Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Неділя, 29 липня 2018 21:53

Дощ зіграв за Україну (фото)

Автор: 
Rate this item
(3 votes)

Збірна України при переповнених трибунах бейсбольної арени у Кропивницькому виграла кваліфікаційний турнір чемпіонату Європи у групі С та підвищилася у класі. І хоча збірну Румунії підопічні Олега Бойка перемогли не без допомоги вищих сил, але ніхто не скаже, що цієї вікторії наші гравці з тренерами не заслужили. А щастить, як відомо, найсильнішому.

Спочатку відзначимо, що з ранку у конференц-залі Центральноукраїнського бюро новин пройшла прес-конференція, на якій підбивалися попередні підсумки турніру у Кропивницькому. Тут технічний делегат Європейської конфедерації бейсболу Родерік Болк подякував усім, хто доклав зусиль до організації турніру, з якою загалом кропивничани успішно впоралися. Але для того, щоб претендувати на змагання вищого рівня, необхідно модернізувати арену, встановити освітлення та провести інші необхідні роботи відповідно до більш серйозних європейських вимог.

А поки попереду збірна України мала фінал, який, чого гріха таїти, багатьом глядачам, які в черговий раз заповнили трибуни кропивницької бейсбольної арени, бачився для підопічних Олега Бойка легкою прогулянкою. Адже вчора ці суперники зустрічалися у заключному поєдинку групового раунду. І тоді синьо-жовті розібралися з конкурентами без особливих проблем – 13:0.

Але сьогодні на поле вийшла інша збірна Румунії — гранично зібрана та налаштована на справжній бій. До того ж, зміг зіграти основний пітчер румун Едуард Пірву, який дивним чином встиг злітати до Італії, де він виступає за «Парму», і повернутися назад. А ще вчора основні виконавці наших суперників відпочивали та готувалися до вирішальної битви. І вже на початку матчу саме румуни вийшли вперед. Але у своїй атаці у відповідь синьо-жовті відповіли відразу трьома очками - 3:1. Тоді ніхто й уявити не міг, що ці окуляри, зрештою, будуть золотими.

У другому інінгу команди злагоджено захищалися та рахунок залишився незмінним. А у третьому нападі наші суперники набрали ще одне очко – 3:2. Потім ще два бейсбольні періоди захист діяв краще за напад. А в 7-му інінгу першими атакували румуни та їх гравцеві вдалося відбити м'яч за межі стадіону. Цей п'ятий хоумран на турнірі приніс збірній Румунії одразу 3 очки, і вони вийшли вперед – 5:3. Але, коли наші бейсболісти, все ж таки, зробили рятівний аут, на полі ринула нищівна злива. Тому 7-й інінг так і не було завершено.

Після наради представники Європейської конфедерації бейсболу вирішили чекати на покращення погодних умов. А після закінчення передбаченого регламентом змагань однієї години проводити матч не було жодної можливості. За бейсбольними правилами якщо зіграно більше половини гри, але один з інінгів не завершено, його результат анулюється. Таким чином, незважаючи на очевидний розпач румунської команди, гравці якої навіть намагалися самостійно упорядкувати поле під безперервним дощем, цей хоумран і три очки не були зараховані, а головний суддя оголосив остаточний результат фінального матчу - 3:2 на користь збірної України.

Отже, господарі змагань виграли кваліфікаційний турнір чемпіонату Європи у групі С у рідних стінах, на очах уболівальників, які повністю заповнили трибуни і чекали остаточного рішення представників РЕВ. І радості глядачів не було меж, коли стало зрозуміло, що українці підвищилися у класі і наступного року виступатимуть у групі В. До того ж, найкращим захисником турніру оргкомітет визнав нашого Олександра Мамонтова, найкращим відбивачем – Романа Бойка, а МVP (найціннішим) гравцем) змагань став ще один українець Костянтин Чухас. Нагороду ж найкращого пітчера, по праву, отримав Едуард Пірву.

Вихід боротьби та свою нагороду нам прокоментував Костянтин Чухас :

- Ну, мої очікування нагороди МVР дорівнювали приблизно 20 відсоткам. Я, звичайно, розумів, що можу претендувати на цей приз за підсумками попереднього раунду, але попереду був ще фінал, у якому не вийшло. Але, як кажуть, чудово, що все так завершилося і удача нам усміхнулася. Хоча впевнений, що якби матч продовжився, то ми знайшли б сили для того, щоб повернутися в гру. Тим більше, що пітчер суперників, який доставив нам масу проблем і грав просто чудово, став стомлюватися. Але що тепер гадати? Є правила, згідно з якими ми переможці. Смію запевнити вболівальників, що ми налаштовувалися рішуче, але й румунські хлопці сьогодні були дуже сильні. Щодо глобальних перспектив, то хочу спробувати свої сили в Америці. У Європі ж уже звали до Чехії, але поки що вирішив почекати. Зараз ми вже думками в групі В, де нам цілком під силу замахнутися на путівку в елітний дивізіон. Ну ми точно будемо цього прагнути.

Зрозуміло, що головний тренер української дружини Олег Бойко особливо задоволеним не виглядав, але перебіг боротьби у фінальному матчі прокоментував і зробив досить несподівану заяву:

- Нічого дивовижного сьогодні не сталося. У таку пастку ми й раніше потрапляли кілька разів. Стиль, який обрали румуни бейсбольною мовою називається – шлейки - лійки. Це визначення придумав тренер Василь Тараско, який живе та працює у Нью-Йорку. Суть у тому, що команда грає турнір ні хитко, ні хитро, всім виглядом показуючи, що ні на що не претендує. Коли ж стає треба, то вони стають жорстокими і грають із неймовірною концентрацією та повною самовіддачею. Румуни до цього не виглядали монолітним колективом, примудрилися програти Естонії, а два дні тому відправили свого найкращого пітчера до Італії. Але вночі він несподівано повернувся. І ви самі бачили, що це дуже високого рівня. Ну й інші румунські хлопці діяли до власного лідера і майже виграли цей матч. Ось вийшло так, що якийсь хлопець-товстун, що сидів весь турнір на лаві запасних, раптом вийшов і лупнув хоумран. І можу авторитетно заявити, що жодної недооцінки суперників із нашого боку не було. Просто так буває, що гра не дається, а у конкурентів дуже багато виходить.

Ну після того, як все так вдало для нас закінчилося, я відчуваю величезне полегшення. Я дуже багатьом задоволений. Задоволений нашими фантастичними глядачами, задоволений гравцями, які дуже добре попрацювали, подвійний колегами-тренерами, з якими ми складаємо єдине ціле, задоволений нашим чудовим техперсоналом, який творив тут чудеса, задоволений співпрацею з керівництвом, з яким практично весь час були на одній сторінці. як модно зараз говорити. Але дещо - що не вийшло і це засмучує. Ейфорії немає, бо це була така перемога. Хоча я ще о п'ятій ранку знав, що ми вже здобули путівку до групи В, як найкраща друга команда, випередивши греків, які фінішували іншими в Ірландії. Але про це нікому не говорив до останнього. Тож поразка не стала б трагедією. Але для наших глядачів важливо, що ми все ж таки стали першими.

Мені ж потрібно все обміркувати і, можливо, прийняти непросте рішення про подальшу доцільність перебування на посаді головного тренера національної збірної. Колись, коли ми виграли групу В, я далекого 2000-го вже йшов, не відчуваючи підтримки в сім'ї, з боку гравців, ні в профільному міністерстві. Потім багато що змінилося, і я повернувся. Скажу так, тут з нами була вся Україна, в особі вболівальників, які приїхали з різних областей країни. Але глобально нас підтримують не всі. Ми начебто намагаємось робити хороші речі, але чуємо негативну реакцію. Так не має бути. Збірна – це надбання всієї країни, але дехто уявляє: що це приватна лавочка купки Бойка. Хлопці, ми працюємо на український бейсбол і робимо все для його просування та розвитку. Так що я серйозно думатиму і розмірковуватиму. Поки що відчуваю почуття глибокого задоволення від того, що ми разом з однодумцями зробили грандіозну справу. Ще раз хочу від щирого серця подякувати всім, хто допоміг створити таке свято.

Ну а крапку в нашій розповіді про чемпіонат Європи у групі С, що завершився у Кропивницькому, поставив президент Федерації бейсболу та софтболу України Андрій Ніколаєнко :

– Результат виправдав очікування. Об'єктивно українська збірна була тут найсильнішою, але фінал зробив несподівані та драматичні сюрпризи, змусивши не на жарт понервувати. Погода зіграла за нас. Але, мені здається, що якби боротьба продовжилася, то ми б не програли. А загалом я задоволений рівнем підготовки чемпіонату. Національна Федерація, облдержадміністрація, спонсори чудово попрацювали на спільну мету. Хотілося б більшої участі міської влади Кропивницького, але тут ми шукатимемо точки дотику. Тепер, коли ми виправдали довіру ПЕВ, є бажання рухатися далі. Як бачите, глядачі скучили за справжнім спортивним шоу. Ми відкрили справжній бейсбол не лише для Кропивницького, а й усієї України. Думаю, що за цей тиждень правила бейсболу вивчило більше людей, ніж за останні 20 років. І це чудово. Тепер наше завдання не втратити цей запал і робити наступні кроки вперед. Ми розуміємо, що та як треба робити для того, щоб європейський бейсбол ще раз повернувся до Кропивницького. Це освітлення, дренаж, автоматична система поливу, облагородження роздягальня та покращення умов для глядачів. Це не лише завдання нашої федерації чи місцевої влади. Така країна, як Україна, яка має таких гравців і тренерів гідна, щоб хоча б ця арена відповідала всім міжнародним стандартам. Тож вперед до нових звершень.

Юрій ІЛЮЧЕК, спеціально для Sport.ua із Кропивницького. Фото - П.Волошин

.

Read 858 times Last modified on Понеділок, 30 липня 2018 16:55

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha