Print this page
Неділя, 08 жовтня 2017 01:50

Перша перевірка боєм

Автор: 
Rate this item
(2 votes)
Перша перевірка боєм фото А.Сухонос

У стартовому матчі нового сезону у Вищій лізі баскетбольний клуб "Золотий Вік" приймав одного з фаворитів своєї групи миколаївський "НІКО-Баскет". Потрібно визнати, що оновлена кропивницька команда продемонструвала свій дуже пристойний потенціал, хоч і поступилася в овертаймі – 95:102 (17:29, 27:22, 24:14, 21:24, 6:13).

Початок матчу не віщував для господарів нічого хорошого. Занадто багато припускалося помилок у захисті та нападі, чим миколаївці вдало користувалися. Гості все робили набагато швидше, вдало захищалися і доводили більше атак до логічного завершення. Як наслідок підопічні Валентина Берестньова поступово йшли у відрив. Найбільший внесок у серйозний ривок своєї команди зробили Роман Липко, який набрав 10 очок ще в першій чверті, а також Кирило Мещеряков (7 пунктів) та Ілля Жуковський, в активі якого після закінчення 10 хвилин зустрічі було 6 очок. У нас же капітан Богдан Сосий запам'ятався найважчим двоочковим після проходу та трьома штрафними після фолу суперника, який завадив пробити через дугу. Інші кропивницькі гравці, здавалося, тільки звикали один до одного і до нових ігрових поєднань. Тож у дебюті на очах були старожили Масальський (4 очки) та Дроб'язко. Хоча кілька добрих єдиноборств під чужим шитом виграли бігмени «Золотого віку» В'ячеслав Моторчук та Сергій Юрченко. Втім, у стартовій чверті вдалими у господарів були лише фрагменти, про що свідчив рахунок – 17:29.

На початку другого періоду чудово увійшов у гру ще один новачок кропивницької дружини Володимир Цибін, який забив після власного перехоплення, а потім, вже після вдалих дій у захисті Дробязка, заробив ендван, додавши до двох очків з гри точний штрафний. Здавалося б, господарі поступово набувають впевненості і наближаються до суперників у рахунку. Але тут погарячкував Сосою, порушення якого при швидкому відриві конкурентів арбітри трактували як неспортивний фол. Один із лідерів миколаївців Михайло Горобченко реалізував дваджи точно пробив з лінії, а потім, після введення м'яча через бічний, відзначився ще у проході під щит. Але Сергій Юрченко своїм далеким попаданням не дозволив гостям розвинути успіх – 25:37. Це надихнуло господарів майданчика на ривок, у ході якого відзначилися Моторчук, Цибін знову після власного перехоплення і Олексій Масальський, який реабілітувався за дві невдалі передачі, і відправив у кільце «трюльник» - 34:39. Тут тренерський штаб «НІКО-Баскета» просто змушений брати тайм-аут і вносити корективи в дії своїх підопічних.

Щоправда, кропивничани ще раз вдало відхилялися, а Дмитро Антонець потрапив із дальньої дистанції, що викликало захоплення серед численних шанувальників баскетболу, які повірили у свою команду. Але завершити цей камбек не дозволив височенний Роман Гуменюк, який продав опікунів під щитом. Хоча, як і личить капітанові, Сосой кинувся у найважчий прохід і відправив м'яч у кошик неймовірною траєкторією.

І тут, чи гості додали, чи наші хлопці «злякалися» власної спритності. Ми двічі допустили втрати у простих ситуаціях, за що були покарані триочковим Ожеговом та класним проходом та точним кидком Горобченка. Але невтомний Сосой знову виявив свої лідерські риси. Богдан спочатку заробив і забивши два штрафні, а незадовго до сирени на велику перерву «вистрілив» фірмовим далеким триочковим – 44:51.

Загалом, друга чверть показала, що поступатися без бою господарі не мають наміру і боротимуться щосили. Хоча у захисті, все ще видно були відчутні прогалини, але в атаці все стало виглядати набагато цікавіше та перспективніше, ніж було спочатку.

Третя чверть почалася в нервовій боротьбі із взаємними помилками та втратами. Конкуренти обмінювалися результативними атаками із середньої та ближньої дистанції поки Сосой знову не надихнув партнерів черговим складним далеким потраплянням -52:57. І ось уже середній забиває Владислав Унгурян, блискуче знається на суперниках під щитом Моторчук, суперники допускають фол у нападі, а Дробязко, вигравши бій під кільцем миколаївців, вперше виводить «Золотий Вік» вперед – 60:59.

А далі пішли справжні баскетбольні гойдалки, коли команди поперемінно виходили вперед. Але на останніх секундах двічі чудово у нападі зіграв Олександр Дробязко, який добивав м'яч у кільце, що дозволило господарям лідирувати перед 4-ою десятихвилинкою з різницею у 3 очки – 68:65.

У дебюті 4-го періоду на 2 штрафні Унгуряна гості відповіли середнім попаданням Мещерякова, а в наступній атаці Горобченко через дугу відновлює рівновагу – 70:70. У наступній нашій атаці Унгурян заступає за лицьову лінію, але тут слідує чудовий блок-шот від Юрченка в захисті. Хоча м'яч після відчайдушної боротьби все ж таки дістається миколаївцям і Заплатинський забиває два з фолом, який реалізовує – 70:73. Ця невдача на якийсь час виводить господарів з рівноваги та Горобченка після індивідуального проходу, практично без перешкод, доводить перевагу гостей до 5 очок – 70:75.

А далі у всій красі показав себе центровий господарів Сергій Юрченко, який двічі поспіль завершував атаки нашої команди смачними сльом-данками – 74:75 та тайм-аут тренерів «НІКО-Баскету» за 6.15 до кінця основного часу матчу.

Втім, ця хвилинна перерва не надто допомогла миколаївцям, які втратили м'яч в атаці, а ось Володимир Цибін тут же «пальнув» з дальньої дистанції – 77:75. Далі були «перестрілка» того ж Цибіна і Романа Липка, взаємні помилки, коли Юрченко мало не зламав кільце при спробі чергового слем-данку, і завершився цей сумбур «трюльником» нашого Дмитра Антонця, ендваном Іллі Жуковського та найефективнішим проходом того ж Антонця – 8 :85.

Але втримати насилу «видерту» перевагу господарям майданчика не вдалося. Коли гра перейшла у спокійніше русло, Вадим Заплотинський із середньої дистанції знову повернув мінімальну перевагу миколаївській команді – 86:87, а Олександр Дробязко промахнувся після прориву під щит суперників. Ліміт непробивних фолів у нашої команди було вичерпано і після порушення правил Михайло Горобченко збільшив перевагу гостей – 86:89.

Після нашого тайм-ауту промахуються здалеку спочатку Цибін, а потім і Сосою. Але здригнулися нерви і у підопічних Валентина Берестньова, які припустилися помилки у простій ситуації. За 17.9 секунди до кінця основного часу ми беремо ще одну хвилинну перерву, після якої слідує довгий розіграш м'яча, а сміливість завершити атаку з лівого кута майданчика бере на себе Дробязко і м'яч потрапляє в ціль – 89:89.

І за 1.3 секунди гості встигають не тільки ввести м'яч під наш щит, а й зробити кидок, після якого м'яч потрапляє в дужку кільця, а друге неточне добивання слідує вже після фінальної сирени.

Здавалося б у додатковій п'ятихвилинці психологічна перевага має бути на боці кропивничан. Проте нерви у миколаївців і особливо в їхнього бігмена Романа Гуменюка виявилися міцними. Цей гігант потрапив спочатку із середньої дистанції, а пізніше не здригнувся, пробиваючи штрафні. Але Сосой відповів своїм черговим міні-шедевром у проході від кільця, а Моторчук зрівняв рахунок середнім двоочковим. І тут наші хлопці припустилися, мабуть, ключової помилки у захисті, коли не розібравшись, хто кого тримає, дозволили Жуковському спокійнісінько проскочити під щит і забити без опору. Вибиті з психологічної рівноваги господарі не змогли провести атаку за 24 секунди, а Гуменюк, який взяв на себе тягар лідера в ці хвилини, знову був точний. Щоправда, Моторчук своїм двоочковим знову вселив надію на успіх, тим більше що Жуковський забив лише один штрафний.

І тут кропивничан підвело величезне бажання якнайшвидше знову наздогнати конкурентів, адже спочатку Унгурян, а потім Антонець «змастили» через дугу. Тут уже Цибін просто змушений був фолити, а Михайло Горобченко виявився «безжальним» зі штрафних -95:100 і два поспіль тайм-аути ситуацію для господарів уже не врятували.

У підсумку, баскетболісти «Золотого Віку» поступаються суперникам з «НІКО-Баскету» - 95:102, але вселяють певну надію в серця своїх уболівальників, які завтра небезпідставно можуть сподіватися, що при належній роботі над помилками реванш у протистоянні з такими грізними суперниками. - Цілком можливий.

Юрій Ілючек, SportРепортер

Чемпіонат України з баскетболу. Вища ліга. Кропивницький. 7 жовтня.

"Золотий Вік" (Кропивницький) - "НІКО-Баскет" (Миколаїв) - 95:102 (17:29, 27:22, 24:14, 21:24, 6:13).

З.В: Масальський - 7 очок, 1 підбір, 1 передача, 3 втрати; Дроб'язко – 11 очок, 10 підбирань, 6 передач, 2 втрати; Моторчук – 16 очок, 6 підбирань, 1 блок-шот, 1 перехоплення, 2 втрати; Юрченко – 11 очок, 7 підбирань, 1 передача, 2 перехоплення, 2 блок-шоти, 1 втрата; Цибін - 14 очок, 3 підбирання, 5 передач, 2 перехоплення, 2 втрати; Антонець – 13 очок, 3 підбирання, 3 передачі, 2 перехоплення, 3 втрати; Унгурян - 4 очки, 1 підбір, 3 передачі, 2 перехоплення, 1 втрата; Сосою - 19 очок, 4 підбирання, 4 передачі, 1 перехоплення, 2 втрати.

Н.Б: Мещеряков – 15 очок, 4 підбирання, 6 передач, 1 перехоплення, 1 втрата; Липко - 18 очок, 1 підбір, 1 передача, 2 втрати; Заплотинський – 9 очок, 5 підбирань, 2 передачі, 2 перехоплення, 1 втрата; Ожегів – 5 очок, 1 підбір, 3 передачі, 1 перехоплення, 2 втрати; Вершинін - 2 очки, 1 підбір, 2 втрати; Жуковський - 16 очок, 5 підбирань, 5 передач, 1 перехоплення, 1 втрата; Гуменюк – 14 очок, 13 підбирань, 4 передачі, 5 перехоплень, 1 блок-шот, 2 втрати; Горобченко – 23 очки, 6 підбирань, 6 передач, 2 перехоплення, 6 втрат.

Read 857 times Last modified on Неділя, 08 жовтня 2017 02:00

Latest from SportРепортер

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha