Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Вівторок, 14 серпня 2018 22:57

І знову про переможний бейсбол

Автор: 
Rate this item
(3 votes)

Нещодавно ми раділи успішному виступу українських бейсболістів на домашньому чемпіонаті Європи в групі С, на якому наша команда підвищилася в класі. Але українська молодіжка, в якій зібрано гравців не старше 23-х років, більшість із яких виступали і за національну збірну у Кропивницькому, пішла ще далі. Підопічні Юрія Бойка виграли, який проходив у Словаччині, неймовірний за розпалом пристрастей та інтрига кваліфікаційний турнір у групі В, що дозволило завоювати путівку до елітного дивізіону молодіжного європейського бейсболу.

Для початку про структуру молодіжного чемпіонату Європи, яка минулого року зазнала серйозних змін. У Європі з 2006 року, раз на два роки, виявляли найсильніших у першості U-21. Тут українська команда одного разу здобула срібло (2012 рік) та тричі фінішувала четвертою. І саме тут збірна України у 2016-му році здобула свою незабутню перемогу у компанії найсильніших. Тож українська молодіжка увійшла в історію як останній переможець чемпіонату Європи U-21. А далі для того, щоб європейські команди мали змогу брати участь у молодіжному чемпіонаті світу, Європейська конфедерація бейсболу та софтболу ухвалила рішення проводити турнір серед гравців не старших 23-х років, запросивши минулого року на дебютні змагання одразу 16 команд. Після групового етапу там визначились дві вісімки. У підсумку, 6 найкращих залишилися в групі А, а решта збірних, включаючи невдах групи найсильніших – Великобританію та Хорватію - склали цього року дивізіон В. І саме ця десятка зібралася минулого тижня у Словаччині для того, щоб визначити володарів двох путівок до еліти.

Сказати, що для підопічних Юрія Бойка, якому цього разу допомагали Олег Бойко, Руслан Дейкун та Сергій Лімаренко, турнір у Братиславі розпочався невдало – це нічого не сказати. У двох стартових матчах з хорватами та австрійцями наша команда вела в рахунку і начебто контролювала перебіг подій. Але у вирішальні моменти суперники відбили результативні хоумрани на 4 та 3 очки та схилили чашу терезів на свій бік. Тож австрійцям ми програли – 10:11, а хорватам поступилися – 8:10. Становище здавалося майже безнадійним. Але не для наших хлопців. Але тут уже не все залежало від українців. Далі зі своїми завданнями синьо-жовті справлялися чудово, розгромивши швейцарців – 20:5. Але для того, щоб претендувати на місце у півфіналі, нам необхідна була перемога хорватів, які вже вирішили всі свої питання, над тими ж швейцарцями. І тут усім шанувальникам української дружини довелося серйозно переживати. Адже до середини зустрічі рахунок був нічийним і ближчим до того, щоб кілька разів вийти вперед, були швейцарці. Але потім у 4-му та 6-му інінгах хорвати набрали 7 та 6 очок відповідно, а потім довели справу до перемоги нокаутом у 7-му бейсбольному періоді – 15:2.

Тепер уже ініціатива перейшла до українців, які блискуче скористалися своїм шансом на півфінал, не залишивши жодного шансу на успіх білорусам – 16:2 у сьомому інінгу. Для тих, хто не знає, скажемо, що якщо перевага однієї з команд у 5-му інігні досягає 15 очок, а в 7-му періоді – 10 і більше – гра припиняється. Тож після двох нокаутів команда Юрія Бойка випередила швейцарців по особистій зустрічі та вийшла у ½ фіналу на грізних конкурентів із Великобританії.

Справа в тому, що для досягнення успіху, британці йдуть простим, але перевіреним шляхом. Вони за гроші запрошують до своїх лав досвідчених американців, здатних вирішувати поставлені завдання. Та й самі британські хлопці грають у серйозних клубах. Досить сказати, що бейсболісти Великобританії, які фінішували другими в іншій групі, росіян розгромили з рахунком 27:11.

Мабуть, із таким самим почуттям власної переваги виходили британці й на півфінал із українцями. Але наші хлопці вже відчули впевненість і чудово розуміли, що поразка не стане трагедією, а ось перемога – буде схожа на диво. І українці його не просто створили. У перших шести інінгах наш молодий пітчер Андрій Бойко наглухо закрив напад конкурентів, не дозволивши суперникам здобути бодай одне очко. У той же час наша атака вже в 1-му інінгу відкрила рахунок, а в 4-му та 5-му періодах довела перевагу до 6 пунктів – 6:0. Але кінцівка все одно видалася дуже нервовою. Після заміни стомленого Андрія Бойка, у суперників у 8-му інінгу вийшло «занести до нашого дому» одразу 3 очки. Таким чином, все вирішувалося у заключному 9-му інінгу, у якому, на щастя, нашим хлопцям вдалася ще одна результативна атака. І хоч британці відповіли двома очками, перемога з рахунком 7:5 залишилася за нами. І ця була не просто сенсаційна вікторія, а успіх, який забезпечив збірній України путівку до елітного дивізіону.

Ну а розлючені бейсболісти Великобританії в заключний день турніру вдруге знищили росіян - 23:4 у п'ятому інінгу. Але ця бронза стала слабким розрадою для основних лідерів змагань.

Українці ж фінал із хорватами провели впевнено, контролюючи ситуацію на полі. І це, незважаючи на те, що довгий час рахунок був «сухим». І тільки в третьому інінгу ми змогли забезпечити собі таку необхідну мінімальну перевагу – 1:0. Далі були ще три нервові нічийні періоди, а потім у 7-му інінгу підопічні Юрія Бойка зробили рішучий золотий ривок, набравши ще чотири очки. На честь хорватів, вони билися до останнього і в заключному 9-му інінгу суперники обмінялися результативними атаками. Підсумковий же рахунок фінального протистояння – 6:1 на користь збірної України, яка виграла найважчий турнір за рахунок волі, характеру, сміливості, тренерської стратегії та неймовірного бажання довести, що ми найкращі.

Тож залишається лише привітати всіх гравців та тренерів. Витоки цього золотого успіху у тій перемозі дворічної давнини у чемпіонаті Європи U-21. А попереду у нас битви з командами Голландії, Чехії, Бельгії, Іспанії, Німеччини та Франції, та й з хорватами, звичайно. Але це вже буде зовсім інша історія… А поки що радітимемо тим чудесам, які творять для нас українські бейсболісти.

Юрій Ілючек, спеціально для «УЦ»

Read 1591 times Last modified on Вівторок, 14 серпня 2018 23:01

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha