Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Вівторок, 20 листопада 2018 01:52

Негативні тенденції «Золотого віку»

Автор: 
Rate this item
(4 votes)

Домашня поразка "Золотого віку" в першому матчі від "СумДу" - 75:95- знову оголила проблеми "золотих" більше психологічної властивості, що призводять до таких образливих фіаско.

Відразу зауважу, що це не спроба обрушити чергову порцію критики на кропивницьку команду та тренера, яким і так несолодко. Все, що було негативного ми залишили в минулому сезоні. Зараз я намагаюся розібратися в причинах невдач "золотих", які грають нерівно та нестабільно.

Здавалося б, після посилення складу Андрієм Шаламовим, кропивницька команда додала у впевненості та варіативності дій, що дозволило перервати невдалу серію. Кубкова, нехай і не дуже переконлива, перемога над БК «Кривий Ріг» і дві дуже важкі вікторії в Кременчуці, що послідували за цим, налаштували нас на позитивний лад. Однак

На жаль, перших невдалих матчів кропивничан цього сезону я не бачив. Тому судити про причини невдач не можу. Але, починаючи з протиборств у Маріуполі, стежив за командою уважно і помітив низку тенденцій. Спочатку нам не вистачало мощі у боротьбі під щитами і коли вичерпувалися сили в Олександра Дробязка, то підтримати нашого лідера у цьому компоненті було просто нікому. Хоча у старанні Дмитру Баранову та й Олександру Петрову не відмовиш. І тут з'явився Шаламов (навіщо запрошували Кабацюру поки що складно сказати) і Дробязко отримав підтримку та перепочинок. Як наслідок, «золоті» вже стали нав'язувати більш менш конкурентну боротьбу під щитами, що позитивно позначилося на результаті. Команда Георгія Ступенчука вже не сподівалася лише на швидкість і своїх снайперів, а могла розраховувати на завершення атакуючих зусиль із ближньої дистанції. Та й у захисті вже можна було використати двох великих. Але «хвороба», яка була властива «Золотому Віку», ще минулого сезону «вилікувати» не вдалося. Тут йдеться про нестабільність і якісь незрозумілі провали, що дозволяють суперникам здійснювати неймовірні камбеки. Так було минулого сезону у домашньому поєдинку з рівнянами, що коштувало місця у четвірці найсильніших. І ось уже в новому чемпіонаті наші баскетболісти, чудово проводячи перші дві чверті, потім раптом упускають нитки гри, віддають ініціативу суперникам і або поступаються, або героїчно долають створені собою труднощі. Досить згадати другий матч із «Маріуполем», програний в овертаймі, кубковий бій із криворіжцями, коли вели плюс 20, а виграли мізер, обидві зустрічі у Кременчуці, коли розбазарювали солідну перевагу та виривали перемоги на характері і ось останнє незрозуміле фіа.

При чудовому стартовому відрізку, коли баскетболісти із Сум просто не знали куди бігти і кого тримати, з середини другої чверті кропивничани раптом дружно розучилися грати в баскетбол і перетворили свої дії на якийсь хаос. Як наслідок солідні плюс 12 від господарів перетворилися на мінус один на велику перерву. Але далі – більше. Десь близько 4-х хвилин третьої чверті господарі майданчика взагалі не могли нічого забити і дозволяли суперникам в атаці робити все, що їм заманеться. Коли ж перевага команди Ярослава Ковальова досягла 15 пунктів, то «золоті» начебто підбадьорилися. Але це лише частково в нападі, оскільки в захисті «хвіртка була відчиненою». При цьому забивали наші хлопці не внаслідок продуманих комбінацій, а більше за рахунок індивідуальних зусиль. А так при рухливій та динамічній обороні сумчан господарі якось бездумно бігли під щит та потрапляли у щільні лещата конкурентів. У результаті цей неоднозначний матч завершився для «Золотого віку» розгромом – 75:95 (26:15, 16:28, 20:28, 13:24).

При цьому гості домінували під щитами – 31:41 за підбираннями, потрапили 6 з 15 триочкових, а за відсотком попадання двоочкових 26 із 38 (68 %) значно (23 із 47 (49%) значно перевершили конкурентів. Шкода, що, як у тенісі, не ведеться підрахунок невимушених помилок, яких наші хлопці робили на кілька зустрічей уперед.

Отже, насамкінець ризикну припустити, що причини більшості поразок «золотих» криються в галузі психології. І чим швидше ці проблеми вдасться подолати і набути стабільності, тим менше буде ось таких ось провалів. А перемоги будуть не натужними та характерними, а впевненими та обнадійливими. Інакше місце в четвірці найсильніших своєї групи, а тут ще далеко не все втрачено, виявиться для команди Георгія Ступенчука недосяжним.

Юрій Ілючек, SportРепортер

Read 611 times Last modified on Вівторок, 20 листопада 2018 02:14

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha