Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Вівторок, 14 серпня 2018 21:59

"Олександрія" дивує всіх

Автор: 
Rate this item
(3 votes)
"Олександрія" дивує всіх ФК "Александрия"

Спроба аналізу зльоту "Олександрії", який лише на перший погляд виглядає сенсаційним.

Новий футбольний сезон в Україні набирає обертів. Звісно, уболівальників Кіровоградщини турбує невдалий старт у Першій лізі петровського «Інгульця» та кропивницької «Зірки», про що ми поговоримо наступного разу. Сьогодні ж йтиметься про приголомшливий зліт на вершину турнірної таблиці Української Прем'єр-ліги – ФК «Олександрія».

Чесно кажучи, зараз важко згадати, коли у нашому елітному дивізіоні після 4 стартових турів одноосібним лідером були не «Шахтар» чи «Динамо». А тут усіх зі стовідсотковим результатом випереджає скромна за українськими футбольними мірками «Олександрія», яка минулого сезону була серед команд, які боролися за збереження прописки в еліті.

Але тут скоріше невдача минулого чемпіонату виглядала для підопічних Володимира Шарана випадковою. І це не було «запаморочення від успіху» після потрапляння до Ліги Європи. Просто битися на трьох фронтах з обмеженим вибором виконавців «міщанам» виявилося дуже складно. І форсування форми перед єврокубковими баталіями потім призвели до пошкоджень футболістів, ігрового спаду та важкого повернення оптимальних кондицій окремих виконавців та команди загалом. Та й удача найчастіше була не на боці наших земляків. Коли ж вдалося стабілізувати ситуацію у всіх аспектах, «поїзд у першу шістку вже пішов».

Деякі «доброзичливці» олександрійської команди розцінили такий виступ як катастрофу і почали активно мусувати чутки про провину тренерського штабу та відставку Володимира Шарана. Але у керівництва клубу вистачило терпіння та витримки не піддаватися занепадницьким настроям, і наставники отримали карт-бланш наступного року. Як наслідок, «Олександрія» спокійно розібралася з усіма конкурентами, фінішувала 7-ою і почала на фініші попереднього сезону приголомшливу переможну серію, яка триває до сьогодні.

Далі були необхідні збори у Болгарії, точкове посилення складу та впевнений старт у новому чемпіонаті. У чому секрет цього успіху? У немодному з недавніх часів слові стабільність. У клубі є чітке розуміння цілей та завдань, створені для їх реалізації всі оптимальні умови, а колектив від працівників стадіону до футболістів з тренерами знають та розуміють, що їхня робота буде гідно оцінена. Ну і визначальну роль тут відіграє чітка футбольна структура, яка дозволяє 19-ти літнім олександрійцям вигравати срібло чемпіонату U-19, молодіжці клубу здобути бронзу у минулому чемпіонаті, а головній команді спочатку просто обігравати «Динамо» та «Шахтар», а ось зараз кинути грандам Ні, зрозуміло, що на роль реальної третьої сили в нашому чемпіонаті «Олександрія» поки не замахується, та й на лаври українського «Лестера» зараз не претендує. Ну і команду Раньєрі в АПЛ спочатку ніхто не сприймав серйозно, поки у «лисиць» не з'явився переможний апетит, який вгамувати вже було неможливо. Але, хоч як це парадоксально це звучить, в Англії «вискочкам» стати чемпіоном було значно простіше, ніж в Україні. Там кожен середняк або аутсайдер може відібрати очки у гранда, що спрощувало завдання «Лестера», який стабільно видобув турнірні бали.

У нас же бронзова призерка – «Ворскла» може провести пристойний перший тайм із «Шахтарем», а в другому – бездарно розступатися перед «гірниками». Ну а уявити, що «гірників» колись обіграє, наприклад, «Іллічівець» - це взагалі в галузі фантастики. У нас досі немає чіткого регламенту, а той, який є, змінюється для сильних футбольного світу. Ось начебто з'явилася необхідність у «золотому» матчі, але умови його можливого проведення вигадали такі, що у лідерів мають збігтися абсолютно всі показники. Тобто можливість проведення такого поєдинку мега-нульова.

Втім, «Олександрії» треба йти до поставленої мети крок за кроком, не замислюючись про глобальне. Поки що обіграні лише приблизно рівні за класом – «Карпати» із «Зорею», та дебютанти еліти – чернігівська «Десна» з київським «Арсеналом». Ці вікторії, разом із переможною серією виданої підопічними Володимира Шарана наприкінці минулого сезону, склали неймовірні 9 матчів. Але вже наступного туру сенсаційного лідера екзаменуватиме в Києві «Динамо», у якого матч у запасі. І після цього протистояння ми зможемо оцінити претензії олександрійців на щось більше, ніж деклароване перед стартом місце у шістці кращих.

Адже тут миготить думка – а може не варто особливо напружуватися з головними претендентами на золото, а зосередитися на добуванні своїх очок у поєдинках з тими, хто реально під силу. Але з іншого боку, рівень конкуренції в УПЛ зараз не той, що раніше і, на мою думку, зі своєю грою «Олександрія» точно по праву серед найсильніших.

Подивіться, «Ворсклу», яка фінішувала третьою, на старті пристойно «штормить», «Зоря» в черговий раз будує нову команду, а «Маріуполь» розташувався на дні турнірної таблиці. А це, між іншим, наші представники у Лізі Європи. Дивовижним чином на 4-му місці зараз знаходиться «Чорноморець», який взагалі не повинен був грати в еліті. До розряду незрозумілих і малозрозумілих команд належать донецький «Олімпік» та ФК «Львів», який раніше був рівненським «Вересом» (знов регламент, ау). Що хочуть і на що претендують ці колективи, ні розумом не зрозуміти, нічим не виміряти. Вони, схоже, грають поки що грається. А ось київський «Арсенал» із чудовим футболістом, але абсолютно недосвідченим тренером Фабріціо Раванеллі – це якась експериментальна лабораторія. Але тут все йде до того, що такі експерименти потрібно проводити у нижчих дивізіонах, а не у Прем'єр-лізі.

І ось на цьому тлі здатні «вистрілити» вдосталь «експедиментовані в минулому чемпіонаті «Карпати», та чернігівська «Десна», що має цілісний зіграний склад. Але вже матчі з тією ж «Олександрією» та «Чорноморцем» показали, що першоліговий запал підопічних Олександра Рябоконя вичерпується, а ресурсів для посилення гри недостатньо.

Ось і виходить, що наш чемпіонат – це майже суцільна група середняків, кожен із яких, при вдалій роботі та сприятливому збігу обставин, може фінішувати третім. Тут ще не варто упускати і фінансовий аспект, який у більшості наших клубів відверто кульгає.

І ось тут ми повертаємося до тієї самої стабільності, яка точно має «Шахтар» і його споріднений (як стверджують деякі ЗМІ) «Маріуполь», із застереженнями (не можна ж відкидати чутки недоброзичливих ресурсів) у «Динамо» і в міру наявних можливостей у "Олександрії". Інші різною мірою повідомляли про наявні проблеми. Тут ще не факт, що всі «добігнуть» до фінішу.

Втім, не забігатимемо вперед. Хоча подальший розвиток подій в УПЛ з таким невиразним «Шахтарем», який продовжує шлях становлення «Динамо» та відсутністю «третьої сили», обіцяє бути цікавим. Ось, виходячи з викладених вище висновків, можна розраховувати на те, що цього перехідного сезону «Олександрія» зможе нас ще не раз здивувати.

Юрій Ілючек, спеціально для «УЦ»

Read 2917 times Last modified on Вівторок, 14 серпня 2018 22:57

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha