Футбол Баскетбол Бейсбол Легка атлетика Олимпійські ігри

 

Останні новини

Понеділок, 26 червня 2017 00:20

Іспанія – чемпіон Європи та без питань

Автор: 
Rate this item
(3 votes)

Особливої битви у фіналі не вийшло, оскільки клас та командна гра іспанок виявилася на порядок вищою за всіх на цій першості.

Фіналісти почали обережно, максимально намагаючись доводити свої атаки до логічного завершення. Поеачалу лідирували навіть із п'ятиочковим первеєсом француженки, але іспанки швиденько скоротили відставання і навіть зусиллями Торренс вийшли вперед – 9:8. І таке нервове і напружене протистояння, коли нападі виглядало трохи краще за захист продовжилося поки що з середньою не потрапила, все та ж, невгамовна Торренс, а незабаром відзначилася і Харгей і за рахунку 15:10 на користь Іспанії наставниця француженок Валері Гарньє попросила тайм-аут. Однак Міейм невдало атакувала, а Домінгес втратила м'яч у своїй атаці. Потім за короткий період Круз, а потім Йоханнес відзначилися через дугу – 18:15. Ну а прохід і точний кидок у падінні із фолом Сари Мішель викликає екстаз у численних французьких фанів. Втім, Торрес змушує здригнутися іспанську половину зали – 21:18. На цьому й завершується перша чверть дуже динамічного, глядабельного і поки що відповідає всім очікуванням золотого протистояння.

Першою у другому періоді своє триочкове слово сказала Круз, але швидкий контрвипад француженок і точний кидок Йоханнес з-під кільця пішли негайно. Але іспанки були точнішими і ось уже Літтл, яку вивела на вільний середній кидок Палау, не промахується – 28:20 та хвилинна перерва від тренерів збірної Франції. Здається, що триколірні більше нервують, адже вони частіше припускаються помилок. Боротьба під щитами, між темношкірими великими командами, ведеться запекла. Але француженки, процвітаючи на підборі на чужому щиті, не можуть потрапити в ціль. А ось Харгей показує - як треба атакувати із середньої дистанції, а незабаром чудово під кільцем діє Ніколлс і вже -32:20. Але Дюмерс не дає іспанкам розслабитись, забиваючи здалеку. Торренс помиляється на веденні і тут же блискуча швидка відповідь від Франції з триходівкою та чудовою передачею під щит на Чатчуанг, що скорочує розрив до мінус 6 -25:32. На трибунах, під час іспанського тайм-ауту, шквал пристрастей та емоцій. А після перерви Дюмерс ще на 2 пункти наближає француженок до конкуренток. Однак Літтл свою справу теж знає чудово, і відновлює попередній паритет, а Ніколлс забиває лише один штрафний, але це вже плюс 8 для Іспанії. Дюмерс зі штрафного та Амант, після чудової передачі Йоханнес, продовжують погоню. Потім йде серія взаємних втрат та перхватів. І вінчає першу половину чудовий середній кидок Літтл, яка закінчується з 9-ти очковим – 39:30 перевагою Іспанії, яка виглядає поки солідніше, діючи з певним запасом міцності.

У третій четверті, начебто, повинні були підбадьорити француженки, але домінували іспанки та їхній лідер Торренс. 4 очки поспіль Альби зміцнили перевагу «червоної фурії» до 13 балів, а Франція ніяк не могла впоратися з рухомим і дуже грамотним захистом команди Мондело. Кидки Чатчуанг, Аман і Мійєм йшли повз мету і не мали леблі в грі такого харизматичного лідера, як Торренс в Іспанії. Для прискорення гри Валері Гарньє кинула у бій Олівію Епупа, яка стала каталізатором вибуху у півфіналі із Грецією. Але і з її появою м'яч наполегливо не летів у ціль, а іспанки холоднокровно забирали підбір і своїми точними кидками довели перевагу до 15 очок – 47:32. А зазвичай холоднокровна Йоханнес забила лише один штрафний, на що середнім попаданням відповіла Круз. А Гілл, яка замінила Ніколлс, що отримала невелике пошкодження, показала, що і вона здатна вносити свій внесок у командний успіх. А у Франції, як і раніше, нічого не летіло і конкуренція все більше «вмирала», бо за дві хвилини до кінця третьої десятихвилинки розрив між фіналістами був уже 16 пунктів. Однак у цей момент трюльник пройшов Шартеро, а потім ще під кільця забила Міейм, але порив погасила Палау, дозволивши Іспанії піти переможцями після 3-ї чверті з різницею в 16 очок - 56:40. Для команди такого класу, як Іспанія - це була величезна перевага, розгубити яку потрібно було сильно постаратися або щоб на суперниць зійшло якесь фантастичне натхнення.

Але цього не трапилося, оскільки на двоочкові француженки іспанки відповідали своїми точними влученнями і не давали навіть натяку на те, що може настати перелом. Епупа не справлялася з функціями розігрувача та втрачала м'яч, а суперниці таких помилок не прощали – 65:46 за 5 хвилин та 12 секунд до фінальної сирени. У тому, що цей матч закінчиться без додаткової п'ятихвилинки, чомусь сумнівів не було. Зі злагодженим командним баскетболом іспанок, з яскраво вираженим лідером, якому здорово допомагали всі інші, француженки не впоралися. Не знайшлося у Валері Гарньє методів проти Торренс та кампанії. І повернення Дюмерса вже нічого не могло вирішити. Іспанки цього вечора були мобільнішими, точнішими і просто кращими. А Франція, за всієї її глибини складу та рівноцінності виконавиць, не запропонувала свій стратегічний план. Француженки робили все, як завжди, тільки з іспанками треба було на порядок, а то й два краще. Але, якщо відкинути гру з Чехією, яка нічого не означає, то ніхто на цій першості не зміг нав'язати команді Лукаса Мондело гідного опору.

Цей фінал став демонстрацією іспанського класу та мощі, а розрив, між золотою та срібною командою у 16 очок – 71:55, та й тому, що чемпіонки в останні хвилини не особливо старалися, свідчить про закономірний і незаперечний іспанський тріумф.

До символічної збірної чемпіонату були включені: Евантія Мальці (Греція), Альба Торрес (Іспанія), Сесілія Зандаласіні (Італія), Емма Міссеман (Бельгія), Енден Мійєм (Франція). А MVP турніру – Альба Торрес (Іспанія).

А мені справді пощастило, оскільки пощастило побачити весь іспанський золотий шлях від стартового матчу та до фіналу. ЦЕ НЕЗАБУТНЬО. Дякую всім, хто стежив за подіями на Євробаскеті, хворів, переживав, підтримував. Любіть баскетбол, вболівайте за наших та будьте здорові.

Чемпіонат Європи з баскетболу серед жінок. Фінал.

Іспанія - Франція - 71:55 (21:18, 18:12, 17:10, 15:15).

Юрій Ілючек із Праги, спеціально для «Спортрепортера» за підтримки Руслана Згрівця.

Read 383 times Last modified on Понеділок, 26 червня 2017 00:25

Написати коментар

Правила додавання коментарів


FORM_CAPTCHA
Оновити Captcha