Print this page
Четвер, 05 квітня 2018 14:12

На одному ентузіазмі – не вийде!

Автор: 
Rate this item
(4 votes)

Наприкінці минулого року спортивна і не лише громадськість із радістю сприйняла звістку про те, що у Кропивницькому вперше в історії нашої області відбудуться змагання рівня чемпіонату Європи. Але на початку 2018 року президент Федерації бейсболу та софтболу України Андрій Ніколаєнко озвучив на сторінках «УЦ» досить тривожну інформацію про те, що з проведенням у нашій країні європейської бейсбольної першості у групі С виникли певні організаційні проблеми.

І ось коли до старту бейсбольного Євро-2018 залишилося близько трьох місяців, ми попросили головного тренера збірної України, члена Виконкому Європейської конфедерації бейсболу та софтболу Олега Бойка роз'яснити ситуацію.

– Почну з головного: 9 лютого цього року на Конгресі СЄВ Україну офіційно привітали з тим, що чемпіонат Європи у групі С пройде у Кропивницькому. Так, були певні проблеми, пов'язані з тим, що не всі команди погоджувалися їхати до нашої країни. Але вони були дозволені наступним чином: частина європейських збірних вирушить до Ірландії, а п'ять команд боротимуться за єдину путівку до групи В саме у Кропивницькому. І якщо норвежці одразу виявили бажання грати в іншій групі та отримали добро, то турки намагалися вирішити це питання вже заднім числом, і їм було відмовлено. У підсумку турецька команда, швидше за все, взагалі пропустить турнір, а от Румунія додалася до нашої п'ятірки через місяць після закінчення попередньої заявної кампанії. Таким чином, ми з нетерпінням чекаємо на гості, окрім румунських бейсболістів, ще й представників Угорщини, Естонії та Грузії.

Щодо проблем в організації турніру, то спочатку хотів би наголосити: за той час, поки ми своїми перемогами та успіхами на всеукраїнській та міжнародній аренах піднімали авторитет та престиж Кіровоградщини, нашому бейсболу трішечки, як би це пом'якше сказати, заборгували спортивні керівники та влада. .

Йдеться зовсім не про грошову складову (хоча попереду маячить формульний, європейський, розподіл бюджету), а про належне ставлення до нашого виду спорту, розвиток та вдосконалення його інфраструктури. Я вважаю, що ми гідні хоча б того, щоб бейсбольний комплекс нарешті привели до ладу. Тим більше, що зараз з'явився чудовий привід чудово презентувати місто та країну на європейському рівні. Але, на жаль, роботи з реконструкції через об'єктивні та суб'єктивні причини ще навіть не почалися. І знаєте, нам би дуже хотілося, щоб зовнішні роботи з реконструкції СДЮШОР-2 тривали якомога довше цієї весни. Адже зима затяглася, і тренуватись фактично можна було лише на нашій зимовій базі та у залі ЦНТУ. А якщо реконструкція розпочнеться зараз усередині спортивної школи, то наш тренувальний процес споловиниться до повного потепління, коли гравці зможуть вийти на стадіон. З іншого боку, вийдемо на стадіон, почнуться ігри та тренування – як же його реконструювати та благоустроювати?

Що ж до роботи місцевого оргкомітету, то вона полягає, на моє переконання, заснований на досвіді участі у більш ніж 50 офіційних турнірах ПЕВ, у кількох специфічних питаннях. Це проїзд учасників, їх розміщення, організація харчування, прийом техперсоналу, промоції, туристична програма для гостей тощо. Але оргкомітет поки що й близько цим не займається. Ні, ми вивчаємо питання з поселенням команд у кропивницьких готелях, що також виявилося проблематично. Зрозумійте, ми не можемо за прикладом чемпіонату України з легкої атлетики розселити людей на квартирах. Адже це команда, яка має жити разом! Втім, тут потихеньку ми вже знаходимо прийнятні варіанти. А днями ми намагалися дізнатись, як можна провести на стадіон нормальний Інтернет. Виявилось, що це грандіозна проблема! Ось у приватні будинки – легко, а на стадіон – вкрай складно, дорого та з мінімальною швидкістю. Комусь це, можливо, здасться смішним у наш час, а нам, повірте, не дуже. Ця вимога правил проведення змагань, яку потрібно виконувати, швидше за все викручуватимемося за допомогою іногородніх провайдерів. Як вам такий сюрприз?

Скажу прямо, зараз основне навантаження з підготовки до змагань лягло на плечі всього кількох людей у нас і в Києві, а більше охочих допомогти поки не спостерігається. Нам конче потрібні люди, які реально бажають допомогти, а не відбрикнутися від нав'язаного начальством завдання.

Я зараз навіть не говорю про спортивну складову. Адже за короткий період у 6 тижнів одразу п'ять українських збірних різного віку мають взяти участь у своїх змаганнях. І тут не позаздриш керівництву національної федерації, яке має всі ці завдання успішно вирішувати. Граючи вдома, нам начебто має бути легше, а ми всі чекаємо, коли і до кого зможемо звернутися зі своїми насущними питаннями. Тим більше, що профільне міністерство бере на себе витрати на підготовку національної збірної і, можливо, вдасться вирішити питання з оренди автобуса. Хоч однією проблемою поменшає.

Готелі та сервіс – головний біль для нашого міста. Але є й позитивні моменти – Єлисаветград, Государ, Рейкарц вже дали добро на розміщення гостей. Ще б пак хтось відгукнувся і взяв на себе організацію виїзної торгівлі продуктами харчування на стадіоні – для нас, сьогоднішніх, це був би просто прорив! Сподіваємося на допомогу мерії, особливо з інформацією та локальним транспортуванням.

Якщо ж повернутися до нашої з вами листопадової бесіди про майбутню європейську першість, то там промайнула думка, мовляв, чемпіонат ми взяли в Україну для того, щоб його виграти. Це зовсім негаразд. Повірте, ми не шукаємо легких шляхів, завжди віддаємося улюбленій справі якнайбільше і цим пишаємося. Звичайно, як і на будь-якому турнірі, ми прагнутимемо стати кращими. Але будь-яке місце, яке займе наша команда, є об'єктивним показником готовності на даний момент із певним тренерським складом та підбором гравців, показником нашого реального рівня.

У спорті, як ви розумієте, на перемогу впливають багато чинників. Я ось проаналізував склад учасників нашого майбутнього турніру і відзначив для себе, що він два роки тому в Польщі був таким самим. Тільки там господарями були не українці, а поляки, які й здобули перемогу. Але для цього до їхньої збірної було запрошено трьох американських тренерів і натуралізовано чотирьох гравців. В інших країнах, як ми вже неодноразово говорили раніше, це найпростіший шлях до досягнення мети. І при цьому полякам ще пощастило, що лідер збірної Румунії зазнав травми. От і здобула збірна Польщі путівку у вищий дивізіон. Отже, будувати заздалегідь переможні плани і брати на себе підвищені зобов'язання ми не можемо, поки не вирішимо питання підготовки національної збірної.

Але все вищесказане значить, що у наших лавах панує якийсь песимізм. Ми чудово усвідомлювали, коли подавали заявку, і розуміли, що легко не буде. І зараз я впевнений, що турнір ми проведемо та дізнаємося про наші справжні можливості. Наша впевненість ґрунтується на підтримці президента національної федерації Андрія Ніколаєнка, який постійно цікавиться ходом підготовки та допомагає чим може. Знайшли ми повне порозуміння і у голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Кузьменка, який добре знається на суті спортивних проблем і знає, як їх треба вирішувати.

Зазначу, що до цього ми використали досвід колег із Праги, які поступово невеликими щорічними кроками вирішували свої завдання із модернізацією бази. Але тепер нам, мабуть, доведеться все робити прискореними темпами, принаймні запевнення обласного керівництва ми отримали.

Скажу прямо: відмовлятися від проведення європейської першості ми точно не збираємось. Хоча нещодавно спілкувався з одним чиновником, який запропонував саме такий найпростіший, на його думку, варіант подальшого розвитку події. На жаль, він не розуміє, що таке рішення має виходити від національної федерації. Влада може лише допомогти, а от заборонити чи відмовитися від проведення європейського чемпіонату – це не в її силах. І ми сподіваємося, що спільними зусиллями зможемо показати європейським гостям та довести самим собі, що за величезного бажання здатні згорнути гори.

Юрій Ілючек, спеціально для "УЦ"

Read 1067 times Last modified on Четвер, 05 квітня 2018 14:16

Latest from SportРепортер

Related items

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha