Останні новини

П'ятниця, 27 червня 2014 12:25

Головні тенденції групового етапу ЧС

Автор: 
Rate this item
(4 votes)

Наші колеги з порталу iSport.ua виділили чотири головні тенденції групового етапу чемпіонату світу.

Ефективні кутові

За даними Opta, команди, що виступають на чемпіонаті світу в Бразилії, встигли виконати вже більше 400 подач з кутових. У середньому у кожному з матчів призначалося близько десяти корнерів, але дивує у цих цифрах зовсім інше. Справа в тому, що в рамках групового етапу ЧС після розіграшу кутових було забито 18 голів, що значно перевищує стандартний відсотковий показник реалізації цих стандартних положень, що становить у європейських клубних турнірах близько 10%.

Головні тенденції групового етапу ЧС-2014

Футбольні аналітики в ефірі загальнонаціональних каналів схильні списувати цю тенденцію на бразильський клімат та ускладнений процес акліматизації гравців. За їхніми словами, погодні умови безпосередньо впливають на стан футболістів, через що страждає злагодженість їхніх дій під час виконання подач з кута поля. Але річ у тому, що таке пояснення підходить і до опису інших стандартних положень, а ефективності навісів зі штрафних на цьому чемпіонаті світу далеко не до показників ефективності корнерів. Найбільш яскравим прикладом цього є той факт, що прямим ударом після кутових на бразильському форумі футболісти відрізнялися одразу десять разів, тоді як подачі зі штрафних на цьому мундіалі одразу ж замикали лише двічі. Цікаво, що автором обох цих голів був нападник збірної Еквадору Енер Валенсія.

У чому ж, власне, річ? Відповідь максимально проста: у банальному збільшенні результативності чемпіонату світу.


Провали європейських команд

Після епічного матчу в Сальвадорі, який шокував публіку розгромом збірної Нідерландів чинних чемпіонів світу іспанців, від бразильського форуму можна було очікувати будь-чого. Втім, навіть після того, як одна європейська команда настільки боляче вдарила іншу, мало хто уявляв, що після групового етапу більше половини збірних зі Старого Світу залишить чемпіонат світу: з 13 представників Європи в плей-офф вийшло лише 6 команд.



Футбольна Хорватія обов'язково згадає скандальне суддівство арбітра Нісімури, ми ж зазначимо їй на наш перший абзац – у вирішальному протистоянні зі збірною Мексики підопічні Ніко Ковача двічі пропустили після розіграшів кутових. Скуадра Адзурра свій виліт уже списала на тренера Чезаре Пранделлі та його протеже Маріо Балотеллі. Збірна Англії до останнього представлялася симпатичною командою, проте традиційно провалилася. Боснійська команда мала свої можливості засмутити Ліонеля Мессі та компанію, але так ними і не скористалася, остаточно розчарувавши своїх шанувальників у протистоянні з нігерійцями. Не було межі розчаруванню і в португальських уболівальників – на чемпіонат світу тренер збірної Паулу Бенту привіз просто неготовий до турніру склад. Збірна Росії на цьому мундіалі запам'яталася хіба що феєричними післяматчевими коментарями Фабіо Капелло.

Ось тільки річ у тому, що чотири роки тому у ПАР після групового етапу чемпіонату світу всі теж лаяли європейські команди, але вже у півфіналі ми побачили одразу трьох представників Старого Світу.


Прогрес КОНКАКАФ

Вперше в історії в плей-офф чемпіонату світу вийшли одразу три центрально-американські команди. Успіх США, Мексики та Коста-Ріки не може не свідчити про суттєвий прогрес футболу зони КОНКАКАФ.

Обговорюючи досягнення збірної США, більшість експертів сходяться на думці про те, що цей чемпіонат світу може стати вирішальним фактором у закріпленні сокера у статусі національного виду спорту у Сполучених Штатах. Юрген Клінсманн зробив фантастичну роботу, встановивши на посаді тренера американців відразу кілька рекордів, але набагато більшої похвали він заслуговує за те, що нарешті зробив соккер модним. «Це як прийти на круту вечірку та несподівано побачити там усіх своїх друзів», – діляться аналогіями британські блогери: зараз США поділяють радість від мундіалю разом із усім світом.

Головні тенденції групового етапу ЧС-2014

На тлі американського тріумфу не повинні загубитися щонайменше знакові успіхи південних сусідів Штатів, збірних Мексики та Коста-Ріки. Зрозуміло, історії Мігеля Еррери та Хорхе Луїса Пінто в першу чергу є історіями андердогів, вони спрацьовують на якомусь підсвідомому рівні: ну як не підтримувати настільки емоційного тренера мексиканців, як не захоплюватися довгоочікуваним чемпіонатом світу колумбійського наставника збірної? Водночас, усі чудово розуміють, що національні команди – лише верхівки айсберга центрально-американського футболу. Це не стільки свідчення досягнутого рівня, скільки можливість на ньому закріпитися: адже популяризувати футбол потрібно не тільки в США.


Звільнення тренерів

Чезаре Пранделлі, Альберто Дзаккероні, Сабрі Лямуші, Карлуш Кейруш – ось список тренерів національних збірних, які вже втратили роботу після групового етапу чемпіонату світу. Не сумнівайтесь, мундіаль забере ще чимало хоробрих.

Це ніяка не новина і, тим більше, не новомодна тенденція. Швидше свідчення того, що чемпіонат світу залишається головним лакмусовим папірцем, за яким футбольні федерації оцінюють роботу своїх ставлеників. Тим не менш, трапилося в Бразилії і звільнення, яке вибивається з колії інших розірвань контрактів.

Після матчу зі збірною Англії тактичним генієм Чезаре Пранделлі називали навіть британські журналісти. Тренер збірної Італії переграв свого візаві Роя Ходжсона, а переможний гол у цій зустрічі провів його протеже Маріо Балотеллі. Програний костариканцям матч було вирішено списати на феномен скромної центрально-американської команди, а ось чистий програш уругвайцям Пранделлі вже не пробачили. Тренеру Скуадри Адзурри одразу пригадали і майже річну серію без перемог, і тактичні експерименти, і подвійні стандарти стосовно підопічних, і ігнорування Джузеппе Россі, і заступництво над Балотеллі, яке вкотре не виправдало покладених на нього надій. Після таких сміливих рішень тренер став легкою мішенню для критики.



Чезаре пішов негайно, змусивши цим подати у відставку і голову італійської федерації футболу. Кажуть, що від кохання до ненависті один крок, – ще коротшим виявився шлях Пранделлі від тріумфатора Манауса до ізгоя Натала.

А які тенденції групового етапу чемпіонату світу ви помітили? Що зробить нам раунд плей-офф? Хто має найбільші шанси вразити нас на стадії вибуття? Свою думку можна висловити у коментарях.

Використані фото Getty Images

Джерело: http://isport.ua/
Read 3812 times Last modified on П'ятниця, 27 червня 2014 15:03

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha