Останні новини

Четвер, 12 серпня 2021 19:04

ПСЖ – клуб, де Мессі зможе реалізувати свої амбіції

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)
ПСЖ – клуб, де Мессі зможе реалізувати свої амбіції (с) lequipe/Twitter

Ще кілька тижнів тому уявити Ліонеля Мессі в будь-якій іншій клубній футболці, окрім синьо-гранатових квітів, було майже неможливо. Але ніколи не кажи ніколи – найкращий футболіст і один із найкращих клубів світу так і не знайшли можливостей продовжити співпрацю.

І Мессі змінив місце роботи. Відтепер зірковий аргентинець виступатиме за «ПСЖ». Напевно, справжнім уболівальникам «Барси» буде неймовірно складно бачити свого колишнього кумира у чужій команді. І ці вболівальники навряд чи простять Лео його догляд. Однак, якщо міркувати не емоціями, а фактами та реальністю, «Сен-Жермен» - унікальне місце для екс-лідера «Барселони», який на фініші кар'єри хоче досягти вагомих трофеїв. У своїй уже колишній команді взяти нову висоту навряд чи вийшло б.

Ідеальне місце

Почнемо із простого. «Барселона» для Мессі – рідна хата, і вона туди обов'язково повернеться. Але вже в іншій якості. Залишитися зараз у «Барсі» він апріорі не міг – через жорсткі фінансові правила Ла Ліги. Але грати на найвищому рівні він хоче і може. Отже, зав'язувати з футболом поки що передчасно. Чи міг він продовжити грати у чемпіонаті Іспанії? Наприклад, в "Атлетіко", де грає його близький друг Суарес, а тренує просто друг Сімеоні? Навряд чи. У «матрацників» не ті амбіції, не та модель гри, не ті зарплати. Та й з поваги до «блауграни» Лео просто не міг залишитись в одному чемпіонаті зі своєю рідною, але вже колишньою командою. "Реал" відпадає з тієї ж, останньої причини.

У Німеччині теоретично зарплату Мессі могла потягнути лише "Баварія". Але у «Баварії» інші пріоритети, інша філософія: туди Мессі навряд чи вписується. Та й Мессі «Баварія» не потрібна загалом.

У серії А Ліонель був би цікавий багатьом клубам. Але, мабуть, не зараз. «Інтер» на повну силу розвантажує платіжну відомість, «Мілан» зараз надто «сирий», орієнтований на молодь, та й Златан там є. «Наполі» - було б як мінімум цікаво піти шляхом Марадони. Але нинішній клуб з Неаполя – не подружжя Мессі. Залишається "Юве". Круто, дуже круто було б бачити в одній команді одразу двох найвидатніших гравців сучасності. Але лише теоретично: там ледь на апетити одного вистачає, а винести двох туринський Болівар точно не зможе.

АПЛ - варіант цікавий, але якось так вийшло, що і обидва клуби з Манчестера, і "Челсі" провернули серйозні угоди - покупка Мессі могла просто не "вписатися" в режим фінансового фейр-плей. Залишається «Ліверпуль», але у мерсисайдців зараз бюджет скромніший. Та й будемо відвертими, Мессі вже навряд чи зміг би запалити в чемпіонаті Англії по-справжньому на розрив. Туди треба було йти раніше, у соку.

Ось і виходить, що фактично єдиним, оптимальним місцем, де на Мессі не тільки чекають, а й зможуть задовольнити його амбіції, був і є «ПСЖ». Коло замкнулося.

Амбіції

Паризький клуб давно хотів Мессі. І давно залицявся до аргентинця. Пам'ятається, кілька років тому ще до пандемії боси «ПСЖ» були готові «вбухати» в зіркового аргентинця півмільярда євро. Тоді не зросло. Однак шейхи не залишили цієї ідеї. І останнім часом вона перестала здаватися нездійсненною, божевільною. І за фактом він їм дістався безкоштовно.

У ці останні роки «Барса» і «ПСЖ» немов помінялися ролями. Каталонський гранд мав у своєму активі найкращого гравця сучасності, але на цьому активи «блаугранас» закінчувалися. Ні у фінансовому, ні в кадровому відношенні нинішня Барселона не може тягатися з нинішнім ПСЖ. Власне, Лео і раніше погрожував залишити столицю Каталонії, оскільки рівень його особистих амбіцій був явно вищий за можливості і команди, і клубу. Після пам'ятного півфіналу ЛЧ, програного Ліверпулю, Барселона на євроарені (та й у чемпіонаті Іспанії теж) невблаганно регресувала. А ось «ПСЖ» на цій самій євроарені зробив значний крок уперед. Минулого сезону – півфінал чемпіонської Ліги, позаминулого – і зовсім фінал. Боси французького гранда сплять і бачать себе переможцями ЛЧ і під цю мрію проводять відповідну трансферну політику. Хакімі, Вейналдум, Доннарумма, Рамос, Данило – ось гравці, які прийшли на «Парк де Пренс» цього літа. Не хочу нікого образити, але посилення парижан набагато якісніше, ніж посилення «Барси». До того ж показово, що практично всі літні новачки «Сен-Жермен», окрім Хакімі, прийшли до клубу у статусі вільних агентів. Вейналдума та Доннарумму дуже хотіла підписати і «Барселона». Але вони обрали Париж. Не лише через найкращі фінансові умови. Але й через суто спортивні амбіції, бо спортивний проект «ПСЖ» зараз просто кращий, ніж проект «Барселона». А тепер Париж має і Мессі. Коло теж замкнулося.

Атмосфера

Багатьох, якщо не всіх нових одноклубників Мессі знає особисто, що значно спростить його акліматизацію на новому місці. Неймар – взагалі людина із найближчого оточення. Саме Нея не вистачало Лео у Барселоні. І навпаки: найбільше у Парижі бразильцю не вистачало свого старшого аргентинського товариша. Тепер вони разом. І цей дует як мінімум у перший загальний сезон після «возз'єднання» напевно вистрілить. Ді Марія – давній партнер зі збірної Аргентини. З колишніми суперниками по Реалу - Навасом і Рамосом - немає мовного бар'єру. Та й приятельські стосунки давно склалися. Як і з Паредесом, Маркіньосом та Верратті, який свого часу дуже рвався до «Барси» саме до Мессі.

Одне слово, атмосфера в роздягальні «ПСЖ» не порушиться з приходом Мессі (як порушилася в «Юві» з приходом Крі Ро), бо там багато його друзів. Його там просто чекають. Навіть Мбаппе, якого тепер точно не відпустять до Реалу. А навіщо, якщо можна збудувати свій варіант галактичного клубу саме у столиці Франції.

Ну і завершує картину маслом персона головного тренера. Мало того, що Почеттіно – аргентинець, то він ще, як і Мессі, починав у тому ж «Ньюеллс Олд Бойз». У них давно тісні стосунки, що виходять за межі суто професійних. Найкращий на даний момент аргентинський тренер і найкращий на даний момент аргентинський футболіст - це забійний симбіоз.

Завдання

Саме у «ПСЖ» Лео нарешті зможе реалізувати свою давню мрію – виграти ще одну Лігу чемпіонів. У зв'язку з цим мрії власників паризького клубу та їх зіркового новачка збігаються до міліметра. Склад у парижан на новий сезон вимальовується космічний, і обов'язково в ньому буде гарантоване місце для Лео. Так, так було б і в Барселоні, але Барселона, на жаль, не може дати таких же за рівнем одноклубників для Мессі. До того ж, у Ла Лізі довелося б убиватися майже у кожному матчі, розпорошуючи сили та мотивацію. У Лізі 1 такого не може бути за визначенням: із нинішнім складом парижани зобов'язані вигравати усі внутрішні регалії однією лівою, акцентуючи увагу саме на перемогу у головному клубному турнірі світового футболу.

Загалом нагорода знайшла героя, а герой – нагороду. Якщо і є на футбольній карті місце, де Ліонель Мессі здатний набути нового щастя, то це «Парі Сен-Жермен». Побажаємо йому удачі на новому місці. У принципі, він її заслужив. Як і на новий, а може й зовсім останній шанс.

Read 617 times Last modified on Четвер, 12 серпня 2021 19:11

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha