Останні новини

Субота, 23 вересня 2017 21:54

Не стало Олексія Кацмана

Автор: 
Rate this item
(2 votes)

У це неможливо повірити і це неможливо усвідомити. Але сталося непоправно. Сьогодні, після важкої хвороби, на 71-му році життя пішов у вічність Олексій Йосипович Кацман. Цей чоловік дійсно олицетворював відразу кілька епох в історії нашого клубу.

Вихованець кіровоградського футболу був одним із найулюбленіших та найрезультативніших гравців «Зірки» 60-70-х років. Здавалося, що Алік, як звали його вболівальники, вмів на полі все: забити, віддати голеву передачу, прикрити м'яч корпусом так, як ніхто інший, і заробити важливий пенальті. Він був із тих майстрів, на гру яких спеціально ходили шанувальники футболу. Та й досягнувши у рідній «Зірці» чимало: вигравши у 1975-му році Кубок України, зігравши понад 250 матчів, забивши понад 50 м'ячів і тричі був найкращим бомбардиром команди. Олексій Йосипович зізнавався, що зарано, не з власної волі, був змушений залишити свою «Зірку». Та, завершивши ігрову кар'єру, таку особистість, як Кацман, просто обречена була на тренерську частку.

Він розпочинав із юними футболістами, виховавши цілу плеяду талановитих гравців, але своїм улюбленим учнем завжди називав Олександра Мізенка, якого також можна назвати легендою нашої команди. Своїх вихованців Олексій Йосипович навчав не лише футбольній науці, а й життєвим премудростям, які допомагали потім на дорослому шляху. І знаєте, бути учнями Кацмана – це як фірмовий знак якості, не тільки футбольної, а й повсякденної того, що ніхто не хотів підвести та збентежити Йосиповича.
А він подавав приклад ще й тоді, коли допомагав Олександру Іщенку, вже як ассистент тренера головної команди, виводити до нових вершин «Зірку НІБАС». На жаль, через певні обставини, і тут Олексій Йосипович повністю не розкрив свій великий потенціал. Але він ніколи не скаржився на долю, нікому не докоряв і, наоборот, заряджав усіх своїм оптимізмом. А своє тричі заслужене звання «Заслужений тренер України» Олексій Кацман отримав не за підготовку майстрів високого класу, яких було чимало, а за те, що свого часу дозволив займатися у своїй групі і дав перші футбольні уроки хворобливому, але цілеспрямованому хлопцеві Євгену Зінов'єву , який згодом став гордістю нашої країни – паралімпійським чемпіоном з футболу 2016 року.
І до останньої години Олексій Кацман, незважаючи на тяжку хворобу, намагався залишатися у футбольному строю. Він не міг жити ніде, крім рідного міста, продовжував передавати свій величезний досвід юним вихованцям, виступаючи футбольним експертом на обласному телебаченні, не залишаючи нікого байдужим. Відвідував матчі «Зірки», де частенько зустрічався із друзями та колегами, з якими вони творили нашу визначну футбольну історію. А ще він завжди був у доброму гуморі, посміхався, розповідав свіженькі анекдоти та цікаві історії, здавалося, що так буде завжди. Та, на жаль, безсмертя немає. Але Олексій Йосипович Кацман тепер перейшов до безсмертної футбольної команди, адже пам'ять про його добрі справи, його досягнення, його звитяги назавжди залишиться у наших серцях.
Футбольний клуб «Зірка» глибоко скорбує з приводу непоправної втрати та висловлює співчуття рідним та близьким Олексія Йосиповича Кацмана. Вічна пам'ять Вам – Бомбардирі, Тренері, Вчителю та просто прекрасна, щира та неповторна ЧОЛОВІК.

http://fczirka.com.ua/

Read 5101 times

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha