналі, або ти дивишся матч у HD, отримуєш усі ексклюзивні інтерв'ю, прогнози, все, що ти любиш, до матчу, дивишся всю післяматчеву історію: флеш-інтерв'ю, включення тощо. . Тобто весь ексклюзив дивишся на платному каналі. Ось така, власне, у нас схема. Вона і зараз існує із тією ж збірною України. Коли сам матч дивимося по «Україні», а що стосується навколо матчу – багатогодинний ефір, як зараз було з Люксембургом, дивимося на «Футбол 1»/«Футбол 2».
- Яким клубам пощастить більше? Тому що зрозуміло, що Україна не зможе транслювати 4-5 українських клубів у єврокубках.
- Потрібно дочекатися кваліфікації, ми ще не розуміємо, скільки українських клубів буде в груповому раунді.
- «Динамо» вже у Лізі чемпіонів.
- «Динамо», звісно, буде в «Україні». Ще ми дуже чекаємо у Лізі чемпіонів «Шахтар». Сподіваємося, що «Зоря» та «Ворскла», зокрема, пройдуть кваліфікацію до Ліги Європи з урахуванням того, що «Дніпро» вже у груповому раунді. Маючи три канали, ми можемо показати всі п'ять українських клубів у Лізі чемпіонів та Лізі Європи.
- У зв'язку з ексклюзивним показом єврокубків найближчими роками якось зміниться контент каналу? Чи будуть нові програми чи залишаться у такому ж вигляді?
- У принципі, на сьогодні сітка сформована, багато програм знайшли своє місце у слотах, тобто на сьогодні ми не готуємо якихось радикально нових проектів чи програм. Інше питання, що ми зараз дуже детально та дуже уважно працюємо над тим, щоб підготуватися до ексклюзивного старту Ліги чемпіонів та Ліги Європи на наших каналах. Це стосується маркетингових активностей, перезапуску студій та багатьох інших питань. Відповідно, для нас дуже важливо, цей турнір подати зараз у найкращому вигляді. Показати його так, як ми колись пообіцяли показувати збірну – як до нас її ніхто не показував. Ну і власне, наші обіцянки навіть на прикладі показу матчу з Люксембургом ми виконуємо – це підтверджується обсягом виділеного ефірного часу або технікою, яка була використана, включаючи літальні апарати і так далі.
- Які телеканали, які продукти ви берете за зразок для створення таких передач та показів?
– Світ спортивного футбольного телебачення вже всі свої велосипеди вигадав. Тому ми, звичайно, дивимося на німецьке, англійське телебачення, які в будь-якому випадку йдуть попереду всієї планети. Але, за оцінкою УЄФА, ми мало відрізняємося від них. Сама модель мовлення телеканалів «Футбол 1»/«Футбол 2» сформована – футбол без лаштунків, а це – студії, включення, робота на брівці, все, як кажуть, навиворіт до стартового свистка і все навиворіт після фінального свистка.
- Чи будуть нові турніри біля каналів "Футбол 1"/"Футбол 2"? Чи повернеться чемпіонат Німеччини?
- Як казав Черчілль: "Мої смаки надзвичайно прості - я люблю найкраще!" У цьому сенсі у нас в обойму додасться цього сезону Суперкубок України. Ці права придбано нами на довгостроковій основі. Таким чином, ми консолідували права і на фінал Кубка України, і на Суперкубок України – матч, який завдяки новому регламенту завжди буде конкурентоспроможним, тому що тепер, якщо команда оформляє золотий дубль, то в Суперкубку вона грає з другою командою чемпіонату. Ми, по суті, завжди матимемо пару «Шахтар» – «Динамо» або «Динамо» – «Дніпро», або «Шахтар» – «Дніпро» тощо.
Суперкубок України буде показаний 14 липня на телеканалах «Футбол 1»/«Футбол 2» у HD-якості та також на каналі «Україна». Повторюся, це є довгостроковий контракт. Решта з кращого – це те, що точно затребуване глядачем: Ліга чемпіонів, Ліга Європи, матчі всіх збірних, у тому числі матчі збірної України, англійська Прем'єр-ліга. Все що першочергово, на каналі буде, все, що другорядно – ми дуже ретельно аналізуватимемо і відбираєте. Можливо, відмовимося від якогось продукту, якщо він для нас не робить погоди чи не дає вигоди, як це було з чемпіонатом Німеччини, коли він накладався на англійську Прем'єр-лігу та українську Прем'єр-лігу. Відповідно, у кращому разі, ми показували п'ятничний матч, а матчі суботи у нас злітали через англійську Прем'єр-лігу, бо вона точно більш глядальна. Ми тому й відмовилися від Бундесліги – не можна ставитися неповажно до такого продукту та викидати його у відро для сміття, заплативши при цьому гроші.

Джерело: Футбол 24

Read 662 times Last modified on Середа, 24 червня 2015 14:46

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha