Останні новини

Понеділок, 22 червня 2020 17:54

Підсумки 13-го чемпіонського сезону «Шахтаря»

Автор: 
Rate this item
(1 Vote)
Підсумки 13-го чемпіонського сезону «Шахтаря» © Твиттер Шахтера

Здобувши вольову перемогу над «Олександрією» (3:2) у 27-му турі УПЛ, «Шахтар» не просто вкотре довів, що має характер, а й здобув четвертий поспіль і тринадцятий в історії титул чемпіона України, а також як підкреслив президент донеччан Рінат Ахметов , став клубом не лише з великими амбіціями, а й із великими традиціями.

Комусь може здатися, що здобути чергове «золото» в УПЛ було надто простим завданням для «Шахтаря», проте не проблема «гірників», що конкуренти цього разу виявилися не зовсім готовими до серйозної боротьби на дистанції, та й зберігати концентрацію та старанність на максимумі теж потрібно вміти. Що ж, поговоримо про ключові підсумки чергового чемпіонського сезону для «Шахтаря»…

Перший під керівництвом Каштру

Насамперед, потрібно відзначати, що нинішній захист титулу «Шахтар» успішно зробив при новому головному тренері – португальці Луїші Каштру, який минулого літа змінив біля керма команди Паулу Фонсеку, який відбув у «Рому». Коли вибір керівництва «гірників» упав на маловідомого, та ще й не такого молодого, як його попередник, фахівця, багато хто вирішив, що це якась агонія у спробі зберегти «португальський тренерський вектор». Так, Каштру міг похвалитися нетривалим досвідом роботи з «Порту», однак жодних гучних титулів у його кар'єрі до «Шахтаря» не було, не кажучи вже про досвід керівництва командою у Лізі чемпіонів.

Втім, Каштру, на відміну від Фонсекі, прийшовши до «Шахтаря», показав увесь свій досвід і «сивину сивини». Луїш не став відразу ж кардинально щось міняти, що раніше спробував Паулу і провалився в кваліфікації Ліги чемпіонів, а віддав перевагу плавному перехіду від колишньої системи – до тієї, яку він надає перевагу. Згодом «гірники» не тільки почали куди частіше грати за схемою 4-1-4-1, замість звичної за Фонсека і Луческа 4-2-3-1, а й загалом почали приділяти більше уваги атаці, креативу та гостроті, ніж це було за Паула.

У результаті, обійшовшись без гучних провалів, «Шахтар» успішно дістався титулу чемпіона України, вигравши його за рекордні 5 турів до офіційного фінішу сезону . Сам Каштру після фінального свистка у матчі з «Олександрією», як здалося, помолодшав років на 15 мінімум – стільки емоцій та радості в очах було у цього фахівця. Недарма після матчу Каштру насамперед сказав, що пройшов довгий шлях до цього тріумфу - з самих низів португальської трясовини і до клубу, який регулярно грає в Лізі чемпіонів.

Молодіжний вектор

Запрошуючи Каштру, керівники «гірників» мали ще одне завдання – дати новий імпульс розвитку перспективних молодих футболістів, яких нині чимало в стані «гірників». Луїш, на відміну від Фонсекі, якого часто критикували за небажання до змін та прагнення постійно грати оптимальним поєднанням футболістів, почав значно більше довіряти молоді. Так, дебютувати на професійному рівні поки що при Каштрі в «Шахтарі» вдалося лише Артему Бондаренко, проте загалом португалець використав молодих значно активніше. Скажімо, з-поміж тих, кому ще не виповнилося 22 роки, у нинішньому розіграші УПЛ на поле в оранжево-чорній футболці виходило 10 футболістів, які сумарно провели 6464 хвилини, записавши на свій рахунок 12 забитих м'ячів та 9 результативних передач. За Фонсека в сезоні-2018/19 аналогічна статистика (заграні футболісти віком до 22 років) була значно менш презентабельною: 7 гравців, 2554 хвилини на полі, 4 голи, 2 асисти.

Розвиток молодих гравців концептуально дуже важливий для «Шахтаря», який хоче зберегти за собою імідж клубу, який вміє працювати з перспективними футболістами, виводити їх на високий рівень, а згодом добре заробляти на трансферах до топ-клубів. За Фонсека робити подібне не дуже вдавалося, за Каштра нині було зроблено рішучий крок у цьому напрямі, а тому результати не повинні змусити себе чекати – як мінімум Додо, Тете і Соломон за підсумками цього сезону встигли потрапити «на олівець» низки серйозних клубів континенту. .

Залежність від ветеранів

Втім, як би не хвалили Каштру за відданість молоді, а нинішній «Шахтар» багато в чому все ще тримається на чотирьох китах-ветеранах – Тайсоні, Марлосі, Жуніорі Мораесі та Ісмаїлі. Перші троє в УПЛ-2019/20 стали найрезультативнішими гравцями команди, набив сумарно 42 з 69 командних голів.


ФК Шахтар

За всіх здібностей Тете, Соломона і Фернандо, молодим поки що не вдається демонструвати таку якісну гру в завершальній фазі атак. Наприклад, ізраїльтянин провів 15 матчів, але зумів відзначитися лише 1 голом та 2 асистами. Так, Манор переважно виходив на заміну (у 9 випадках) і провів на полі не так багато ігрового часу (631 хвилину), але його показники все одно поки що вкрай далекі від того, що дає «гірникам» Марлос. 32-річний бразилець з українським паспортом у 21 матчі відзначився 13 голами та 3 асистами. На полі Марлос провів 1499 хвилин, що в 2,4 рази більше, ніж у Соломона, проте результативність цих гравців відрізняється більш ніж у 5 разів. До речі, чому для порівняння взяли Марлоса? Тому, що він теж проводив на полі далеко не максимум ігрового часу, замінивши по ходу 10 з 21 матчів.

У перспективі «Шахтар» має ким замінити Тайсона, Марлоса та Жуніора Мораеса (про Ісмаїла говорити поки що складніше), проте Каштру в ході сезону-2019/20 кардинально не вдалося наблизитися до вирішення цієї проблеми. Тому залишається лише гадати, яким постане перед глядачами «Шахтар», коли його лави покинуть тріо вікових лідерів.

Спад Коваленко

Важко зрозуміти, про що говорив Луческу, коли гостро критикував Фонсеку за «знищення» Віктора Коваленка , але якщо румун і справді так вважав, то ще важче уявити, як у такому разі можна охарактеризувати перший сезон цього хавбека за Луїша Каштра.

Беремо найпростіший і об'єктивніший критерій – статистику. У першому сезоні Фонсекі в УПЛ Коваленко провів 28 матчів, відзначившись 7 голами та 1 асистом, ставши другим після Феррейри бомбардиром команди. У другому – 27 матчів, 4 голи (5-й у списку командних бомбардирів). У заключному сезоні Фонсекі в «Шахтарі» на рахунку Коваленка виявилося 25 матчів, 7 голів та 2 асисти, що дозволило Віктору знову потрапити до топ-5 бомбардирів команди, зайнявши високу 3-ту позицію.

З приходом на посаду головного тренера «Шахтаря» Луїша Каштру регрес у кар'єрі Віктора Коваленка став видно, як кажуть у таких випадках, неозброєним оком. Українець до цього моменту взяв участь у 16 матчах УПЛ (лише 7 починав у стартовому складі), а відзначитися зумів і лише 1 забитим м'ячем. Щоб оцінити цифру наочніше - пропонуємо подивитись на таблицю нижче.

Очевидно, що Каштру поки що не може знайти у своїй команді оптимальну позицію для Коваленка. Якщо Віктор непогано був адаптований до схеми 4-2-3-1, то розстановка 4-1-4-1 поки що йому не дуже підходить, що і відображається у виборі тренера. У поточному сезоні УПЛ більше Коваленка (11 разів) потрапляли в заявку на гру, але так і не виходили на поле лише чотири футболісти «Шахтаря» – Дентіньо (17 разів), резервний воротар Шевченка (16), Соломон та Болбат (по 12) . Якоюсь мірою виглядає симптоматично, а тому, якщо розмови щодо «Роми» не були чимось із розряду «агентських закидів», то і Коваленко, і «Шахтареві», напевно, варто добре подумати над такою можливістю…

Попереду у Каштра ще багато роботи

Загалом перший сезон Луїша Каштру у «Шахтарі» можна оцінити як успішний. Він практично повністю виконав ключові завдання, які стоять перед командою – виграш чемпіонату та гідна гра у єврокубках. Під останньою, швидше за все, керівництво клубу розуміло вихід у плей-офф Ліги чемпіонів, але катастрофа у матчі проти «Аталанти» (0:3) призвела до того, що «гірники» вирушили до Ліги Європи, де до призупинення турніру через пандемії коронавірусу їм вдавалося виглядати більш ніж впевнено.

Двома «ложками дьогтю» можуть виступити неприємні для вболівальників «Шахтаря» поразки від «Динамо» у Суперкубку та Кубку України, які не дозволили «гірникам» поповнити свій музей ще й цими трофеями – Фонсека до такого привчив, вигравши за три роки все, що лише можна було в Україні.

Утім, попереду Каштра має ще багато роботи, яка обіцяє бути дуже цікавою. Крім згадуваних вище Тайсона, Марлоса, Ісмаїлі та Жуніора Мораеса, нинішня команда багато в чому залежить від ще кількох вікових гравців – зокрема, П'ятова та Степаненка. Це означає, що якщо не в наступному сезоні, то за рік точно «Шахтар» має кардинальну перебудову складу, коли молоді та перспективні нині виконавці повинні будуть вийти на ключові позиції. Роль тренерського штабу в подібній трансформації колосальна, а тому Каштру, якщо він хоче продовжити контракт, що закінчується наступного літа, з «гірниками», належить як слід поламати голову над вирішенням цього завдання. Їхати далі на «багажі Луческу», що багато хто приписував Фонсеке, «Шахтареві» вже просто не вийде. Отже, попереду будуть нові сміливі рішення, тактичні новинки і необхідність при цьому відповідати амбіціям клубу та його керівництва.

Олексій СЛІВЧЕНКО, sport.ua

Read 562 times

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha