Останні новини

П'ятниця, 21 липня 2017 23:24

Зовсім не проста "Астра"

Автор: 
Rate this item
(2 votes)

Вже найближчого четверга ФК "Олександрія" зустрінеться з суперником, який тренував Олег Протасов, який нещодавно піднімався на чемпіонську вершину і який минулого сезону в Лізі Європи обігравав англійський "Вест Хем", вийшов із групи і поступився у плей-ооф клубу Руслана Малиновського .

Історія клубу
Румунський футбольний клуб «Астра» був заснований далекого 1934 року. До 1998 року команда не вимагала особливих успіхів, поки влітку 1998 року не вийшла в Дивізін А (попередник Ліги I) – аналог Прем'єр-ліги. У найсильнішій румунській лізі "Астра" грала до 2003 року, після чого була об'єднана з ФК "Петропул".
2007-го року Іоан Нікулає створив футбольний клуб «Плоєшті», який за два роки (2009-го) вийшов у Лігу I: спочатку клуб виграв румунську Лігу III, потім став віце-чемпіоном Ліги II. Після виходу до елітного дивізіону клуб повернув назву «Астра», чорно-білі кольори форми, а також прізвисько «чорні дияволи».
У 2012-му році «Астра» переїхала до міста Джурджу та за підсумками сезону 2012/13 посіла четверте місце у чемпіонаті, чим виборола право вперше в історії клубу брати участь у першому кваліфікаційному раунді Ліги Європи.
Сезон 2013/14 став переломним в історії «Айстри». Клуб успішно дебютував у Лізі Європи, вилетівши лише за крок від групового раунду – на стадії Плей-офф. На своєму шляху румунський клуб обіграв словенський «Домжале» (загальний рахунок – 3:0), кіпрську «Омонію» (загальний рахунок – 3:2) та словацький «Тренчин» (загальний рахунок – 5:3). Зупинити переможний шлях румунів вдалося ізраїльському "Маккабі" Хайфу, у складі якого грав український захисник Андрій Пілявський. Після нічиї на домашньому стадіоні "Марин Анастасович" (1:1), "Астра" поступилася в Ізраїлі - 0-2.
За підсумками сезону "Астра" здобула срібні нагороди чемпіонату Румунії, відставши від чемпіона - бухарестської "Стяуа" - лише на 5 очей. У Кубку Румунії «Астра» та «Стяуа» (рекордсмен з перемог у Кубку) дійшли до фіналу. У фінальному матчі команди не змогли забити жодного гола в основний час, тож доля трофея наважилася у серії пенальті, за підсумками якої «Астра» перемогла – 4-2. Кубок Румунії став першим трофеєм для клубу із Джурджу.
Сезон 2014/2015 для «Айстри» розпочався з матчу зі «Стяуа», на рідному для суперника стадіоні в Бухаресті, в рамках Суперкубку Румунії, де команди також не визначили переможця за 90 хвилин матчу. У серії пенальті фортуна знову була на боці «Айстри» - 1:1 (5:3 за пен.). Таким чином, команда здобула другий трофей в історії за два місяці.
У сезоні 2014/15 «Астра» вперше в історії дійшла до групового раунду Ліги Європи. У жовтні до румунського клубу на посаду головного тренера було запрошено відомого українського фахівця Олега Протасова. Під керівництвом Протасова «Астра» здобула лише дві перемоги у чемпіонаті Румунії. У груповому раунді Ліги Європи команда з 4 очками (1 перемога, 1 нічия та 4 поразки) посіла останнє місце та вилетіла з турніру. У березні 2015 року Протасов залишив «Астру». Чемпіонат команда завершила з новим наставником, посівши 4 місце.
Наступного, 2015/16 сезону, «Астра» не зуміла дійти до групового етапу Ліги Європи, вилетівши на стадії Плей-офф від нідерландського АЗ. Після перемоги в першому матчі з рахунком 3:2, румуни поступилися в матчі-відповіді - 0:2, і за сумою двох зустрічей зазнали поразки. У Кубку Румунії клуб також вилетів із турніру на ранній стадії.
Після вильоту з єврокубку та Кубка команді з міста Джурджу було простіше поборотися за чемпіонство, адже більше не потрібно було битися на три фронти. "Астра" з відривом у 3 очки від найближчого переслідувача завершила перший етап чемпіонату, а на другому етапі впевнено збільшила свою перевагу над усіма суперниками, програвши лише 1 матч із 9 зіграних, і вперше в історії стала чемпіоном Румунії. Успіх у чемпіонаті дозволив клубу стартувати наступного сезону у третьому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів.
Минулий, 2016/17 сезон, «Астра» розпочала з перемоги у Суперкубку своєї країни, а потім вилетіла з Ліги чемпіонів, поступившись датському «Копенгагену» (загальний рахунок – 1:4). За вихід до групового раунду Ліги Європи грали з англійським «Вест-Хемом», вигравши за підсумками двох зустрічей – 2:1.
Франческо Тотті («Рома») та Феліпе Тейшейра («Астра»)
У другому за престижністю європейському турнірі «Астра» вперше в історії посіла друге місце у групі, де румунам протистояли «Вікторія» Пльзень, «Рома» та «Аустрія». Успішний виступ у груповому раунді дозволив румунам пройти до 1/16 фіналу, звідки «Астра» вилетіла від бельгійського «Генка» (загальний рахунок – 2:3), у складі якого грав українець Руслан Малиновський.
"Астра" - "Генк"
У Кубку Румунії «Астра» дійшла до фіналу, де сенсаційно поступилася ФК «Волунтарі» у серії післяматчевих пенальті – 1:1 (5:3).
Новий сезон, 2017/18, «Астра» розпочала з успішного старту в Лізі Європи, де у першому матчі другого відбіркового раунду вдома обіграла «Зіру» (Азербайджан) – 3:1. У грі у відповідь клуби зіграли внічию – 0:0. У третьому кваліфікаційному раунді на Астру чекає матч з українською «Олександрією».
Протистояння з «Олександрією» – перший досвід ігор з українською командою для «Айстри».
Склад клубу
Воротарі: Пламен Ілієв (Болгарія), Девід Лазар, Йонуц Боснек.
Захисники: Петро Польщак (Польща), Флорін Беян, Еріко (Бразилія), Олександр Дандзе, Валентин Георге, Міхня Нікореску, Олександр Стан (капітан), Рісто Радунович (Чорногорія), Клауді Бела.
Півзахисники: Філіп Мржляк (Хорватія), Маттео Поляк (Хорватія), Роберт Бобоч, Мадалін Раїлеано, Андрій Пітян, Ромаріо Мойсе, Міхай Бутеан, Йонуц Чісі, Віорел Нікоаре, Сілвіу Балауре, Роберт Вілцеано.
Нападники: Маркіньос (Бразилія), Олександру Іоніце, Ентоні Ле Таллек (Франція), Богдан Чипірліу.
Головний тренер клубу – 38-річний Олександр Рада. Румунський спеціаліст очолив команду 8 червня 2017 року.
Середній вік гравців – 26,6 років. Середня вартість футболістів клубу складає €486 тисяч за одного гравця.
В основному, «Астра» грає за схемою 4-3-3, яка в залежності від суперника трансформується в захисний варіант - з двома опорниками, одним центральним півзахисником, двома вінгерами та одним центральним форвардом, або в більш атакуючий варіант – з одним «руйнівником », двома центральними півзахисниками, двома вінгерами та центральним нападником.
Орієнтовний склад "Айстри" на матч з "Олександрією": Пламен Ілієв - Клаудіу Белу, Петро Польщак, Еріко, Олександру Стан, Олександру Дандя, Філіп Мржляк, Ромаріо Мойсе, Олександру Іоніце, Віорел Нікоаре, Богдан Чипірліу.

Автор - Денис Шаховець, Sport.ua

Read 2750 times

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha