Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Субота, 12 січня 2019 20:19

Історія повторюється?..

Автор: 
Rate this item
(4 votes)
БК "Прометей" БК "Прометей" БК "Прометей"

Сьогодні наш «Золотий Вік» у першому матчі 2019 року розгромно програв кам'янському «Прометею», історія якого поки що дуже сильно нагадує час зльоту БК «Кіровоград». І чи не закінчиться ця історія також стрімко сумно?

Про сам матч особливо розповідати нема чого. Господарі майданчика домінували від першої до останньої секунди, ну хіба що перші два очки здобули гості, і абсолютно заслужено безпроблемно виграли - 104:67 (30:11, 22:20, 28:13, 24:23). Ну у "Золотому Віці" традиційно найкращим був Олександр Дробязко - 20 очок, 14 підбирань. Але певні роздуми ця гра наштовхнула.

Отже, як і в Кіровограді, у Кам'янському з'явився інвестор, котрий вирішив вкладати гроші в баскетбол. У нас це був керівник фірми "Велта" Андрій Бродський, а постать благодійника "Прометея" залишається загадкою. Подейкують, що це теж підприємці, які мають відношення до будівельного бізнесу, близькі до Геннадія Корбана. Але це подейкують. У всякому разі, на офіційному сайті клубу про його керівника – жодного слова. А ось спортивним директором є відомий фахівець Кирило Большаков. До речі, його дружина Вікторія того ж золотого періоду кіровоградського баскетболу призвела до золота жіночого чемпіонату України – БК «Єлисавет-Баскет».

Але повернемося до подібності чоловічих колективів Кіровограда та Кам'янського. Як тільки з'явилися серйозні кошти, відразу ж були запрошені амбітні та досвідчені наставники, які сформували склади, здатні без проблем вирішувати поставлені завдання. У нас той славний час чудово пам'ятає нинішній наставник «Золотого Віку» Георгій Ступенчук, який мав допомагати Ігорю Чигринову. До речі, обидва наставники тренували саме дніпродзержинський «Дніпро-Азот» у період його виступу в еліті. Так от багатьох тоді здивувало рішення кіровоградських тренерів запросити до другого за значимістю дивізіону двох американців – Томаса та Мейса, які одразу вийшли на головні ролі. Але ж були ще Стас Овдєєнко, Євген Ворник, Ілля Шемосюк та чудово знайомі Ігорю Чигринову виконавці зі спільної роботи у «Дніпрі-Азоті»: Лохманчук, Берхін, Абдрахманов. Зараз тренер системи БК «Дніпро» - Дмитро Марков, якому допомагає Леонід Яйло, які очолили «Прометей» практично за два тижні до старту сезону, не стали вигадувати велосипед. Коучи «Прометея» також зробили ставку на американців і шістку баскетболістів, які вже грали в тому ж БК «Дніпро-Азот». Спочатку тон задавав чудово знайомий кіровоградським уболівальникам Андрій Куліш, але з посиленням складу його лідерські позиції та місце у старті – під великим питанням. Впевнений, що за рівнем бюджету у Вищій лізі нинішньому Прометею, як і тодішньому БК Кіровоград, просто немає рівних. Ну і реконструкція ігрових арен, де проводять домашні матчі, команди також говорять самі за себе. Але в обох випадках це не власні зали клубів. У нас – це зал факультету фізичного виховання ЦНТУ, а в Кам'янському – Палац тенісу. У «Прометеї» все виглядає вражаюче, але реконструкція велася за кошти обласного бюджету, що наштовхує на певні думки.

З урахуванням порівнянь можна говорити, що цілі у людей, які вкладають кошти в баскетбол, більш прагматичні. Можливо, це податкові преференції, може, ще якісь пільги, а може й передвиборчі амбіції. І доки буде певна зацікавленість, то будуть гроші та успіхи. Щоправда, кіровоградцям для перемоги у фінальному турнірі восьми найсильніших команд Вищої ліги, який тоді проходив у Києві, знадобилася ще й допомога Максима Балашова. Напевно, хочуть виграти Вишку і в Кам'янському, а значить ще посилюватимуть склад.

Хочеться сподіватися, що після досягнутого тримфу у Вищій лізі аналогії Кам'янського та Кіровограда закінчаться. У нас просто втратили інтерес до баскетболу, коли дізналися про рівень витрат в еліті та втратили серйозну підтримку владних структур. Чи не чекає подібна доля «Прометей», який не помічає своїх суперників у групі А Вищої ліги (пам'ятається команда Ігоря Чигринова і з різницею в 100 очок конкурентів обігравала), покаже час. Але скепсису при появі таких ось миттєво-успішних проектів все ж таки більше…

Юрій Ілючек, SportРепортер

Read 581 times Last modified on Субота, 12 січня 2019 20:23

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha